Így viselkednél, ha egész nap alkoholt innál, még a munkahelyeden is

Itt az ősz, nemsokára a tél is, alkoholfogyasztásunk pedig a hideggel és a bezártsággal együtt nő. Egy „kicsi nem árthat” jelszóval is könnyű alkoholistává válni, főleg akkor, ha otthonról dolgozunk.

Egy új tanulmány szerint – amelyben háromezer kérdőívet töltettek ki – az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány idején otthonról dolgozók körülbelül egyharmada ivott munka közben. A férfiak 36, a nők 26 százaléka vallotta be, hogy munkaidőben is fogyasztott alkoholt. Ez még úgy is magas arány, hogy home office-ban a munkaidő vége gyakran estére tolódik. Szakértők szerint a gép melletti alkoholfogyasztás befolyásolhatja a munkateljesítményt – és természetesen nem pozitív irányba. 

Dr. Lawrence Weinstein tiszti főorvos szerint a járvány és a karantén, esetleg pont a munkahely elvesztése miatti félelem okozta szorongás az, ami miatt gyakrabban nyúlunk a pohár után. Az alkohol nagyon régóta használt feszültségoldó szer, amit ráadásul az otthon magányában figyelő szemektől távol lehet fogyasztani. Ám az ivás hatásaitól nem ment meg semmi. A munkavégzés hosszabb ideig tarthat, a koncentráció csökken, a hibák száma nő. A stressz pedig azonnal visszatér, amint kijózanodunk. Hiába nyilvánvaló, még mindig túl sokan gondolják azt, hogy az alkohol a feszültség levezetésének kiváló eszköze. Rossz hírünk van: az ital csak elnyomja az érzéseket, de nem old meg semmit, sőt abban sem segít, hogy levezessük a stresszt és kevésbé szorítsa a mellkasunkat. Csupán elodázzuk a problémák megoldását.

Inni a munkahelyen sosem tréfás dolog
Inni a munkahelyen sosem tréfás dologgrinvalds / Getty Images Hungary

Mi történik azokkal, akik egész nap isznak?

A függőség pedig hamarabb kialakul, mint gondolnánk, elég hozzá pár hónap. A következmények pedig pusztítóak. A legtöbben igyekeznek visszaszerezni az ivási szokásaik feletti kontrollt, ha eljött az ideje, hogy fizikailag visszatérjenek a munkába, és ezt meg is tudják csinálni. Másoknak már segítségre van szükségük hozzá, és mindig akadnak olyanok is, akik  új állást keresnek amiatt, mert korlátozniuk kell(ene) az ivásukat. Ráadásul az alkohol lassabban ürül ki a szervezetből, mint ahogy azt hinni szeretnénk. Egy esti berúgás még másnap is érzékelteti a hatását, először a magasabb véralkoholszint miatt, később a másnaposság tüneteivel. Ez pedig nagyon megnehezíti a munkavégzést: fejfájás, hányinger, emésztési panaszok, fényérzékenység, energiahiány, koncentrációs problémák jelentkeznek. 

Akik egész nap isznak

Sokan élnek köztünk olyanok, akik gyakran és keveset isznak. Környezetüknek akár fel sem tűnik, hogy az ebéd mellé megivott egy pohárka meg az esti egy üveg mögött valódi függőség húzódik meg. Talán maga az érintett sem értené, ha szembesítenék vele, hiszen nem másnapos, nem remeg a keze, a hangulata is jó, mi hát itt a probléma? Ám azt már nem veszi észre, hogyan változtatja meg a viselkedését az ital. Az alkoholnak számos rövid távú hatása van mind az agyra, mind a testre, befolyásolva az illető viselkedését, összpontosítási képességét és koordinációját. Az alkoholfogyasztás kockázatvállalóbbá és lazábbá tesz, könnyebben teremtünk kapcsolatot, kevésbé szorongunk egy üzleti meeting során. Ám közben az információk pontos felidézése, az ítélőképesség, a reakcióidő, a fegyelmezett viselkedés, a másik fél elemzése, az általunk kiváltott hatás objektív szemlélése mind sérül. Azaz észre sem vesszük, mit művelünk, csak kockázatosabb üzleteket kötünk, túlvállaljuk magunkat, vagy épp sokkal nehezebben fejezzük be feladatainkat. A jókedvnek és a lazaságnak ez az ára, már rövid távon is. Hónapokra és évekre levetítve pedig számolhatunk a szívbetegség, magas vérnyomás, depresszió, szorongás, rák, memóriaproblémák, merevedési zavar, rendszertelen menstruáció és májproblémák magasabb előfordulási arányával. A veseproblémákra és a cukorbetegségre is hajlamosabbá válunk. 

Mi lenne a felelős döntés?

Azoknak is korlátozniuk kellene alkoholfogyasztásukat, akik nem munkagépekkel vagy járművekkel dolgoznak. Az év elején a londoni Lloyd’s cég például megtiltotta alkalmazottainak, hogy munkanapokon alkoholt igyanak, mivel panaszaik és fegyelmi eljárásaik fele az alkohollal való visszaélésre irányult. Aki felelős munkavállalóként szeretne viselkedni, az nemcsak napközben, de hétköznap esténként sem ihatna egy-két pohár bornál többet. Mert ez nem poén. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Milyen jelekre figyelj oda?

Az egyik legfontosabb kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, főleg akkor, ha napi rendszerességgel iszunk, a miért? Miért kell az az egy-két pohárnyi ital? A stressz enyhítése a cél, vagy az, hogy kényelmesebben akarjuk érezni magukat a társasági helyzetekben? Értjük-e, hogy az érzések pár óráig tartó elnyomása nem vezet eredményhez? Látunk-e más kiutat? Ha nem, miért nem? Ezek azok a problémakörök, amelyekkel szembe kell néznünk, lehetőleg egy terapeuta segítségével. A rossz szokások ugyanis meglepően ragaszkodóak: nehéz megválni tőlük még akkor is, ha a szándék már megvan. A „bármikor abbahagyom, amikor akarom” valójában csapda, önhitegetés: meg kell próbálni, mi történik, ha tényleg tartunk egy száraz novembert. S ha már ez sikerült, miért ne folytathatnánk az összes többi hónapot is józanul?

Oszd meg másokkal is!
Mustra