FaceApp – a tökéletes alteregónk megteremtése a közösségi médiában

GettyImages-1355668076

Tökéletes fogak, babapopsiszerű arcbőr, hullámos, dús haj és mesteri smink. Mindez már ingyen elérhető pár kattintással: igaz, csak a telefonunk galériájában, nem pedig a valóságban születik meg a vágyott küllem, de a közösségi médiában meg is teremtődhet a tökéletes perszóna. Valahogy így vész el az egyedi, önazonos megjelenés és az egészséges énkép korunk szépségideáljának oltárán.

Amíg vártuk az utolsó csapattag megérkezését a barátnőimmel, a világban nehezen érthető jelenségek mentén valahogy a FaceAppra terelődött a szó. Arra az alkalmazásra, amit eddig csak látásból ismertünk celeb influenszerek tökéletesre formált képein keresztül. Nem is kellett nekünk ennél több, azonnal le is töltöttük, hogy a legenda nyomába induljunk. 

Bele is vetettük magunkat a szórakozásba, mindannyiunk arcát pár kattintással a nyugati világ szépségideáljának tökéletes manökenévé varázsoltuk:

extrán dús, fényes haj, tökéletes fehér fogak, csodálatosan mosolygó dús ajkak. Ehhez nem kell más, csak pár könnyed kattintás és teljesen ingyen a miénk a szemet „gyönyörködtető” torz valóság. Jókat kacagva tovább is álltunk a negyedik muskétás érkezése után, és a figyelmünket az étlap felé fordítottuk. Nekünk egy délutáni kacaj lett volna, másoknak elkerülhetetlen szükségletté váló tevékenység képeik posztolása előtt. Mi lehet a valóság a pár kattintással csodálatosra formált arcok mögött?

A szépségideál könyörtelen elvárásai

Vegyük a kezünkbe a telefonunkat, és nézzük meg, mennyi időt töltünk átlagosan a közösségi média felületein. A legtöbb esetben félelmetes számot mutathat a telefonunk, amit általában tökéletes életet élő tökéletes szépségek társaságában töltünk. A számunkra elérhetetlennek tűnő sima bőr és káprázatosan fehér fogak még sok-sok pénzbefektetés ellenére sem mutatnak úgy rajtunk, mint ahogyan azt korunk szépségideálja megteremti nekünk olykor szó szerint belénk injekciózva.

Aggasztó, mekkora nyomást is helyez a földi halandókra minden manipulált kép. A nyomás nem szándékos, sokkal inkább sérülékenységből fakad. A legtöbb felhasználó nincs tisztában azzal, hogy amit lát, az korántsem a valóság. Ez egy olyan szemünk elé tárt illúzió, ami a lehetetlent követeli tőlünk. 

Nemcsak mentális egészségünkkel fizethetünk, hanem a testünk és pénztárcánk is megjárhatja.

A szépségiparban eszméletlen pénzek forognak, és a legtöbb termék, beavatkozás a kor szépségideáljának elérhetetlenségére épül. Hatalmas csalódás lehet, amikor mégis azzal szembesülünk, hogy sosem leszünk igazán olyanok, mint a kép a FaceApp futószalagjáról kijőve.

Amikor a mentális egészségünkkel fizetünk az illúziókért

A közösségi média jelentősen befolyásolja a plasztikai sebészet trendjeit, és az emberek inspiráló képként gyakran saját megfilterezett arcukat viszik a rendelőkbe. A kozmetikai eljárások és beavatkozások mellett a szakértők szerint közvetlen kapcsolat van a közösségi médiában használatos „filterek” és az alacsony önbecsülés, önbizalom, valamint a testdiszmorfiára való hajlam között. Elkezdjük azt várni magunktól, hogy úgy nézzünk ki, mint a filterekkel, ami szorongást, depressziót és akár magányt, majd teljes izolálódást okozhat. 

Már öt perc Facebookon vagy Instagramon töltött idő is képes kiváltani ezt a negatív választ.

Az önbecsülésünk romlik a közösségi médiának való kitettség miatt, miközben az elszigeteltség egyre növekedhet. A filterezés rávesz minket, hogy a megerősítést a neten keressük, amit a szétfilterezett tökéletes arcunk és testünk meg is kap, míg végül egyre kevesebb figyelem fordul a való világban való kapcsolattartásra.

Az ideális szépség és a valóság ellentétben állnak egymással
Az ideális szépség és a valóság ellentétben állnak egymássalWestend61 / Getty Images Hungary

A valóság könyörtelen lehet

De mi van akkor, ha tudjuk, hogy amit a közösségi médiában látunk, csupán FaceApp-os kattintgatás eredménye? Nem is igazán éljük át ezeket a negatív érzéseket? Nos, sajnos az a rossz hírem, hogy tudat alatt igenis hatást gyakorolnak ránk. Ahogy a közös ebédről távozva ismét megnyitottam saját FaceApp-os másom (az alkalmazás kedvesen létrehoz egy előtte-utána fotót is), hogy más barátaimmal is jót röhögjünk, erős szorongás jelent meg bennem.

Túl látványos volt, hogy „az igazi” arcom közelében sincs a gyönyörűnek értékelt másiknak.

Számomra ezek az élmények is azt tükrözik, hogy ez az alkalmazás sokkal több, mint egy vicc az ebédnél. Elülteti bennünk a tökéletesség illúzióját és a csúnyaság címkéjét aggasztja ránk.

Éppen ezért érdemes tudatossággal kezelni, milyen applikációkat használunk és milyen algoritmust generálunk magunknak, mert a tudat alatti károk is kifejtik a hatásukat az életünkre.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek