A fogfehérítés buktatói: ha rosszul használod, sötétebbek lesznek a fogaid

GettyImages-1125113469

Mielőtt még belevágnál, jobb, ha tudod: nem megfelelő használtuk esetén a fogfehérítő termékek veszélyt jelenthetnek a fogaid egészségére.

A gyöngyházfehér színű, szabályos fogsor régóta kívánatos tulajdonság. Ez olyannyira igaz, hogy a Sociology of Health & Illness által közölt tanulmány szerint egy ragyogó mosoly a társadalmi és a pénzügyi helyzetedre, illetve a szerelmi életedre is kihatással lehet. Nem véletlen, hogy egyre többen gondolkoznak el a fogfehérítés lehetőségén. A sárguló fogak kezelésre számos opció létezik, így a fehérítés már nemcsak a fogorvosi rendelőben, hanem otthon is elvégezhető. De mi a helyzet a kockázatokkal? Mutatjuk, mit mondanak a szakemberek.

Mennyire veszélyes az otthoni fogfehérítés?

„A fogfehérítő termékek általánosságban biztonságnak tekinthetők” – szögezte le dr. Alina Lee Lane fogorvos. De ez csak addig érvényes, amíg körültekintően jársz el, vagyis nem használsz belőlük az ajánlott mennyiségnél többet és nem léped túl az előírt időtartamot.

A fogfehérítők a legtöbb esetben – legyen szó akár otthoni, akár fogászati rendelőkben alkalmazott megoldásról –, peroxidokat, így hidrogén-peroxidot és karbamid-peroxidot tartalmaznak. Működésükről dióhéjban annyit kell tudni, hogy a karbamid-peroxid a folyamat során hidrogén-peroxiddá és karbamiddá bomlik, majd behatol a fogzománc felületébe, ahol aztán kifejti fehérítő hatását.

Sokan házilag oldják meg a fogfehérítést
Sokan házilag oldják meg a fogfehérítéstAleksandr Rybalko / Getty Images Hungary

Milyen kockázatok léphetnek fel?

Egy, a Journal of Evidence-Based Dental Practice című folyóiratban publikált tanulmány számos kockázatot tárt fel az otthoni fogfehérítő termékek használatával összefüggésben. Idetartozik a fogfelszín érdesedése vagy puhulása, a megnövekedett demineralizációs potenciál és a fogpótlások károsodása.

A fogfehérítés során a leggyakoribb kockázat az átmeneti érzékenység.

A peroxidok túlzott használatának szintén megvannak a maga veszélyei. Dr. Lane szerint ez kiszáríthatja a fogakat, így azok nemhogy nem fehérednek ki, hanem épp ellenkezőleg, elszíneződhetnek és sötétebbé válhatnak. Hasonlóképpen vélekedik egy másik szakember, dr. Amo Sohal is. Ő úgy fogalmazott, hogy a fogorvosok megoldásai biztonságosak, ám a boltokban és webshopokban kapható termékek olyan savakat és csiszoló hatású anyagokat tartalmazhatnak, amelyek károsak lehetnek a fogakra nézve.

Egy 2006-os tanulmány, amely a British Dental Journalben jelent meg, szintén aggodalmakat fogalmazott meg a hidrogén-peroxidos fogfehérítőkkel kapcsolatban. A kockázatok a fogérzékenység mellett kiterjedhetnek az íny irritációjára is, illetve hosszú távon nem lehet kizárni a szövődmények jelentkezését sem. Dr. Sohal azt ajánlja, hogy légy óvatos a fehérítő fogkrémekkel is, mert abrazív hatású anyagokat tartalmazhatnak, ami zománckopáshoz vezethet.

A fogfehérítés előtt érdemes beiktatni egy fogorvosi vizsgálatot
A fogfehérítés előtt érdemes beiktatni egy fogorvosi vizsgálatotyoh4nn / Getty Images Hungary

Bárki vállalkozhat fogfehérítésre?

David Rice, az IgniteDDS alapítója és a DentistryIQ főszerkesztője arra kér, hogy a fogfehérítés előtt feltétlenül egyeztess fogorvosoddal. Egy rutinellenőrzést már csak azért is érdemes beiktatni, mert a fogíny visszahúzódása, a szuvas fogak, a szájszárazság vagy a nem megfelelő szájhigiénia kizáró ok lehet.

A Dental Clinics of North America folyóirat 2017-es áttekintése alapján a fogfehérítés kerülendő a terhesség ideje alatt is, így azt a többi szabadon választható fogászati kezeléssel egyetemben indokolt a szülés utáni időszakra halasztani.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek