Újabb világjárványt okozhat ez a vírus: a tejben is ott lehet

GettyImages-804767002
Olvasási idő kb. 2 perc

Közegészségügyi szakértők szerint egy újabb világjárvány lehetősége is felmerülhet, miután az emberi szervezetben is kimutatták a H5N1 típusú madárinfluenzát.

Az eset Texasban történt, ahol a H5N1-re pozitív lett egy tejipari dolgozó tesztje. Ez a világon már a második eset, amikor a betegség állatról emberre terjedt. Ez alapján pedig a vírus komoly veszélyt jelenthet, bár a fertőzés enyhe lefolyású betegséggel jár.

Ismét embert fertőzött a madárinfluenza

Az elmúlt hetekben újra felütötte a fejét a madárinfluenza az Egyesült Államokban, ahol a H5N1 több szarvasmarha-állományt is megfertőzött. A tudomány jelenlegi álláspontja szerint a betegség csak állatról állatra terjed, ám most ismét bebizonyosodott, hogy a vírus az emberi szervezetet is képes megfertőzni – adta hírül az Economx, hozzátéve: a fertőzés ellenére továbbra sincs bizonyíték arra, hogy a vírus képes emberről emberre is terjedni. 

Az újabb eset arra utal, hogy már nem csak a szárnyasokra jelent veszélyt a madárinfluenza vírusa
Az újabb eset arra utal, hogy már nem csak a szárnyasokra jelent veszélyt a madárinfluenza vírusaPeter Garrard Beck / Getty Images Hungary

A szakértők azonban attól tartanak, hogy a vírus emlősökre való átterjedése az emberek megfertőzését is megkönnyítheti. 

Már nem csak a madarak terjesztik a vírust

A texasi eset azért is figyelemre méltó, mert olyan ember betegedett meg a madárinfluenzától, aki H5N1-gyel fertőzött tejelő tehenekkel érintkezett. Ez pedig az első alkalom, amikor ember emlőstől kapta el a betegséget. Korábban ugyanis csak azt bizonyították, hogy az emlősök csak beteg madaraktól kapják el a vírust. A szakemberek a hír kapcsán kiemelték, bár a pasztőrözött tej továbbra is biztonságos, a nyers tejtermékek fogyasztását ajánlott kerülni.

Eközben hazánkban új vírusos betegségek megjelenésétől lehet tartani, amelyeket az enyhe időjárás miatt megtelepedő egzotikus szúnyogfajok terjeszthetnek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek