A nyár közeledtével egyre több gyümölcs kerül a tányérunkra, sőt van, hogy egyenesen a fákról, bokrokról esszük ezeket. És napjainkban már folyamatosan jelen vannak az egykor „télinek” számító csemegék is, például a banán, narancs, mandarin, melyek hosszú utat tesznek meg az asztalunkig, így tartósítani kell ezeket. Bár ma már arra buzdítanak, hogy együk meg még a krumpli héját is, nemhogy a gyümölcsökét, hiszen ezek is rendkívül sok tápanyagot tartalmaznak, ennek ellenére azért néhány gyümölcsöt mindenképpen meg kell hámoznunk.
Az ismert hazai gyümölcsöket elég csak letisztítani
Két oka van annak, hogy néhány gyümölcsöt meg kell hámoznunk, az egyik, hogy nem ehető, a másik pedig, hogy lemoshatatlan vegyszermaradványok lehetnek rajta.
A bogyós gyümölcsöknél nem merül fel ez a kérdés, hiszen az apró szemű terméseket nehézkes lenne meghámozni, ráadásul vékony héjuk könnyedén ehető és emészthető. A hazánkban termő egyéb gyümölcsöket is ismerjük, így tudjuk, hogy az alma és a körte héja – alaposan megtisztítva – ehető, a dinnyefélék vastag héját azonban meg sem próbáljuk elrágcsálni. Az egzotikus gyümölcsök fogyasztásával azonban nincs mindenki tisztában.
Ezeknek a gyümölcsöknek a héja nem ehető
Az ananász héja bár nem mérgező, de nem esszük meg nyersen, hiszen jóval keményebb, mint maga a gyümölcshús. A héját alkotó réteg, a látványos kis hatszögletű szelvények valójában a növény összenőtt virágainak felelnek meg. Közvetlenül a héja alatt viszont rendkívül sok gyulladáscsökkentő és regeneráló bromelin nevű enzimet tartalmaz. Aki erről semmiképpen nem szeretne lemondani, az a héját a gyümölccsel együtt összeturmixolva vagy kisütve eheti meg.
A hazánkban is kapható édes, lédús mangót is meg kell hámozni mielőtt megennénk. Ennek a gyümölcsnek a héja, a kérge és a levelei is urusiolt, a mérges borostyán toxinját tartalmazzák, ami kellemetlenségeket, például bőrkiütést, duzzanatot vagy akár légzési problémákat okozhat. Attól azonban nem kell megijedni, ha egy kicsi rajta marad véletlenül a gyümölcsön és megesszük, de nagyobb mennyiségben azért ajánlott elkerülni a héj fogyasztását.
A papaját nyersen mindenképpen meg kell pucolni, mivel a héja élvezhetetlen. Jobb, ha a magjait is kidobjuk, mivel azok nagyon csípősek, így nem ajánlott megenni.
Az avokádót inkább salátaként, krémként, köretként esszük. Ezt a gyümölcsöt evés előtt meg kell hámozni, mivel a héja ehetetlen.
Meg lehetne enni, de...
A citrusfélék héját elvileg meg lehetne enni, de csak akkor, ha bizonyítottan biotermesztésből származnak. Bár a vastag narancs-, citrom- vagy a vékonyabb mandarinhéjat nem sokan szeretnék elrágcsálni még akkor sem, ha tudhatóan nincs rajtuk semmilyen vegyi anyag, de lereszelve, süteményekbe, lekvárokba, teákba szívesen felhasználjuk ezen gyümölcsök héját.
Azonban a hazánkba érkező déli gyümölcsök hosszú utat tesznek meg hazánkig, akár 2-3 napot is utazhatnak, így tartósítani szükséges ezeket, kezelni kell a felületüket kiszáradást gátló védőréteggel. Ezt a kezelést gombaölő hatású növényvédő-szerekkel és viaszbevonással végzik. Az is előfordul, hogy kizárólag viaszbevonás történik. Ez lehet természetes vagy mesterséges viasz is. A Magyarországon forgalmazott friss citrusfélék héja biztosan viaszolt. Azt, hogy a gyümölcsöt mivel kezelték, a termék címkéjén lehet látni, ahogyan azt is, hogy esetleg bio besorolású a termék. Azt is közölni kell a vásárlóval, ha a gyümölcs héja fogyasztásra alkalmatlan a felhasznált növényvédő szer miatt. Ha ezt a feliratot nem látjuk, akkor a biztonság kedvéért úgy tekintsünk rá, hogy nem lehet felhasználni a héját a citrusfélének.
Ha arra is kíváncsi vagy, melyik zöldség és gyümölcs tárolható a hűtőben, akkor kattints ide!
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés