A legnagyobb tévedés a fogyókúrázással kapcsolatban

GettyImages-689231111
Olvasási idő kb. 4 perc

A kevesebb, minőségibb étkezés mellett többet sportolunk, ha komolyan vesszük a fogyókúrát, ám nem minegy, milyen és mennyi mozgást választunk, mivel ha ezt túlzásba visszük, pont az ellenkezőjét érhetjük el.

Sokan a futást választják arra, hogy gyorsabban olvadjanak le róluk a kilók, hiszen ehhez csak egy jó cipő kell és már indulhatnak is. A legtöbben úgy gondolják, minél gyorsabban és minél többet futnak, annál hatékonyabb lesz a fogyásuk, úgy tűnik azonban, hogy ez egy tévhit.

Egy friss tanulmány azt vizsgálta, mennyire hatékony a futás a fogyásban, és megdöbbentő megállapításra jutottak.

A futás köztudottan sok kalóriát éget, emiatt hatékony módszernek tartják. A finn kutatók azonban ezt csak korlátozottan tudják megerősíteni, nem mindenben értenek egyet ezzel az állítással. Vizsgálataikban azt figyelték, milyen haszna van a futásnak.

A kutatók azt állítják, nem mindig segít a futás a fogyókúrában
A kutatók azt állítják, nem mindig segít a futás a fogyókúrábanvgajic / Getty Images Hungary

Tévhit, hogy csak a kalóriafelhasználás számít a fogyásban

Ez a sport sok izmot vesz igénybe. Nem csak a lábak mozognak, hiszen az egész testnek, a mozgásszervi rendszernek stabilnak kell maradnia közben, így igénybe veszi a has- és a hátizmokat is.

Éppen emiatt magas a szervezet kalóriafelhasználása, azonban a kutatók állítása szerint ez még nem segít közvetlenül a fogyásban.

A Jyväskyläi Egyetem kutatói megfigyelték ennek a sportnak a hosszú távú hatásait. Ezen belül azt, hogy aki rendszeresen fut, annál hogyan befolyásolja ez az életkorral összefüggő fizikai változásokat.

Az már ismert, hogy 30 éves kor körül fokozatosan elkezdődik az életkorral összefüggő izomtömeg-vesztés. Ennek oka, hogy idővel az emberi szervezet számára egyre nehezebb az izomépítés, valamint az izomzat fenntartása. Ezzel van összefüggésben az is, hogy a fogyás is nehezebb, ahogy öregszünk.

Takarékoskodik a testünk

A finn kutatók azt állapították meg, hogy a futás csak rövid távú fogyáshoz elegendő, ami nagy vitát váltott ki szakmai körökben az elmúlt időszakban.

Sőt, egyes kutatók azt állítják, csak egy mítosz, hogy a futás segít a fogyásban. Különösen azért, mert  bizonyítékok vannak arra, hogy az emberi szervezet egy bizonyos ponton energiatakarékosságba kezd akkor, ha a futás rendszeressé, napi, heti rutinná válik.

Ez azt jelenti, hogy mikor valaki belekezd ebbe a sportba, akkor látványosan lefogyhat, viszont egy idő után a szervezete elkezdi szabályozni a súlycsökkenést. Ezt egyfajta biztosításként teszi annak érdekében, hogy ne éhezzen, ne merüljön ki a szervezete.

A szervezetünk nem akar éhezni
A szervezetünk nem akar éhezniFlashpop / Getty Images Hungary

Van megoldás a tartós fogyásra

Sokan szisszenek fel ennek hallatán, hiszen számos tanulmányt olvashattunk már arról, sőt sokan saját példájukon tapasztalhatták, hogy a rendszeres futás bizony hatékony a súlycsökkentésben, illetve megtartásban. Ezek alapján úgy látszik, hogy a futás hosszú távon kevesebb testzsírhoz vezet. Ezt állítja a finn vizsgálat egyik kutatója is, aki rámutatott, hogy a résztvevők közül azoknak, akik rendszeresen futottak, még az idősebb korosztályból is, alacsonyabb volt a testzsír százaléka, mint a kontrollcsoport azon tagjainak, akik csak erősítő sportformát végeztek rendszeresen.

A kutatók minden adatot összevetve végül arra a következtetésre jutottak, hogy a futás közvetlenül nem segít a fogyásban, viszont segít elkerülni a hízást, mivel ez a sport nyilvánvalóan nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a testzsírszázalékot alacsonyan tartsa. A kor előrehaladtával azonban azt ajánlják, hogy az optimális testösszetétel megőrzése és fenntartása érdekében a futást kombináljuk más, erősítő és fejlesztő gyakorlatokkal, valamint ügyeljünk a kiegyensúlyozott étrendre.

Ha érdekel, mire kell ügyelni a biztonságos futás érdekében, olvasd el ezt a cikkünket. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek