Ha kihúzzák a kismama fogát, meghal a magzat? – A terhességi fogápolásról szakértővel

GettyImages-1184886250

Számos középkori hiedelem él még napjainkban is a várandósság alatti szájhigiéné, fogápolás és a magzat egészségének összefüggéseiről. Még az 1960-as évek Jugoszláviájában is hajlamosak voltak azt feltételezni, hogy ha egy kismama valamely fogát kihúzzák, elveszíti a magzatot – írta Kiss Dezső fogorvos könyvében. A nevetséges babonákon túl azonban számos szempontból valóban fontos a terhesség alatti fokozott fogászati ellenőrzés, amelyekre dr. Szomolányi Gy. István, a fog- és szájbetegségek szakorvosa hívja fel figyelmünket.

Fogorvosi vizsgálat: évente 2-4 alkalommal, terhesség alatt havonta

„Noha valószínűleg a gyakorlatban kevesen tesznek ennek az alapvető elvárásnak eleget, de az ajánlott fogorvosi kontroll éves szinten, egyéni adottságok függvényében, normális körülmények között alapesetben is kettő és négy alkalom között van. Várandósság alatt az igazán ideális azonban, ahogyan azt korábban meg is követelte a terhesgondozási protokoll, a havi ellenőrzés lenne, főleg az első trimeszterben” – mondja dr. Szomolányi Gy. István szakorvos.

Négy jótanács a fogorvostól (leendő) kismamáknak

A fog- és szájbetegségek szakorvosa 4 fontos szempontra hívja fel a várandós vagy a családalapítás előtt álló hölgyek figyelmét:

A folyamatos kontroll nem csak várandósság alatt fontos
A folyamatos kontroll nem csak várandósság alatt fontosSouth_agency / Getty Images Hungary
  1. „A magzat, természetes fejlődése során, meszet von el az édesanya szervezetéből. Így az anya fogazatának mésztartalma csökken, a fogak támadhatóbbá válnak. Ez az édesanya védelmének egyik legfontosabb szempontja. Amennyiben a helyzet úgy kívánja a szuvas fogat azonnal be is kell tömni, az első, legapróbb elváltozás megjelentével.”
  2. „A magzat leendő fogazata miatt is van jelentősége a megfelelő mészbevitelnek, de ebben a kényes kérdésben törekedni kell a törékeny egyensúly megtalálására, mert a magzat esetleges túlcsontosodása is okozhat problémákat. Ez a magzat védelmében figyelemmel kísérendő szempont.”
  3. „Gyakori jelenség a terhességi ínygyulladás. A kismama számos hormonális és egyéb változáson esik át a terhesség ideje alatt, ezért általános jelenség lehet az ínygyulladás megtapasztalása is. Ennek kezelésére és megelőzésére is a fokozott szájhigiénés rutin betartása ajánlott. A Magyarországon méltatlanul mellőzött fogselyem szerepe döntő lenne a megelőzésben áldott állapotban és a nélkül is. Terhesség alatt azonban különösen szükség van az átlagosnál sűrűbben ismételt, megfelelő minőségű szájvízzel végzett öblítésre is, és az alapvető szájhigiéniás szabályok betartására.”
  4. „A gyermekvállalásban gondolkodó, előrelátó és felelős, leendő édesanyáknak ajánlott még a teherbe esés előtt felkeresnie fogorvosát, és fogröntgenfelvételt készíttetnie. Ezt mindenképp akkor tegye meg, amikor még biztos benne, hogy előtte áll a gyermekvállalásnak. A terhesség során esetlegesen felmerülő bármilyen probléma alkalmával így a friss felvétel segíti az orvos munkáját és a probléma felelős feltárását, ezáltal nem kell nélkülözni a terhesség alatt tiltott röntgenfelvétel által nyújtott támpontokat.”
A fogselyem rendszeres használata a megelőzés egyik alappillére kellene, hogy legyen
A fogselyem rendszeres használata a megelőzés egyik alappillére kellene, hogy legyenTharakorn / Getty Images Hungary

Fogorvos szakértőnk arra is figyelmezteti a kismamákat és a várandósság örömei elé néző hölgyeket, hogy gócos, elhalt foggal nem ajánlatos terhességre vállalkozni. Gennyzacskó vagy egyéb gyulladás kialakulása esetén a fogat gyökérkezelni kell, vagy kihúzni.

A fogászati kezelésről

Az érzéstelenítő injekciók tekintetében bizonyos készítmények kevésbé javallottak várandós kismamáknak, noha a fő különbség a hatóanyag dózisában fogható meg. A szakorvos szerint ideális esetben az állapotos nő bárminemű kezelésére vonatkozóan a döntő, utolsó szó a nőgyógyászé kellene, hogy legyen, de ez a gyakorlatban nehezen kivitelezhető, így a legfontosabb a fájdalom szakszerű csillapítása. Ezek a lokálisan adagolt érzéstelenítők annyira kis dózisúak, hogy az esetleges nélkülözésük által átélt fájdalomérzet sokkal megterhelőbb lenne az anyának és a magzatnak is.

Havonta lenne ideális ellátogatni a fogorvoshoz, főleg az első trimeszterben
Havonta lenne ideális ellátogatni a fogorvoshoz, főleg az első trimeszterbenSouth_agency / Getty Images Hungary

A megelőzés fontosságáról

Erre az esetre azonban, ahogy a fogápolásban és az egészségmegőrzésben általában is, a legnagyobb jelentősége a folyamatos ellenőrzésnek és az azon keresztül elérhető megelőzésnek van, ezért a szakorvos áldott állapottól függetlenül is arra biztat, hogy tegyük rendszeressé látogatásunkat fogorvosunknál!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra