A megfelelő ételek megfelelő időben fogyasztása sokat javíthat a közérzeteden. Ha a napot vagy az étkezést olyan ételekkel kezded, amelyek kíméletesek a gyomorral, egészen máshogy indul majd az emésztés. Ha viszont nem megfelelő ételeket eszel éhgyomorra, kellemetlen érzést, puffadást vagy akár hosszú távú emésztési problémákat tapasztalhatsz.
Bizonyos ételek tilosak éhgyomorra
Bizonyos ételek meglehetősen megterhelhetik az emésztőrendszert, különösen, ha valakinek gyomor- és bélrendszeri problémái vannak. A tudatos választás és a nem megfelelő ételek kerülése sokat segíthet a gyomorpanaszok megelőzésében.
Azok, akik reggelire kenyeret, citrusféléket és egy csésze kávét fogyasztanak, fáradtnak érezhetik magukat a munkahelyükön. A helytelen ételek ugyanis alacsony energiaszintet eredményeznek. A citrusfélék gyümölcssavai gyomorégést és savasságot okozhatnak, a kenyér élesztőt tartalmaz, ami gyakran vezet gyomorproblémákhoz, a kávé pedig szintén emésztési gondokat idézhet elő. Ezeknek az ételeknek a kombinációja akár néhány tápanyag felszívódását is gátolhatja a szervezetben. Üres gyomorral reggel kerüljük a rántott vagy savas ételeket, ezek ugyanis súlyosbíthatják a gyomorproblémákat.
Mit ne együnk vagy igyunk még éhgyomorra?
Koffeintartalmú teák
A koffein sem tesz túl jót az üres gyomornak. Irritálhatja a nyálkahártyájátés fokozhatja a gyomorsav termelését, amely refluxos tüneteket okozhat, ezért érdemes valamit enni kávézás előtt is. A leggyakoribb „bűnös” a fekete tea, mivel általában több koffeint tartalmaz, mint más fajták. A zöld tea – amelyben valamivel kevesebb koffein van – szintén kiválthat gyomor-bélrendszeri tüneteket, bár kisebb mértékben. A gyógyteák, amíg koffeinmentesek, valószínűleg nem okoznak problémát.
Élesztős termékek
Nehéz ellenállni a frissen sült kenyérnek, péksüteményeknek. Sajnos, ha ezeket gyakran fogyasztod reggelire, az hasi fájdalomhoz és puffadáshoz vezethet. Ennek oka a bennük található élesztő, amely erjedést okozhat a gyomorban és a bélrendszerben, ezzel növelve a gázképződést és puffadást.
Paradicsom
Ez a zöldség tanninsavat tartalmaz, amely a gyomornedvekkel érintkezve gyomorirritációt, sőt, akár hányást is okozhat. Ezért érdemes a paradicsomot inkább a későbbi étkezésekre hagyni, és nem üres gyomorra fogyasztani.
Uborka
Reggelente a gyomor nem termel elegendő gyomornedvet, ami megnehezítheti az uborka feldolgozását, és égő érzést okozhat a szegycsont mögött, vagy gyomorpanaszokat idézhet elő. Az uborkában megtalálható egy cucurbitacin nevű vegyület, amely böfögést, gázképződést és néha fájdalmakat eredményez. Ha túl sokat fogyasztasz belőle, székrekedés is lehet a vége.
Tejtermékek
Meglepő, de a tejtermékek is szerepelnek ezen a listán. A tej természetes cukrokat, például laktózt tartalmaz, amelyek megemelhetik a vércukorszintet, éhgyomorra fogyasztva pedig még inkább erőteljesebb megugrást okozhat, amely a cukorbetegek vagy az inzulinérzékenyek esetén kifejezetten problémás. Hatással lehet más alapvető tápanyagok felszívódására is. A tejből származó magas kalciumbevitel zavarhatja a cink és a vas felszívódását, amelyek létfontosságúak a különböző testi funkciókhoz, beleértve az immunrendszer támogatását és az oxigénszállítást.
Szeretnél még többet tudni azokról az élelmiszerekről, amelyeket te is fogyasztasz? Ebben a cikkünkben5 egészségre káros ételt mutatunk.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés