Szoktál jégkockát rágcsálni? Nem csak a fogadat teszed tönkre

GettyImages-200495138-001

Kánikula idején csábító ötletnek tűnik elrágcsálni egy jégkockát? Kétszer is érdemes meggondolni a dolgot, mert nemcsak a következménye, hanem az oka is riasztó lehet a jelenségnek.

Egy jeges üdítő nagyon jóleső érzés forróság idején, émelygéssel járó betegség esetén pedig segíthet a hidratálásban, ha elszopogatsz egy-egy jégkockát. De mit tegyél akkor, ha ellenállhatatlan kényszert érzel arra, hogy folyamatosan jeget rágcsálj?

Ezért nem tesz jót, ha jégkockát eszel

Először is azért érdemes a késztetésnek ellentmondani, mert fogaidnak roppantul rosszat tesz, ha jeget rágsz.

A fogzománcot károsítja, és fogszuvasodáshoz is vezethet a jégrágcsálás – fogainkat egészen egyszerűen nem arra tervezte a természet, hogy olyan kemény és éles dolgot aprítsanak fel nap mint nap, mint a jég.

A zománc a fog legerősebb része, de ezt is kikezdheti a jégrágcsálás, ha pedig már sérült a zománc, hamar megjelenhetnek a lukak fogaidon.

Inkább ne rágcsálj jégkockát!
Inkább ne rágcsálj jégkockát!yamasan / Getty Images Hungary

Ha folyton a jég fogyasztásán jár az eszed, annak hátterében komoly betegség is állhat – már csak ezért is érdemes orvoshoz fordulnod, ha ezt tapasztalod magadon.

Betegség is állhat a háttérben

Az egyik olyan állapot, amely ahhoz vezethet, hogy folyton jeget akarj enni, a vashiányos vérszegénység. Vérszegénység akkor alakul ki, ha a vérben nincs elegendő egészséges vörösvértest, melynek feladata az oxigén szállítása a szervezetben.

Egyes kutatók úgy vélik, hogy a jég rágása több vért juttat az agyba, egyúttal több oxigént is, az oxigéncsúcs pedig fokozott éberséghez és tisztább gondolkodáshoz vezethet. Egy kevés résztvevővel készített tanulmány eredménye szerint, ha vérszegénységben szenvedők, illetve normál értékekkel rendelkezők egyaránt jeget esznek, az ezt követően végzett teszteken a vérszegények jobban teljesítenek.

Egy másik, meglehetősen furcsa betegséghez is társulhat az a késztetés, hogy jeget egyél: 

a pica olyan étkezési zavar, amelyben az emberek kényszeresen fogyasztanak egy- vagy többféle, nem élelmiszer jellegű dolgot.

Ez lehet jég, agyag, papír, hamu vagy egyszerűen kosz is. A pagofágia a pica egyik altípusa, jég, hó vagy jeges víz kényszeres fogyasztása.

A pica mentális rendellenesség, mely gyakran más pszichiátriai állapotokkal vagy értelmi fogyatékossággal jár együtt, de terhesség alatt is kialakulhat.

Keress fel orvost!

Ha felmerül, hogy talán kórosan kívánod a jeget, érdemes orvosodhoz fordulni: a vashiányos vérszegénység vérvétellel kimutatható állapot, kezeletlenül azonban szívproblémákhoz, terhesség esetén a magzat alacsony születési súlyához, esetleg koraszüléshez vezethet, a gyermekek egészséges fejlődését pedig gátolja. A pica különböző emésztési gondokhoz vezethet, de mérgezést vagy fulladást is okozhat, ha olyasmit fogyasztasz, ami nem emberi gyomorba való.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra