„Nem szép a lábam, de hálás vagyok érte” – a bodypozitivitás után itt a testsemlegesség

GettyImages-1366276272

Az emberek többsége bizonyos testrészeit kifejezetten szereti, másokat pedig ki nem állhat. A torz testkép ellen és az önelfogadás meggyökereztetéséért létrejövő body positivity szemlélet azt hirdeti, hogy szeressük magunkat, ahogyan vagyunk. De lehetséges ez? Nem lehet csak simán, bármilyen pozitív vagy negatív előjel nélkül ellenni a testünkben? A testsemlegesség szemlélete szerint nagyon is de.

Az, ahogyan a saját testünkről gondolkodunk és az, ahogyan viszonyulunk hozzá, énképünknek és önértékelésünknek egyik meghatározó eleme. Mindannyian jobban érezzük magunkat, ha elégedettebbek vagyunk a külsőnkkel. Azonban arra, hogyan is viszonyulunk a testünkhöz, mennyire látjuk szépnek vagy épp csúnyának, nagy hatást gyakorolnak a társadalmi elvárások, a szépségideálok, valamint a média és a reklámvilág üzenetei. 

A testünkhöz fűződő viszony

Ezek az üzenetek pedig sokszor igencsak megnehezítik, hogy szeretettel forduljunk önmagunk felé, mivel irreális képeket közvetítenek, amelynek nagyon kevés hús-vér ember tud megfelelni. Éppen az ilyen ártalmas, több csatornából visszhangzó üzenetek ellenlábasaként született meg a body positivity, vagyis a testpozitív szemlélet. A testpozitivitás-mozgalom azt hirdeti, hogy minden test egyenrangú. Mérettől, alaktól, bőrtónustól, bőrhibáktól stb. függetlenül.

A TESTÜNK ELFOGADÁSÁRA ÖSSZPONTOSÍT, ÉS MEGKÉRDŐJELEZI A SZÉPSÉGSZTENDERDEKET, HISZEN MINDEN TEST ÚGY SZÉP ÉS SZERETHETŐ, AHOGY VAN.

Ennek a szemléletnek az elsajátítása hozzájárulhat az önelfogadáshoz és az önértékelésünk növeléséhez. 

Buktatók a testpozitivitás útján

Bár tényleg nemes céllal jött létre, az irreális szépségsztenderdeket megdönteni kívánó mozgalom sajnos maga is újabb elvárásokat fektetett nők milliói elé. Mégpedig azt, hogy ha nem akarjuk utálni magunkat és a testünket, akkor szeretnünk kell. 

Na de mitévő legyen az, aki ezzel a megközelítéssel nem képes azonosulni? Aki azt gondolja, neki senki se mondja meg, hogy szeretnie kell a testét?

A testpozitivitás továbbra is a külsőségeket hangsúlyozza
A testpozitivitás továbbra is a külsőségeket hangsúlyozzaDelmaine Donson / Getty Images Hungary

Másrészt a testpozitivitás is alapvetően a fizikai megjelenésre korlátozza a testünkhöz való viszony horgonyponjtát, holott az, hogy hogyan vagyunk és mennyire érezzük jól magunkat a bőrünkben, messze túlmutat a külsőnkkel való elégedettségen. A testünkkel való harmonikus és szeretetteljes kapcsolathoz egyaránt hozzájárul az, hogy mennyit mozgunk, megfelelően bánunk-e a szervezetünkkel, hogyan étkezünk, odafigyelünk-e a fizikai egészségünkre.

Miről szól a testsemlegesség?

Vannak, akiknek kifejezetten nehezükre esik a testpozitivitás keretrendszerében elfogadniuk önmagukat. Lehet azért, mert éppen változásokon mennek keresztül (például betegség, várandósság vagy a változókor esetén), vagy olyan testi problémáik vannak, amikhez egész egyszerűen nem lehet szeretettel fordulni. Előfordulhat, hogy korábban komoly testkép- és/vagy ehhez társuló étkezési zavaruk volt, vagy traumatikus élmények kötődnek a testükhöz. De nem is kell feltétlenül különösebb indoknak lennie, hogy miért nem tudunk annyira azonosulni a testpozitivitással. 

Mindannyiunk életében lehetnek olyan időszakok, amikor nem tudjuk jóízűen kimondani, hogy „elégedett és boldog vagyok a testemmel/testemben.”

Azoknak, akiket alapból problémásabb kapcsolat fűz a saját testükhöz, könnyebb a testsemlegesség szemléletével azonosulniuk
Azoknak, akiket alapból problémásabb kapcsolat fűz a saját testükhöz, könnyebb a testsemlegesség szemléletével azonosulniukPhotoStock-Israel / Getty Images Hungary

Ehhez ad kapaszkodókat a testsemleges mozgalom. A testsemlegesség (angolul body neutrality) lényegében visszamegy az alapokhoz, és azt mondja ki, hogy koncentráljunk a testünk funkcióira. Azokra a kulcsfontosságú feladatokra, amiket nap mint nap ellát, és ezáltal életben tart minket. A külsőségek és a testünkhöz köthető konkrét érzések (utálat vagy szeretet) elvárását engedjük el, szimplán csak tudatosítsuk és figyeljük meg, hogy testünk bizonyos részei miként szolgálnak minket nap mint nap.

Mit tehetünk azért, hogy javuljon a testünkhöz való viszonyunk?

A testsemleges szemléletben fontos az önegyüttérzés, a hála és a kedvesség gyakorlása önmagunk, valamint a testünk felé. Érdemes az egyes testrészeinkről úgy gondolkodnunk, hogy miképp szolgálnak minket és miért lehetünk nekik hálásak. Lehet, hogy nem kifejezetten tartjuk szépnek a lábunkat, de az igenis mindennap keményen dolgozik értünk, és hálásak lehetünk neki, hogy eljuttat minket bizonyos helyekre. Az ilyen és ehhez hasonló mondatoknak a tudatosítása és kimondása, valamint a kedvesség és gyengédség gyakorlása kifejezetten sokat segíthet, hogy megtaláljuk az egyensúlyt a testünkhöz fűződő viszonyunkban.

A cikk szerzőjéről

Sas Eszter Krisztina a Dívány pszichológus szakértője és a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra