Potenciálisan fertőzött tejet es tejtermékeket vizsgálnak, veszélyes kórokozót keresnek

fertozott-tej-1583180369
Olvasási idő kb. 2 perc

Az amerikai hatóságok 155 különböző tejből és tejtermékből vett mintát vizsgálnak meg, hogy megállapítsák, fertőzöttek-e madárinfluenzával. A szakemberek azt remélik, hogy a kutatás bebizonyíthatja: a pasztörizálás elpusztítja a vírust.

Egyre jobban terjed az Egyesült Államokban a farmokon és mezőgazdasági telepeken a madárinfluenza. A legújabb hírek szerint már 12 állam több mint 120 tejelő állománya fertőződött meg, ami növeli az emberek megbetegedésének esélyét is. Éppen ezért kezdett nagyszabású kutatásba az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA), hogy megállapítsa: kimutatható-e a kórokozó a tejtermékekben.

„A 155 termékből vett mintán végzett vizsgálat célja, hogy bebizonyítsa: a pasztörizálás inaktívvá teszi a vírust” – mondta Don Prater, a FDA egyik vezető tisztségviselője.

Eddig nem találtak fertőzést a tejben 

Nem ez az első eset, hogy hasonló teszteket hajtanak végre tejen vagy tejterméken. Korábban 297 mintát vizsgáltak meg, és egyikben sem találtak aktív vírust. Ez azonban csak a megfelelően kezelt tejtermékekre vonatkozik. A FDA továbbra is azt javasolja:

„senki se fogyasszon nyers tejtermékeket”.

Fertőzött tehén tejét nem használják tejtermékek készítésénél
Fertőzött tehén tejét nem használják tejtermékek készítésénélLighthouse Films / Getty Images Hungary

A hatóság azt is hangsúlyozta: fertőzött tehenekből származott tejet nem használnak kereskedelmi forgalomba kerülő termékekben. Ennek ellenére a madárinfluenza egyre nagyobb veszélyt jelent az emberekre is. Jelenleg 690, a vírussal potenciálisan érintkezésbe került dolgozót tartanak megfigyelés alatt, közülük 51-en produkáltak a madárinfluenzára jellemző tüneteket. Őket tesztelik is a vírusra. Eddig három ember tesztjének lett pozitív az eredménye, ám mindhárman felépültek a fertőzésből.

A vírus egyre több országban jelenik meg, de egyelőre Magyarországon szerencsére komolyabb problémákat nem okoz. Az utóbbi időben olyan kedvezően alakult a helyzet, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) fel is oldotta a baromfik zártan tartására vonatkozó előírást. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek