A különleges magyar gyógyvíz, amiért még Svájcból is hozzánk járnak a betegek

GettyImages-1480145601
Olvasási idő kb. 6 perc

Ha azt mondom, van a Balaton keszthelyi csücskétől nem messze egy mélyről feltörő gyógyvíz, aminek gyógyhatásáért messzi földekről visszajárnak, valószínűleg mind Hévízre gondolunk. Pedig van egy másik gyógyír is a közelben, mely szív- és érrendszeri, idegrendszeri, mozgásszervi és nőgyógyászati panaszokra épp olyan jó, mint légző- és emésztőszerviekre, valamint bőrgyógyászatiakra.

A frissen felfedezett zalakarosi termálvízről a magyar sajtó először 1963-ban tett említést, de akkor még csak erős feltételezés volt az, ami alig néhány évvel később már bizonyosságot nyert: különlegesen sokoldalú gyógyhatású víz tört a felszínre. 

A zalakarosi gyógyvíz történelme

 • 1962: felfedezik a 2500 méteres mélységből feltörő, különleges összetételű termálvizet.
 • 1963: miközben a sajtó is beszámol létezéséről, már sejthető, hogy valami kivételes dologra bukkantak.
 • 1964: Schulhof Ödön, a kor elismert reumatológusprofesszora bizakodóan és elismerően nyilatkozik a víz feltételezett gyógyhatásairól.
 • 1966: a Magyar Nemzet című napilapban megjelenik egy cikk, melyben egy svájci orvosházaspár arról a szokatlan jelenségről számol be, hogy a zalakarosi meleg víz bőrgyógyászati panaszokra is annyira kedvező hatású, hogy az ekcémás betegeket Svájcból egyenesen a zalakarosi gyógymedencébe utalják kúrára. (Azóta ismert tény, hogy a gyógyhatás kifejtéséhez rendszeres, legalább 15 alkalmas kúra szükségeltetik a gyógyvízben.)
 • 1969–70: nagyszabású kutatást végeznek a nagykanizsai kórházban. A vizsgálatok során 199 reumás betegnél mérik fel a zalakarosi termálvíz állapotukra gyakorolt hatását. Noha mindegyikőjüknél előrehaladott stádiumú mozgásszervi betegségeket diagnosztizáltak korábban, melyek esetében a javulás esélye már kisebb, 199 paciensből 63 tejes javulásról, a panaszok eltűnéséről számolt be, de összesen 110 beteg vélekedett pozitívan a víz erejéről. Csupán 26 beteg jelentette, hogy állapota változatlan maradt.
A gyógyvíz számos jótékony hatását azóta sok ezren élvezik
A gyógyvíz számos jótékony hatását azóta sok ezren élvezikxenotar / Getty Images Hungary

Honnan jön?

Magyarország területének mintegy 80%-a alatt termálvíz húzódik, köszönhetően annak, hogy a földkéreg alattunk akár 10 kilométerrel is vékonyabb a máshol jellemző vastagságnál. Így az akár 2500 méteres mélységből feltörő víz még elképesztően forró, 98 fokos hőmérsékletű, amelyet előbb több lépcsőben hűtenek. Mielőtt a gyógyulni vágyó közönség elé kerülne a medencékben, hideg víz hozzáadásával 32–38 fokosra hűtik. Miután több mint 65 éve nap mint nap kínál enyhülést panaszos paciensek gondjaira, és kényelmes kikapcsolódást ígér a wellness szerelmeseinek is, záráskor a medencék gyógyvizét leeresztik, majd másnap friss, újonnan hideg vízzel kezelt fürdőzési lehetőség várja a vendégeket. Mindez egy átlagos napon nagyjából 2200 köbméter, azaz 2,2 millió liter víz mozgatását jelenti, amely mennyiség megfelel úgy 11 ezer fürdőkádnyi adagnak.

A „fehér arany”, avagy a zalakarosi gyógyvíz

Nem véletlenül nevezik „fehér aranynak” is a zalakarosi termálvizet, gyógyító hatása miatt ugyanis keresett és megbecsült kincsként tekinthetünk rá még mi, magyarok is, noha gyógyvizek tekintetében elkényeztetett helyzetben vagyunk. Világviszonylatban az ötödik leggazdagabb termálvíz-nagyhatalomként tekinthetünk magunkra, de még nálunk is különleges az, amit a zalakarosi fehér arany tud.

A gyógyvíz hatásai között mindenki találhat számára kedvezőt
A gyógyvíz hatásai között mindenki találhat számára kedvezőtOleg Breslavtsev / Getty Images Hungary

Ennyi mindenre jó

 • A krónikussá vált mozgásszervi betegségek közül kopásos ízületi betegségekre, porcelváltozásokra, ízületi gyulladásokra és reumatikus betegségekre, kötőszöveti és izombetegségekre, valamint csontritkulásra, meszesedésre, porckorongsérvre és egyéb gerincbetegségekre is hatékony gyógymód lehet kúraszerű, rendszeres alkalmazása.
 • Krónikussá vált nőgyógyászati gyulladások és sportsérülések kezelésére, csonttörések, ízületi vagy csontműtétek utókezelésére is tökéletesen alkalmas lehet.
 • Isiász, derékfájás idegzsába esetén szintén bevethető hatásos gyógymód, ahogy bénulások utókezelésekor és más, idegrendszeri eredetű betegségek esetén, az akut szakasz kivételével.
 • Számos emésztőrendszeri és anyagcsere-betegségnél jótékonyan lép fel.
 • Szív- és érrendszeri problémákkal küzdő betegek is várhatják a zalakarosi gyógyíztől állapotuk látványos javulását.
 • Légzőszervi és bőrgyógyászati panaszokat is enyhít.
Bogács is egy azok közül a helyek közül, amik miatt világviszonylatban is az élmezőnybe tartozunk
Bogács is egy azok közül a helyek közül, amik miatt világviszonylatban is az élmezőnybe tartozunkNurPhoto / Getty Images Hungary

Amire ügyelni kell

A hétvégi wellnessmártózások ugyan kétségtelenül kikapcsoló pihenést jelentenek, melynek áldásos hatása megmutatkozhat ugyan egészségünkön, de az még nem a termálvíz gyógyhatása lesz. Ahhoz ugyanis kúraszerűen, rendszeres alkalmazásra van szükség, s úgy ajánlják, legkevesebb tizenötször kell ismételni a fürdőzést az észlelhető pozitív irányú állapotváltozás eléréséhez.

Mindemellett, vannak bizonyos tünetek, betegségek, amelyekkel a meleg termálvízben való fürdés nem kompatibilis, ezért, akik:

 • várandós nők,
 • hirtelen ájulásra hajlamosak, 
 • lázas vagy fertőző betegségben szenvednek,
 • nyílt seb, orbánc vagy valamilyen akut gyulladásos folyamattal küzdenek,
 • magas a vérnyomásuk,
 • keringési zavaruk van,
 • infarktust és trombózist követő fél év során, 
 • daganatos megbetegedések, sugár- és kemoterápia mellett, 
 • pajzsmirigygyulladásban érintettek,

mindenképpen kérjenek személyes konzultációt. Szakértők szerint ilyenkor ideiglenesen le kell mondani a termálvíz használatáról. Általános szabályként elmondható, hogy mindenki, aki a fürdőzést egy problémára válaszul, gyógyító szándékkal kívánja végezni, előtte tájékozódjon és kérje ki orvosa véleményét.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek