Van egy rossz hírünk: nem úgy nézel ki, mint a szelfijeiden

GettyImages-1400661506
Olvasási idő kb. 5 perc

Veled is volt már úgy, hogy sokkot kaptál egy rólad készített fotó láttán? Ha érezted már azt, hogy ez nem is te vagy a fotón, esetleg hozzátetted azt is, hogy ennél még a szelfijeid is jobbak, abban nincsen semmi meglepő. A legtöbben hasonlóan érzünk, és ennek megvan a maga oka.

„Nem is tudom, mi a jobb, ha nem készül rólam egy fotó sem, vagy az, ha igen?” Ha te is megfogalmaztál már ilyesmit magadban, akkor élesen láthatod a különbséget a rólad készült képek és a szelfik között is. Valóban nagyon más lehet az a kép, amit a kerti partin barátod készít rólad, mint az a fotó, amit te lősz magadról a medence mellett. Utánajártunk, mi okozza a nagy eltérést.

Ezért más a szelfi, mint egy mezei fotó

„A legnagyobb különbség az, hogy a szelfikamerán úgy látod magad, mint egy tükörben. Ha más fotóz, megfordul a kép, mintha egy tükrözött képet látnál, és nem ezt szoktad meg, hanem azt, amit a tükör és a szelfi mutat” – kezdi a jelenség miértéjébe történő beavatást Kiss Marietta Panka, a Dívány fotósa.

„Egy szelfinél addig igazítod a szöget, a mosolyt, a szájtartást és a tekintetet, amíg tökéletesnek nem látod, aztán ezt örökíted meg. Aki fotóz, nem feltétlenül tudja, hogy azt szereted, ha az állad balra, felfelé néz, mert neked ez áll jól”

– teszi hozzá.

A szelfit akkor készíted el, amikor a fotón már mindent tökéletesnek látsz
A szelfit akkor készíted el, amikor a fotón már mindent tökéletesnek látszThomas Barwick / Getty Images Hungary

Alapvető különbségek vannak tehát egy rólad más által készített fotó és egy szelfi közt, ezek egy része szinte áthidalhatatlan is. Egy profi fotós szakmailag figyel téged, megigazítja a pózt, szól, hogy fordulj el, és úgy állít be, hogy ne legyen tokád, de azokat az apróságokat nem tudja rólad, amelyek a magadról alkotott képhez tartoznak. Nem tudja, milyennek szereted magad látni, és ha sokkolóan is hangzik, nem is úgy lát téged, ahogyan te magadat.

A filterek mindent felülírnak

Ettől azonban nem kellene idegennek látnod magad a rólad készült fotókon – gondolhatod te. Nos, a válasz a tükörképpel kapcsolatos ismeretek alapján bizony az, hogy de.

Arcunk ugyanis nem szimmetrikus, ha a megszokott látványhoz képest megtükrözve tekintünk rá, egészen idegenként is hathat.

A szelfi azonban nemcsak a tükörképhatást nyújtja, hanem sok egyebet is tesz arcoddal.

„A szelfikamerák általában vékonyítják az arcot, van egy torzításuk. Sok telefonban található előre beállított filter is, amiről nem is biztos, hogy tudsz. 

Ezek közt akadnak intelligens filterek, amelyek úgy teszik simábbá a bőrt és úgy tüntetik el a bőrhibákat, hogy közben a vonásokon nem változtatnak: megmaradsz önmagad.

De láttam már olyan képeket is, amelyeken egészen simára van csiszolva az ember arca, aztán jön a komment, hogy »hihetetlen, sosem öregszel…« Ilyenkor mindig azon gondolkodom, vajon elhiszik-e ezeket a megjegyzéseket az emberek, vagy esetleg maguk sincsenek tudatában annak, mit tesz velük a szelfikamera?” – vetette fel a kérdést Kiss Marietta Panka.

Maradj meg önmagad az álvalóságban is

A szelfi tehát egy olyan, sosem létezett, idealizált változatodat mutatja be, amelyhez könnyű kötődni – azzal azonban vigyázni kell, hogy a közösségi média meghatározta világban kelepcébe is ejthet ez az álomkép.

Ez a kamera nem hazudik
Ez a kamera nem hazudikPhotography taken by Mario Gutià / Getty Images Hungary

„Bevisz egy hamis valóságba, amelyben elhisszük, hogy az a telefonnal, filterrel készült kép valóban minket ábrázol. A legijesztőbb az egész jelenségben a hamis énkép” – mondja Panka, példaként a TikTok Bold Glamour filterét felhozva.

Ez az intelligens filter mindenkit torzítás útján szépít meg: sminket kreál, kisebb orrot, vastagabb szájat mutat.

„A social média világában egyen-bombanő lesz vele mindenki” – mondja a fotós, hozzátéve, hogy nehezen tetten érhető a filter használata, ezért sokan fel is háborodtak megjelenése miatt. Még profi sminkkel sem lesz valaki olyan, mint ezzel a filterrel, amely drasztikusan változtatja meg kinézetünket.

Panka szerint ne filterrel vagy szerkesztőprogrammal próbáld meg felturbózni külsőd, amikor szelfizel, és érthető módon szeretnél a lehető legjobban kinézni. A Dívány fotósa a következőket tanácsolja:

  • Fordulj a fény felé, mert a természetes fény selymesebbé teszi bőrödet.
  • Azt a szöget válaszd, amelyről tudod, hogy jól áll.
  • Ne szelfizz túl közelről, mert az nagyobbnak mutatja az orrod.
  • Érdemes inkább félprofilból készíteni a szelfit, mert az pedig kisebbnek láttatja orrodat.

A legfontosabb ugyanakkor az, hogy tudd, hol a mímelt valóság és igazi arcod határa. Ameddig ezt nem felejted el, addig reálisan láthatod magad, még a szelfikamera képén keresztül is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek