Régebben jobban élvezted a szexet? Lehet, hogy át kéne gondolnod néhány dolgot!

GettyImages-504582327

Az álmatlanság kezelése kulcsfontosságú tényező lehet a szexuális elégedettség fokozásában.

A szexuális vágy és a szexuális kielégülés olyakor bonyolult lehet, főleg, hogy számtalan tényező befolyásolhatja ezeket, és ez különösen igaz lesz az idő múlásával. Az új kutatások azonban azt sugallják, hogy ha nem élvezed annyira a szexet, mint korábban, lehetséges, hogy valami nincs rendben az alvási szokásaiddal.

Akik kevesebbet aludtak napi hét-nyolc óránál, kisebb valószínűséggel folytattak szexuális tevékenységet partnereikkel a Mayo Clinic új tanulmánya szerint. Sőt, átlagosan alacsonyabb szexuális elégedettségről számoltak be – írja a Realsimple

További érdekesség, hogy akik rosszabbul aludtak, kevésbé voltak elégedettek a szexuális életükkel, miközben nem szexeltek kevesebbet, mint azok, akik arról számoltak be, hogy jól alszanak. 

„Sok tanulmány foglalkozott azzal, hogy az álmatlanság hogyan befolyásolja az olyan dolgokat, mint a nappali fáradtság és a koncentráció, és gyanítom, hogy ugyanezek a szexuális működésre is hatással vannak” – mondja Juliana Kling, a tanulmány vezető szerzője, a Scottsdale-i Mayo Clinic nőgyógyásza. Megjegyezte, hogy szerinte nem meglepő, hogy az alvászavarral küzdő nők túlságosan kimerültek ahhoz, hogy élvezzék a szexet.

A tanulmány csaknem százezer, menopauzán átesett, 50 és 79 év közötti nő adatait vizsgálta. A nők több mint fele, azaz 56 százaléka számolt be arról, hogy valamennyire vagy nagyon elégedett jelenlegi szexuális életével, és 52 százalékuk azt jelezte, hogy az elmúlt egy évben szexelt. 

Dr. Kling szerint gyakori, hogy a nők alvási és szexuális működési problémái vannak a menopauza alatt és után, ezért nem tudja megmondani, hogy a kettő közötti kapcsolat a férfiakra vagy a fiatalabb nőkre is vonatkozik-e. Más kutatások azonban komolyabb összefüggésekre gyanakszanak, ugyanis azok a főiskolás nők, akik eleget aludtak, másnap magasabb nemi szervi izgalomról számoltak be. 

GettyImages-935390102
macniak / Getty Images Hungary

A történetnek pedig még koránt sincs vége, ugyanis minél idősebbek vagyunk, annál nagyobb eséllyel alszunk rosszabbul. A nem túl jó minőségű alvás pedig egészségügyi problémákhoz is hozzájárulhat, ilyenek a szívbetegségek, a magas vérnyomás és a depresszió. Tehát azért, hogy az alvás független összefüggésben álljon a szexuális elégedettséggel, a kutatók két különböző számítást végeztek, amelyek olyan tényezőkhöz igazodtak, mint a krónikus betegségek, életkor, családi állapot, dohányzás, antidepresszánsok használata és a magas stressz-szint.

A kapcsolat viszont fennáll, bármely kutatást vizsgálják a kettő közül, azonban továbbra sem tudták meghatározni az ok-okozati összefüggést. Dr. Kling szerint eredményeinek üzenetként kell szolgálniuk a nők számára, hogy az elegendő alvást – és a jó minőségű alvást – a szexuális működés fontos összetevőjének kell tekinteni.

„Ha a páciens azt mondja, hogy szexuális problémái vannak, általában eszébe sem jut az alvásról beszélni. Ez a kutatás rámutat arra, hogy lehet összefüggés, és érdemes lehet foglalkozni vele” – mondja.

Ez azt jelenti, hogy ki kell deríteni, hogy egy nő miért nem alszik olyan jól, ahogy kellene, ami kacifántos lehet, különösen az idősebb nők esetében, akiknek egyéb egészségügyi vagy életmódbeli problémái is lehetnek.

„Ez magában foglalhatja az alvási apnoe vizsgálatát, a menopauza tüneteinek, például hőhullámok kezelését, vagy az álmatlanság csökkentésére szolgáló alváshigiéniai stratégiák megvitatását. Bárcsak beadhatnánk mindenkinek egy varázstablettát, és megoldhatnánk mindenki alvásproblémáit” – sóhajtott fel, és azt határozottan leszögezte, hogy a kezeléseket személyre szabottan kell meghatározni, általános csodaszer nem igazán létezik. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra