Igazi csoda: nemcsak a hajhullást akadályozza meg, a fejbőrt is nyugtatja

GettyImages-1309118928

A bőr és a haj hidratálására a rendelkezésünkre álló olajok közül nem biztos, hogy a rozmaringolaj jut először az eszünkbe. A rozmaring eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származik, és régóta kedvelt fűszernövény. Ám az erejét nemcsak a konyhában tudja megmutatni, hanem olaj formájában jelentős szépségápolási előnyöket is kínálhat, ezért szereti annyira fejbőröd.

A rozmaring ágaiból értékes rozmaringolaj készíthető, amely gyógyászati és aromás tulajdonságokkal rendelkezik. Ne csak a konyhában használd, bátran vedd elő a fürdőben is!

Hálás lesz érte a fejbőröd

Különösen értágító, antibakteriális, antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságait vizsgálták a hagyományos orvoslásban és a kozmetikai termékekben is, de a rozmaringolajnak számos olyan jótékony tulajdonsága van, amit a növény gazdag összetevőinek köszönhet. Az egyik ilyen, hogy a növényből nyert olaj kezeli az androgén alopéciát, amely a hajhullás egyik leggyakoribb típusa.

Nemcsak a hajhullást akadályozza meg, de a fejbőrt is megnyugtatja a rozmaringolaj
Nemcsak a hajhullást akadályozza meg, de a fejbőrt is megnyugtatja a rozmaringolajfcafotodigital / Getty Images Hungary

A rozmaringolaj előnyei a haj számára

A növényi alapú összetevő számos pozitív hatással lehet mind a tincsekre, mind a fejbőrre. Amellett, hogy erősíti a hajat és védi a fejbőrt, a rozmaringolaj potenciálisan stimulálja a haj növekedését is. A rozmaringolaj hajhullással összefüggő előnyeivel kapcsolatos feltételezések nagy része egy 2015-ös tanulmányon alapul, amely kimutatta, hogy a rozmaringolaj ugyanolyan hatékony lehet, mint a 2% minoxidil, amely egy hivatalosan jóváhagyott hajnövekedést serkentő összetevő. 

„A rozmaringolajnak köszönhetően serken a véráramlás, így több tápanyag juthat el a szőrtüszőkbe, ez pedig vastagabb és erősebb hajat eredményez” – állítják a szakértők.

Gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően javíthatja a fejbőr állapotát, erőteljes antioxidáns képességének köszönhetően pedig küzd a szőrtüszőket érő oxidatív stressz ellen, ami a gyors öregedésért felelős.

Egy bőrgyógyász szerint a rozmaring növény karnózsavat tartalmaz, amelyről ismert, hogy gyógyítja az idegkárosodást, a szövetkárosodást és javítja a sejtcserét. Ezért serkenti az idegek növekedését, és javítja a vérkeringést. A vérkeringés azért fontos a hajnövekedés szempontjából, mert megfelelő vérellátás nélkül a tüszők nem jutnak hozzá a hajnövekedéshez szükséges tápanyagokhoz, így elhalhatnak.

A rozmaringolaj jól teljesített a tanulmányban is

Ami a hajnövesztő olajokat illeti, a fent említett tanulmány a rozmaringolaj klinikai hatékonyságát tesztelte az androgén alopécia kezelésében, összehasonlítva hatását a 2%-os minoxidillal. A kísérlet hat hónapig tartott, a résztvevők rozmaringolajat vagy minoxidilt használtak. A tesztelési időszak végén a páciensek hasonló eredményeket értek el rozmaringolaj és 2% minoxidil használata után, a rozmaringolaj viszont valamivel kevésbé volt irritáló.

Jó hír: minden hajtípusra használható
Jó hír: minden hajtípusra használhatóHuizeng Hu / Getty Images Hungary

„Mint mindenhez, további tanulmányokra van szükségünk, hogy megvizsgáljuk a lehetséges előnyöket, és jobban kiaknázhassuk a jelenlegi eredményeket. Az első vizsgálatok azt mondják, hogy ezek az összetevők segíthetnek, de a konkrét koncentrációt, az alkalmazás módját és gyakoriságot nem alapozhatjuk feltételezésekre” – véli a kutatás egyik orvosa, aki szerint a rozmaringolaj a haj sűrűsödéséért is felelős lehet.

Jó hír: minden hajtípusra használható

Az viszont nem kérdés, hogy a rozmaringolaj mely hajtípusra lehet jó, mert szerencsére mindegyikre. Akinek érzékeny a bőre – és érzékeny a fejbőre is –, annál mindig fennáll az irritáció lehetősége, mint minden növényi olaj esetében. Az orvosok szerint ez elkerülhető, ha a rozmaringolajat argánnal vagy jojobával hígítjuk. Kezdhetjük azzal, hogy hetente egyszer-kétszer használjuk a rozmaring-illóolajat, és ahogy hozzászokik a fejbőr, lehet növelni a mennyiséget.

Bőrgyógyászok javaslata szerint csak öt cseppet használjunk belőle. Mindig hígítsuk, majd masszírozzuk be a fejbőrbe öt-tíz percig, ezután pedig jöhet az öblítés.

Keverheted samponba vagy balzsamba is, csak ügyelj arra, hogy mindig alaposan mosd ki a hajadból.

Fontos az is, hogy a rozmaringolajat nem szabad terhesség alatt használni, mert ennek vizsgálatára még viszonylag kevés tanulmány készült. Mint minden gyógynövény esetében, amelyekről ismert, hogy gyógyászati előnyökkel jár, a fogyasztóknak konzultálniuk kell orvosukkal és bőrgyógyászukkal a használat megkezdése előtt.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra