Halálos fordulatot vett egy friss betegség, új variánsa jelent meg a vírusnak

GettyImages-1997149240

Már 300 áldozatot szedett a majomhimlő új mutációja, január óta pedig összesen 4500 megbetegedést regisztráltak a hatóságok a Kongói Demokratikus köztársaságban.

A mutáció miatt új tesztelési stratégiára lesz szükség a betegség megfékezéséhez.

A járvány új mutációja jelent meg Afrikában

A majomhimlő egy fertőzőbb mutációja jelent meg Kongóban, ami csak január óta 4500 megbetegedést okozott Kamitugában, egy bányavárosban, ezért egészségügyi vészhelyzetet hirdettek az országban. A fertőzésszám háromszorosa az egy évvel korábbi adatoknak, ami arra utal, hogy a majomhimlő egy új variánsával van dolguk a hatóságoknak.

Mostanra a halálozások száma is elérte a 300-at, amit szintén aggasztó jelként értékelnek.

A Kongói Nemzeti Orvosbiológiai Kutatóintézet egyik szakembere szerint a majomhimlő egy új fertőzési fázisba lépett, bár a halálozási arány jelenleg elmarad a korábbi járványhoz képest. A WHO által kiadott jelentés szerint az új variáns miatt egy teljesen új tesztelési stratégiára lesz szükség.

A majomhimlő okozta járvány Afrikán kívül is terjed
A majomhimlő okozta járvány Afrikán kívül is terjedBsip / Getty Images Hungary

A WHO először 2022 novemberében erősítette meg, hogy a majomhimlő emberről emberre is terjed nemi érintkezés útján. Júliusban viszont már veszélyhelyzetet hirdetett, mivel a megbetegedés több országban is felütötte a fejét. Szerencsére a védőoltásoknak köszönhetően Nyugaton eddig sikerült megállítani a majomhimlő terjedését, az új variánssal kapcsolatban viszont még kevés az információ.

Nem egyszerű diagnosztizálni

A Dívány már korábban is megírta, hogy a majomhimlő állatokról terjed emberre, de már emberek között is fertőz. Komoly aggodalomra ad okot, hogy a megbetegedés új variánsa az esetek 10 százalékában halállal végződik. Külön problémát okoz a betegség felismerése, a tünetek ugyanis átlagosak, emiatt más, enyhébb lefolyású betegségekkel is összekeverhetők. A majomhimlő többek között nyakmerevséggel, hátfájással, lázzal és kiütésekkel jár.

A szakemberek félnek, hogy a Kongói Demokratikus Köztársaságban terjedő járvány világszinten is elterjed, ha nem avatkoznak be időben.

A tünetek a fertőzést követően akár 3 hétig is lappanghatnak, a betegség 2-4 hét alatt lezajlik, jellemzően az immunrendszer erősségétől függ, hogy mennyire gyorsan gyógyul meg a majomhimlővel megfertőződött ember. Az Európai Unió területén 2022-ben fordult elő a betegség először nagyobb számban, akkor mintegy 20 ezer megbetegedést regisztráltak, 58 beteg meghalt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek