Bár hazánkban nagy hagyománya van a bortermelésnek és borfogyasztásnak, még családon belül is van, aki ezzel foglalkozik, bevallom, én mégsem rajongok különösebben érte, ahogy egyéb alkoholos italokért sem. Forralt borként elkészítve viszont már egészen más a helyzet. Édes, fűszeres, és megalkotni sem ördöngösség, szóval pont nekem való. Ezért amikor hűvösebbre fordul az idő, szinte minden héten készül egy adag.
Lássuk, hogyan készül, és miért is jó, ha rendszeresen iszunk egy bögrével!
Válassz finom bort!
Készülhet fehérborból is, de elterjedtebb, hogy vörösbor az alap. Érdemes jó minőségű italt választani, mert igaz, hogy egy gyengébb bor is feltuningolható a fűszerekkel, de minél finomabb az alapanyag, annál jobb. Bizonyos kutatások szerint a mértékletes borfogyasztás jó hatással van az egészségünkre, ami férfiak esetében 2-3 dl, nőknél 1-2 dl, tehát időnként egy pohár bort egészen nyugodtan elfogyaszthatunk.
Fűszerezd kedved szerint!
Már az ókori rómaiak is készítettek fűszerbort, bár akkor a fűszerek még főképp azért kerültek a borba, hogy megelőzzék a romlását. Manapság már az ízhatás a lényeg, és csak az ízlésünk dönti el, mit is használunk. A német területeken jellemzően fahéjjal, vaníliával és citrusfélékkel készítik, máshol kerülhet bele szegfűszeg, bors, szegfűbors, szerecsendió, ánizs.
A skandináv területeken glögg néven találkozhatunk vele, gyömbérrel, kardamommal is fűszerezik, és nem ritka, hogy gabonapárlat vagy vodka is gazdagítja.
Ha a fűszerek mellett narancs vagy citrom karikákat is adunk hozzá, mindig ügyeljünk rá, hogy fel legyen tüntetve a csomagoláson: „a héj emberi fogyasztásra alkalmas”. A citrusfélék mellett kerülhetnek bele almadarabok, aszalt gyümölcs is.
Melegítsd fel!
Lehet, sokan szentségtörésnek tartják, de a mi családunkban hagyományosan vízzel hígítjuk a bort, méghozzá fele-fele arányban. Az íze így is isteni, de alacsonyabb az alkoholtartalma. Mert a nevével ellentétben a forralt bort nem forraljuk, csak összemelegítjük a fűszerekkel, míg gyöngyözni kezd, majd tűzről levéve lefedve hagyjuk hűlni. Éppen ezért a borból nem párolog el az alkohol, de hogy a gyerekek se maradjanak ki az élményből, ők fűszeres szőlőlevet vagy almalevet kapnak.
Édesítsd!
A karácsonyi vásárokban kapható ital általában nagyon sok cukrot tartalmaz. Ha ezt el szeretnénk kerülni, készíthetjük édesítőszerekkel is, akár xilittel, eritrittel vagy steviával is, de ha nem bánjuk a pluszkalóriákat, akkor a legegészségesebb választás a méz. A mézet csak akkor kanalazzuk bele, ha már fogyasztható hőmérsékletűre hűlt, így a hasznos összetevői nem sérülnek.
Miért egészséges a forralt bor?
- Jót tesz a szívünknek
A vörösborban található resveratrol kutatások szerint csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, így véd az olyan szív- és érrendszeri betegségek ellen, mint a szívinfarktus vagy az érszűkület. Ha kardamom kerül bele, az serkenti a szívizom működését. - Javítja az agyműködést
Egy kutatásban részt vevő alanyok 3 hónapon át kaptak resveratrolkiegészítőt, és megállapították, hogy serkenti az agy vérellátását, aminek hatására javultak a kognitív funkcióik. - Segít megfázás ellen
A középkorban a gyógyítók orvosságként adták meghűlés esetén. A borban található antioxidánsok erősítik az immunrendszert, a szegfűszeg és a fahéj segíthetnek légúti betegségek esetén a légutak megtisztításában, a köhögés csillapításában. Ha gyömbérrel készítjük, még erősíthetjük a hatást, hiszen a gyömbértea önmagában is kiváló megfázás elleni ital. - Javítja az emésztést
Ha szegfűszeggel, borssal, szerecsendióval készítjük, serkenti az emésztést. - Segíthet fogfájás esetén
A szegfűszegben található eugenol illóolaj helyi érzéstelenítő és fertőtlenítő hatású, így ha bőven teszünk az italunkba, még a fogfájást is enyhítheti. - Csökkenti a gyulladást
A forralt borban lévő fahéjról kimutatták, hogy erős gyulladáscsökkentő hatással bír, csökkenti a duzzanatot és helyreállítja a normál szöveti működést. Torokgyulladás esetén jót tesz, de segíthet az olyan betegségekben, mint az ízületi gyulladás. A vörösborban és a szegfűszegben található antioxidánsok szintén segíthetnek a gyulladás csökkentésében.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés