Ezt teszi minden ember, aki 100 éves korig él

GettyImages-1460783207

Mit szólnál hozzá, ha azt mondanánk, tudományosan is igazolt, hogy létezik egy olyan hobbi, ami meghosszabbíthatja az életedet? A kutatásokból az is kiderül, hogy a kék zónákban élőknek is ez a legegészségesebb hobbija. Mit szólsz? Ugye hogy kipróbálnád?

Életmódbeli döntéseink, például az, hogy mit eszünk, mennyit mozgunk, milyen körülmények között élünk és milyen kapcsolatot ápolunk másokkal, hozzájárulhat ahhoz, hogy milyen hosszú és mennyire egészséges lesz az életünk. Mindezen még tovább javíthatunk, ha olyan kikapcsolódást választunk magunknak, ami igazoltan segít, hogy tovább éljünk, ráadásul csökkenti a rák kockázatát, és mentálisan is kiegyensúlyozottabbak leszünk tőle.

A kék zónákban tovább élnek az emberek

A közelmúltban ausztrál kutatók átfogó vizsgálatot végezetek annak érdekében, hogy kiderítsék, a kék zónának nevezett világrészeken élők minek köszönhetik hosszú, boldog és kiegyensúlyozott életüket. A kék zónák a világ azon földrajzi régióiként váltak ismertté, ahol az emberek általában az átlagosnál tovább élnek.

A Csendes-óceán partján fekvő Nicoya-félsziget a kék zónák egyike, ahol az átlagosnál hosszabb életet élnek az emberek
A Csendes-óceán partján fekvő Nicoya-félsziget a kék zónák egyike, ahol az átlagosnál hosszabb életet élnek az emberekAtlantide Phototravel / Getty Images Hungary

Szerte a világon öt azonosított „kék zóna” van: Okinawa, Japán; Szardínia, Olaszország; Nicoya, Costa Rica; Ikaria, Görögország; és Loma Linda, Kalifornia. A kutatók áttekintettek több olyan cikket is, melyek az ezeken a területeken élő százévesekről szóltak, és megállapították, hogy az írásokban megszólalók megosztottak néhány olyan közös időtöltést, ami mindannyiuk életében fontos szerepet játszott.

Ezt teszik a kék zónákban élők

Összességében a kutatók azt találták, hogy a száz év feletti, kék zónákban élő emberek nagyon aktívak, naponta folyamatosan és következetesen mozognak, naponta hódolnak a hobbijuknak, és az adott nyugdíjkorhatáron túl is dolgoznak.

A hosszú élet egyik titka a nyugdíj utáni munka
A hosszú élet egyik titka a nyugdíj utáni munkaMaskot / Getty Images Hungary

Azt is megállapították, hogy a kék zónákban élő idősek szinte kivétel nélkül valamilyen mérsékelt intenzitású mozgást választottak mindennapi tevékenységként. Ilyen például az úszás, a tánc, a séta, a kertészkedés, az állatokról való gondoskodás, valamint bizonyos házimunkák, általában porszívózás, felmosás és ablakpucolás.

Ez a legegészségesebb hobbi a hosszú élethez

Az egyetlen tevékenység, amit kivétel nélkül szinte minden kék zónában élő, százéves életkort megélt idős évtizedeken keresztül beiktatott az életébe, az a szabadtéri mezőgazdasági munka volt, legyen az kertészkedés, földművelés vagy az állatokról való gondoskodás. Az olaszországi Szardínián például a legidősebbek többsége heti egy-négy napot kertészkedett, és hetente körülbelül két órát töltöttek még valamilyen egyéb szabadtéri tevékenységgel.

A kertészkedéssel járó számos előny hozzájárul ahhoz, hogy minél tovább éljünk
A kertészkedéssel járó számos előny hozzájárul ahhoz, hogy minél tovább éljünkHalfpoint Images / Getty Images Hungary

A Clinical Medicine cikke szerint az olyan mezőgazdasági tevékenységeknek, mint a kertészkedés, számos előnnyel jár. Egyrészt mérsékelt fizikai tevékenységnek számít, másrészt a természetben végezhető, így élvezhetjük a friss levegő és a napfény egészségügyi előnyeit is, késleltetheti a demencia tüneteit, csökkenti a rák kockázatát, nem beszélve arról, hogy a kertészkedéssel közvetlenül mi magunk is megtermelhetjük azokat az egészséges, vegyszermentes gyümölcsöket és zöldségeket, melyeket az étrendünkbe is beiktathatunk.

A kertészkedéssel járó előnyök nem csak azok kiváltsága lehet, akik olyan éghajlaton élnek, ahol egész évben süt a nap.

Kiderült, hogy a szobanövényekről való gondoskodás is jótékony hatással van a mentális egészségünkre. Ehhez már az is elegendő, ha friss fűszernövényeket nevelünk a konyhában, mert egy kis kertészkedés akár évekkel meghosszabbíthatja az életünket.

Ennyi időt kellene a szabadban töltenünk

Spanyol kutatók vizsgálata szerint a nyári hónapokban a nap közepén tíz, az esti órákban pedig 20 perc napozásra lenne szükségünk ahhoz, hogy a szervezetünk elérje az elegendő D-vitamin-szintet. Télen azonban ennél már jóval többet, körülbelül két órát kellene a napon töltenünk a nap közepén, és ennél sokkal többet a délutáni órákban. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra