Ezt a betegséget okozhatja a fürdőruhád, ha nem jól hordod

GettyImages-510250407

Minden ruhadarab viselésének megvannak a maga szabályai. Ezek egy részét a társadalmi ízlés alakítja, másokat az illem miatt hordunk úgy, ahogy, de van, amikor az egészségügyi kockázatok vannak befolyással a miértekre.

Manapság teljesen természetes, hogy rendszeres tisztítással és alkalmankénti cserével tartjuk karban mindennapi viseletünket. Vannak olyan ruhadarabok, amelyek még így is veszélyesek lehetnek.  

Hányszor mondták szüleink gyermekkorunkban, hogy a medencéből kilépve azonnal cseréljük le a nedves fürdőruhát – pedig mennyire jó is lett volna, ha a víz által okozott hűsítő élmény kicsit tovább tart! 

Érdemes mindig egyel több fürdőruhát csomagolni, hogy elkerüljük a felfázást
Érdemes mindig egyel több fürdőruhát csomagolni, hogy elkerüljük a felfázástOlena Ruban / Getty Images Hungary

Betegséget okozhat

Minél kevesebb az élettapasztalatunk, annál nehezebb elképzelni bizonyos összefüggéseket. A népi megfigyeléseknek és az azokon alapuló szokásoknak azonban szinte kivétel nélkül van – tudományos – alapjuk is. A nedves fürdőruhától felfázhatunk, mondták, s a lányoknak még azt is egyértelművé tették, hogy egyéb bajokat is összeszedhetnek hosszú távon, hogyha nem cserélik le időben szárazra. 

Úgy érezhetjük, hogy szinte percek alatt megszárad rajtunk a tűző napon a ruha, valójában akár 5-6 órán át maradhatnak nedvesebb részei, főleg az ülepénél, ahol több réteg gondoskodik a varrás miatt szerveink védelméről.

A köznapi nevén felfázásnak nevezett húgyúti gyulladások igazi szezonja nyáron kezdődik, hiszen éppen a rajtunk száradó ruha az egyik leggyakoribb kiváltó oka. A mosdóhasználatkor égető, szúró érzéssel járó, kellemetlennek tűnő, ám annál sokkal nagyobb veszélyeket is rejtő betegség hátterében számtalan, a ruhában megtelepedett baktérium állhat.

„A fertőzés a húgycsövön keresztül kerül a szervezetbe, s akár meddőséget is okozhat. Ráadásul nem csak a nőket érinti. A férfiak a vizes fürdőnadrággal a prosztatagyulladás veszélyét kockáztatják” – figyelmeztet dr. Póth Sándor urológus főorvos. 

Meddőség, prosztatabajok, vesemedence-gyulladás

Minél feljebb hatolnak a baktériumok a testünkben, annál több szervünket érinthetik. A mosdó használatakor jelentkező égő, fájdalmas érzés, alhasi fájdalom esetén általában azt gondoljuk, hogy megfáztunk. Ez a tévhit elhitetheti velünk, hogy a nedves fürdőruhával is csak annyi a baj, hogy a víztől lehűl és hideg érzetet ad. Emiatt hajlamosak lehetünk nagy melegben mégis magunkon hagyni, pedig valójában nem a hőmérséklet okozza a problémákat. A kellemetlen tünetek ugyanis nem a felfázás miatt, hanem húgyúti gyulladás következtében jelentkeznek, amelynek kialakulásában többféle tényező is szerepet játszhat.

Hogyan előzhetjük meg a húgyúti fertőzést az urológus szerint?

  • Fogyasszunk sok folyadékot, hogy gyakrabban ürüljön a hólyagunk, így megelőzzük a kellemetlen következményeket okozó baktériumok elszaporodását.
  • Figyeljünk az intimhigiéniára.
  • Cseréljük le fürdőruhánkat medencehasználatot követően szárazra. Mindig legyen nálunk egy pluszdarab!
  • Mossunk kezet rendszeresen és alaposan.
  • Mosdóhasználat után ügyeljünk a helyes törlési technikákra!

Fokozott figyelmet igényelnek a diabéteszes betegek és a katéterhasználók is.

Az egyik ilyen tényező a magunkon hagyott vizes fürdőruhaalsó, így nem véletlen, hogy a legtöbb fertőzés – és a legtöbb nőgyógyászati betegség is azoknak a baktériumoknak köszönhető, melyek a szervezetben vannak – például a Chlamydia vagy az Ureaplasma –, ugyanis ezek összezárhatják a petevezetőkben a lemezeket, ami akár meddőséghez is vezethet – hangsúlyozza dr. Deli Balog Ildikó szülész-nőgyógyász szakorvos is. 

Az ilyen fertőzéseknek két típusa van, az alsó és a felső húgyúti betegségek. Az alsó húgyúti betegségek elsősorban a húgyhólyagot, a húgycsövet, illetve férfiak esetében a prosztatát érintik. A másik csoportba orvosi értelemben a vesék, a vesevezetékek és a húgyvezeték fertőzéses megbetegedéseit sorolják a szakemberek, s előbbiek szinte mindig megelőzik őket – vagyis akár elkerülhetőek is lennének. Egyrészt azzal, ha tényleg odafigyelnénk a száraz alsónemű viselésére minden körülmények között, de ha megtörtént a baj, a megfelelő orvosi kezeléssel is elkerülhetővé válnak a komolyabb egészségügyi problémák. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra