Sokan csak legyintünk, ha evés után fáj a hasunk, hiába vesszük észre előbb-utóbb, hogy szinte minden étkezés után bekövetkezik. „Biztos csak a stressz” – söpörjük félre, miközben jócskán lehet más oka is ennek a jelenségnek. Néhány olvasó szeme ezt olvasva bizonyára felvillan, hogy „Álljunk csak meg, bizonyára az ételallergiára vagy ételintoleranciára fog kifutni az egész”, hiszen ezek kezdenek egyre inkább begyűrűzni a köztudatban. Bár ezek is esélyes jelentkezők lehetnek, a szakértők szerint sokkal többféle betegség is állhat e mögött az első ránézésre egyszerű tünet mögött.
Az ételintolerancia és az ételallergia
Hasonló tünetei lehetnek az ételallergiának és az ételintoleranciának, ezért nehéz megkülönböztetni őket egymástól. A különbség, hogy az ételallergia a szervezet immunválasza és kevés bevitt mennyiségtől is súlyos tüneteket produkálhat a testünk, viszonylag hamar (akár 2 óra múltán is). Az ételintolerancia ellenben az emésztőrendszer működésének zavarára utal. A kiváltott reakció enyhébb és később jelentkezik (néha csak másnap), illetve a kisebb mennyiségek még nem okoznak gondot.
Az ételintolerancia szemléltetéseképp: az egyik kedves barátom ugyan nem sportolt, azonban mégsem folytatott egészségtelen életmódot, illetve mérsékelt adagokat evett csak, mégis zömökebbé vált. Ezenfelül azt vette észre magán, hogy minden étkezés után fáj a hasa. Miután egy sor kellemetlen és drága kivizsgáláson átesett (a magánszektort választotta, mivel nem szerette volna kitölteni azt a várakozási időt, amelyet felajánlottak számára), kiderült, hogy több ételérzékenysége is kialakult felnőttkorára. Amint ehhez mérten átalakította az étkezési szokásait, ugyanazzal az életmóddal, amelyet korábban folytatott, megszűnt a szokásos hasfájása, több energiája lett, illetve látványosan lefogyott, és a zömök testalkatából egy év múlva karcsúvá vált.
Az evés utáni hasfájásnak számtalan kiváltó oka lehet
Azonban a szakértők szerint az evés utáni hasfájás mögött számos egyéb egészségügyi probléma is meghúzódhat kiváltó okként, tehát érdemes orvoshoz fordulnunk, ha ezt tapasztaljuk magunkon. Ez a 10 betegség lehet az étkezés utáni hasfájás oka:
1. Refluxbetegség (gastrooesophagealis reflux, GERD)
Amikor a nyelőcsövet irritálja a gyomorsav, gyomorégést és gyomorfájdalmat tapasztalhatunk. Ha gyakran túlesszük magunkat, vagy imádjuk a csípős ételeket, nagyobb eséllyel fog a gyomorsavunk felszökni a nyelőcsövünkbe. Első körben érdemes visszább vennünk a csípős ételek, a kávé és az alkohol fogyasztásából, illetve vény nélkül kapható savlekötővel próbálkoznunk, azonban ha ez a váltás sem enyhít a tüneteken, keressünk fel egy orvost.
2. Irritábilisbél-szindróma (IBS)
Ha evés után nemcsak a gyomrunk fáj, hanem székrekedéssel vagy hasmenéssel is küzdünk a mindennapokban, akkor mindenképp érdemes egyeztetnünk egy orvossal, hogy kivizsgáltassuk, véletlenül nem IBS-ünk van-e.
3. Cöliákia
A cöliákia a glutén fogyasztására adott immunválasz, amely számos módon meggyötörhet bennünket, például a glutén fogyasztás utáni hasfájással. A gluténintoleranciának is lehet hasonló jele, azonban a cöliákia gluténfogyasztás esetén roncsolja a vékonybelünket, míg az intolerancia nem.
4. Fekély
Ha az étkezések után krónikus fájdalmat tapasztalunk és emellett fogyással, hányással, nehézkes nyeléssel, véres széklettel vagy vérszegénységgel is küszködünk, akkor feltehetően fekélyünk van, tehát irány a legközelebbi orvos. A fekély a nyelőcső, a gyomor vagy a vékonybél nyálkahártyáján kialakult sebet jelenti, amelyet savcsökkentő gyógyszerekkel és néhány esetben antibiotikum-kúrával szoktak gyógyítani.
5. Gasztroparézis
A rendes emésztést akadályozza a gyomorizmok részleges bénulása. Ennek következtében az étel több ideig marad a gyomorban, így a további ételbevitelt nem tudja normálisan befogadni, ami gyomorgörcsöt okozhat. Általában spontán alakul ki, valamilyen gyomorvírus következtében, de a frissen elkapott Covid–19 is okozott már hasonló panaszokat. Ha azt vesszük észre magunkon az előbb említett tünetek mellett, hogy kisebb adagokat kívánunk hirtelen és gyakrabban, vagy hogy kerüljük a rostban gazdag ételeket (pl.: narancs, brokkoli, cékla, zeller stb.) és a főtt gyümölcsöket preferáljuk a nyersek helyett, akkor érdemes kivizsgáltatni magunkat, hogy nincs-e véletlenül gasztroparézisunk.
6. Kontaminált vékonybélszindróma (SIBO)
A vékonybélben túlszaporodhatnak a baktériumok, amely puffadáshoz, hasmenéshez és alhasi fájdalomhoz vezethet a rossz emésztés miatt. Könnyebben kialakul az időseknél, az autoimmun betegséggel élőknél, a krónikus székrekedéssel küzdőknél és azoknál, akiken korábban végeztek alhasi műtétet.
7. Epehólyag-betegség
Olyan problémára utal, amelyek fájdalmat okoznak a has középső és jobb felső felső kvadránsában és a hátnál ezen a részen. A 40-es éveikben járó nőknél különösen gyakran alakul ki betegség az epehólyagban. Ha a zsíros ételek után komoly alhasi fájdalmaink szoktak lenni, és ha az éjszaka közepén súlyos hasi fájdalomra ébredünk, menjünk azonnal orvoshoz, mivel a legsúlyosabb esetekben szükségessé válhat az epehólyag műtéti úton történő eltávolítása is.
8. Crohn-betegség
A gyulladásos bélbetegség egyik típusa, a szájtól a végbélnyílásig a tápcsatorna bármely részét érintheti. A Crohn-betegség okozta gyulladás enyhe vagy súlyos tüneteket okozhat, beleértve a hányást, hasmenést, fáradtságot, hasi fájdalmat, görcsöket, csökkent étvágyat és a véres székletet. Nincs ismert kiváltó oka, de általában az étkezési szokásainkhoz és a genetikánkhoz szokták visszavezetni ezt a krónikus betegséget a szakemberek, akiknek elengedhetetlen a segítsége ebben az esetben.
9. Fekélyes vastagbélgyulladás
A Crohn-betegséghez hasonlóan ez is egy gyulladásos bélbetegség, amely az egész vastagbélen vagy a végbélen apró fekélyeket képez. Fájdalmat okozhat az alhasban vagy a végbélben, véres hasmenéssel, vérző végbéllel, fáradtsággal, súlycsökkenéssel járhat, és a mosdóhasználat sürgető érzésével. A pontos kiváltó ok ismeretlen, vélhetően a genetika, a stressz, az étkezési szokások és az immunrendszer nem megfelelő működésének kombinációját szokták okolni érte. A véres széklet és az étkezés utáni alhasi fájdalom esetén mindenképp fel kell keresni egy orvost.
10. Hasnyálmirigy-gyulladás
Az alhas felső részében okoz fájdalmat, amely a hátig kisugárzik. A hasnyálmirigy olyan enzimeket termel, amelyek az emésztést segítik, így ha nem időben szabadulnak fel ezek az enzimek, tehát ha nincs étel a gyomrunkban, akkor a hasnyálmirigyet támadják meg helyette. Hirtelen jött fájdalomként is érzékelhetjük vagy krónikus állapotként is feltűnhet, amely összefügg az epekővel, a hasnyálmirigykővel és az alkoholizmussal. A kevésbé súlyos esetekben fájdalomcsillapítók és pihenés mellett pár nap alatt magától is meggyógyulhat, azonban a súlyos eseteknél műtét szükséges. Ha hirtelen fájdalmat érzünk, émelygünk, hányunk, belázasodunk vagy rendkívül érzékennyé válik a has felső része, rögtön hívjunk orvost.
Ugyan az evés utáni hasfájás bizonyulhat csupán a túlevés következményének is, ha gyakran tapasztaljuk ezt a tünetet, akkor mindenképp érdemes kivizsgáltatnunk magunkat, mivel akár komoly probléma is meghúzódhat a háttérben.
Neked szokott fájni a hasad étkezések után?
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés