Szívrohamot vagy alacsony vércukorszintet is jelezhet a tested, ha így izzadsz

GettyImages-1354882705
Olvasási idő kb. 5 perc

Nincs kánikula, sőt meleg sincs, a levegő sem párás, ráadásul nem is edzettél, mégis izzadsz. A legtöbb ember tapasztalt már hideg verejtékezést. Megtörténhet ez akkor, ha láz közben kiver a víz, vagy nyirkos lesz a tenyered, amikor ideges vagy, esetleg izzadságban úszva ébredsz egy rémálomból. De vajon mi okozza a hideg verejtékezést?

A szervezet természetes reakciója az izzadás, ilyenkor párologtatással hűti magát. Ettől azonban különbözik a hideg verejtékezés, amikor úgy izzadunk, hogy közben fázunk.

Mi a hideg verejtékezés?

Az izzadás jellemzően természetes, jótékony testi funkció: ha túl melegünk van, izzadunk, hogy kordában tartsuk testhőmérsékletünket. De néha még akkor is izzadunk, ha egyáltalán nincs melegünk. Ekkor beszélünk hideg verejtékezésről.

Megesik, hogy akkor izzadunk, amikor nincs melegünk, ezt nevezzük hideg verejtéknek
Megesik, hogy akkor izzadunk, amikor nincs melegünk, ezt nevezzük hideg verejtéknekGeber86 / Getty Images Hungary

Ez abban különbözik a melegben való izzadástól, hogy általában nem érinti az egész testet, és nemritkán éjszaka jelentkezik, hidegrázás kíséretében. A hideg verejtékezés ennél fogva úgy definiálható, mint olyan nagy mennyiségű izzadás, amely a testhőmérséklet csökkenésével jár, és gyakran követi hidegrázás.

Mi okozza a hideg verejtékezést?

A hideg verejtékezést tehát nem a nagy hőség okozza, hanem számos egyéb dolog, melyek akár aggodalomra is okot adhatnak. Emiatt a hideg verejték zavaró és szorongató lehet sok beteg számára. 

Fontos, hogy a hideg verejtékezés nem feltétlenül utal valamilyen konkrét egészségügyi problémára, ennek ellenére mindenképpen meg kell értenünk, meg kell fejtenünk, mi váltja ki.

Hiszen nem természetes, és a felszín alatt valami oka van annak, ha egy egyáltalán nem izzadékony ember elkezd erősen verejtékezni. Nézzük, melyek azok a lehetséges okok, amelyek hirtelen fellépő hideg verejtékezéshez vezethetnek.

Hiperhidrózis

Ha patakokban folyik a homlokunkról, a hónaljunkról, a hátunkról a víz akkor is, amikor máson egy csepp verejték sincs, akkor a probléma oka a hiperhidrózis. Ez azonban ritkán jelent egészségügyi problémát, bár bosszantó lehet azoknak, akik szenvednek tőle. A test leggyakrabban érintett területei a hónalj, a tenyér és a talp, ritkán az arc, a fejbőr és az ágyék.

A hideg verejték kellemetlen, bármi is legyen a kiváltója
A hideg verejték kellemetlen, bármi is legyen a kiváltójaCasarsa / Getty Images Hungary

Ha az izzadás alvás közben megszűnik, és nem jár semmilyen más tünettel, nem igényel orvosi kezelést.

Változókor

A menopauzával összefüggő hőhullámok váltakozása egy másik lehetséges oka a túlzott izzadásnak. Fontos megjegyezni, hogy a hideg izzadás nem korlátozódik a változókorban lévő nőkre.

Ugyanúgy érintettek lehetnek a középkorú nők is, akik szintén tapasztalhatják, hogy megváltozik a menstruációs ciklusuk, éjszaka izzadnak, miközben rázza őket a hideg.

Egyes kutatások szerint a hőhullámot követően a menopauzás nők testhőmérséklete drasztikusan csökkenhet, ami hidegrázást és ezzel együtt hideg verejtékezést válthat ki.

A menopauza tünete is lehet a hideg verejtékezés
A menopauza tünete is lehet a hideg verejtékezésfotosipsak / Getty Images Hungary

Gyógyszerek

A hideg verejtékezés számos gyógyszer mellékhatása is lehet, és itt gondolnunk kell a különféle, vény nélkül kapható készítményekre is. 

Kutatások igazolják, hogy a hideg verejtékezést vagy a túlzott izzadást főként az antidepresszánsok, az ösztrogénszintet és az androgénszintet befolyásoló gyógyszerek, illetve a cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek idézik elő.

Alacsony vércukorszint

Alacsony vércukorszint vagy hipoglikémia akkor fordul elő, ha a vércukorszint a normál szint alá esik. A szervezet a vércukor hiányára az oxigénhiányhoz hasonlóan reagál, ennek egyik jele a test hideg verejtékezése.

Az alacsony vércukorszint is okozhat fokozott izzadást
Az alacsony vércukorszint is okozhat fokozott izzadástVioletaStoimenova / Getty Images Hungary

A kutatások kimutatták, hogy az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség a testhőmérséklet szabályozásának csökkenésével jár mind hő, mind stressz esetén. Ez pedig azt jelenti, hogy a cukorbetegek nehezen tudják szabályozni testhőmérsékletüket.

Fertőzések

Számos fertőzés, legyen az autoimmun vagy bakteriális, hideg verejtékezést válthat ki. Az orvosok szerint a következő fertőzések állhatnak a hideg verejték hátterében: tuberkulózis, HIV, Covid, tüdőgyulladás, mononukleózis vagy a pajzsmirigy-túlműködés, ami a teljes test izzadásához vezethet.

Daganat

A hideg verejtékezés többféle rák tünete is lehet. Az izzadás leggyakrabban limfómával társul, de a verejtékezést a leukémiával is összefüggésbe hozták. De utalhat máj-, csont- és mellrákra is.

Szívroham

A hideg verejték a szívroham jele is lehet. Azonnali orvosi segítségre van szükség, ha a hirtelen jelentkező hideg verejték mellett az alábbi tünetek is fellépnek: szorító fájdalom a mellkasban, a gyomorban, a hátban vagy a nyakban, nehézlégzés, szédülés.

Hogyan kezelik a hideg verejtéket?

A hideg verejték kezelése az októl függ, de történhet vényköteles izzadásgátlókkal, injekcióval, vagy különféle eljárásokkal, melyekkel a verejtékmirigyeket és az idegeket lehet kezelni. 

A pajzsmirigy túlműködése esetén vannak olyan gyógyszerek, amelyek szabályozzák a pajzsmirigy működését, míg bakteriális fertőzés esetén antibiotikumokra lesz szükség. A rák kemoterápiával, sugárkezeléssel vagy akár műtéttel kezelhető

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek