Durva járványhelyzet: az influenza tombol, de más vírus is tarol mellette

GettyImages-1226065543

Az influenza túl van a tetőzésen, de alig érzékelhető az esetszám csökkenése: még mindig járvány van.

Az év nyolcadik hetében 341 ezer ember fordult felső légúti tünetekkel orvoshoz: egy héttel korábban 349 200 volt ugyanez a szám. Közülük 55 100 embernél jelentkeztek influenzaszerű panaszok – írja az Economx.

Az NNGYK szerint a nyolcadik héten hét közigazgatási területen nőtt, tizenkét területen csökkent, egy területen, Budapesten pedig nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez képest. A járvány tehát korán túl van a tetőzésen, ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy ne betegednének meg még mindig nagyon sokan országszerte. 

Még mindig járvány van, a legtöbb influenzás a gyerekek közül kerül ki
Még mindig járvány van, a legtöbb influenzás a gyerekek közül kerül kiCatherine McQueen / Getty Images Hungary

A legtöbben Győr-Moson-Sopron, Somogy és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében szenvednek influenzás panaszoktól. 

Az influenzával fertőzöttek közül 40,3 százalék a 14 év alatti korcsoportba tartozik, tehát egyértelműen a gyerekek közt terjed legjobban a megbetegedés.

A 15–34 éves korosztályba tartozik az influenza gyanúja miatt orvoshoz fordulók 29,1 százaléka, 35–59 éves további 22,5 százalék, a 60 év fölöttiek aránya pedig 8,1 százalékos. Az elvégzett influenzatesztek pozitivitási aránya 41,1 százalék, ettől elmarad az RSV-tesztek 6,3 százalékos, illetve a Covid-tesztek 2,5 százalékos pozitivitása. 

Egy, az Indexnek nyilatkozó gyermekorvos tapasztalatai szerint az RSV még tartja magát a kisebbek körében, és a lepkehimlő is terjed: mint mondta, az utóbbi vírustól megbetegedő gyerekek jellemzően túl vannak már egy másik fertőzésen.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek