Alig ismert vírus jelent meg Magyarországon: nincs rá gyógyszer

GettyImages-1201405920
Olvasási idő kb. 2 perc

Egy új, eddig alig ismert vírus jelent meg Magyarországon: a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) jelentése szerint a human metapneumovírus jelenlétét három betegnél is igazolták.

Az NNGYK adatai szerint a május 6-12. közötti időszakban még mindig jelentős volt hazánkban a légúti tünetekre panaszkodó betegek száma. Ebben az egy hétben 6400-an fordultak influenzaszerű tünetekkel orvoshoz, 118 900-an pedig akut légúti fertőzésekhez kapcsolódó panaszok miatt kértek segítséget.

Köztük már voltak olyanok is, akiknek a szervezetében kimutatták az eleddig hazánkban jószerivel ismeretlen human metapneumovírust (HMPV) is.

Ismeretlen vírus is fertőz

Az orrfolyással, köhögéssel, torokfájással és lázzal járó alsó légúti vírus könnyedén összekeverhető más, hasonló tünetekkel kísért betegségekkel. A legtöbben valószínűleg éppen ezért nem is tudják, hogy ezzel fertőződtek meg, pedig a kór lefolyása súlyos is lehet. Erre világított rá egy korábbi kutatás is, amely szerint a humán metapneumovírus egyébként egy viszonylag újonnan leírt vírus, amelyet noha

először 2001-ben izoláltak, jelenleg az egyik legjelentősebb és leggyakoribb fertőzés okozója.

Mint írták, szinte nincs olyan ötévesnél fiatalabb gyermek, akik ne fertőződött már meg a vírussal, ahogyan az is ismert már, hogy az élet során ismétlődő fertőzések átmeneti immunitást jeleznek.

A hazánkban szinte ismeretlen vírus 5 éves koráig gyakorlatilag minden gyereket megfertőz
A hazánkban szinte ismeretlen vírus 5 éves koráig gyakorlatilag minden gyereket megfertőzRoger Harris/science Photo Libra / Getty Images Hungary

Nem csak a gyerekek betegsége

Bár a vírust elsősorban a gyermekek légúti fertőzéseinek kórokozójaként ismerik, kiderült, hogy a HMPV ugyanúgy megbetegítheti a felnőtteket is. Noha a HMPV fertőzések általában enyhék és maguktól elmúlnak, a betegség az időseknél és immunhiányos betegeknél súlyos is lehet. Ennek ellenére azonban a mai napig nincs ellene sem vakcina, sem gyógyszer.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek