Ez a menstruáció megfelelője a férfiaknál

GettyImages-1489991903
Olvasási idő kb. 4 perc

Ahogyan a nőknek, úgy a férfiaknak is vannak nehéz napjaik. A premenstruációs szindróma (PMS) az a tünetegyüttes, amely a nőket általában a menstruációs ciklus kezdete előtt egy héttel sújtja. Ám az orvostudomány felismerte a PMS férfi megfelelőjét, amit „irritábilis férfiszindrómának” neveztek el. Ez olyan viselkedési formákban nyilvánul meg, mint a túlérzékenység, a frusztráció, a szorongás és a harag, ami biokémiai változásokkal, hormonális ingadozásokkal, stresszel és lehangoltsággal jár együtt.

Bár a férfiak nem menstruálnak, a hangulatingadozás őket sem kíméli. A tüneteket, melyek leggyakrabban 45 éves kor fölött jelentkeznek, a tesztoszteronszint hullámzása okozza, amely mindennap változik, reggel emelkedik, este pedig csökken. Ez a hormoningadozás mentális és fizikai változást is előidéz.

A férfiak „menstruációja”: ezek a tényezők befolyásolják a tüneteket

Ezek a hormonális ingadozások a férfiaknál olyan tüneteket okozhatnak, amelyek utánozzák a női premenstruációs szindróma (PMS) tüneteit, beleértve a depressziót, a fáradtságot és a hangulati ingadozásokat is. Az ehhez hasonló havi hormonális kilengések a férfiaknál is megfigyelhetők még akkor is, ha nekik nincs szaporodási ciklushoz kötött hormonális változásuk. A férfiaknál a tesztoszteronszint változhat, amit számos tényező befolyásolhat, és ez szokatlan tünetekhez vezethet.

A tesztoszteronszint ingadozása okozza a férfiaknál a menstruációs ciklust megelőző PMS-re hasonlító tüneteket
A tesztoszteronszint ingadozása okozza a férfiaknál a menstruációs ciklust megelőző PMS-re hasonlító tüneteketGoodLifeStudio / Getty Images Hungary

A hormonszintet befolyásolhatja az életkor, hiszen a férfiak tesztoszteronszintje a harmincas éveiket követően elkezd csökkenni, hatással lehet rá a stressz, az étrend vagy a testsúly megváltozása, betegség, alváshiány vagy táplálkozási zavar. Mindezek a férfiak mentális jóllétére is hatással lehetnek.

Az irritábilis férfiszindróma tünetei szinte megegyeznek a menstruációéival

Az úgynevezett irritábilis férfiszindróma (IMS) tünetei csaknem teljes mértékben megegyeznek a nők a PMS során tapasztalt tüneteivel. Az IMS azonban nem követ semmilyen fiziológiai mintát, mint ahogyan a menstruáció a nő szaporodási ciklusát követi. 

A levertség, a fáradtság szintén tünete lehet az IMS-nek, a férfiak „menstruációjának”
A levertség, a fáradtság szintén tünete lehet az IMS-nek, a férfiak „menstruációjának”FG Trade / Getty Images Hungary

Ez pedig azt jelenti, hogy a férfiak tünetei nem jelentkezhetnek rendszeresen.

Az IMS tünete lehet fáradtság, zavartság vagy mentális köd, depresszió, harag, csökkent önbizalom, alacsony libidó, szorongás és túlérzékenység.

Az IMS-hez hasonlóan a középkorú férfiakat sem kerüli el a nőkre jellemző menopauza. Az andropauzának nevezett állapotot a tesztoszteronszint csökkenése okozza. Tünetei a fáradtság és az alacsony libidó.

A fáradtság és a csökkent libidó az andropauza jele is lehet a férfiaknál
A fáradtság és a csökkent libidó az andropauza jele is lehet a férfiaknálBernd Vogel / Getty Images Hungary

Az életmódváltás segíthet a férfiaknak a tünetek kezelésében

Miután az IMS nem elismert orvosi diagnózis, ezért kezelni csak a tüneteket lehet, ami nem jelent mást, mint alkalmazkodni az érzelmekhez és a hangulatingadozásokhoz, valamint módot találni a stressz enyhítésére.

A testmozgás, az egészséges táplálkozás, a stresszoldó módszerek megtalálása, valamint az alkohol és a dohányzás kerülése segíthet a tünetek enyhítésében és megelőzésében. Nem mellesleg ezek az életmódbeli változások segíthetnek a férfiaknak az egyéb testi és lelki tünetek kezelésében is.

A kutatók megállapították, hogy azok a férfiak, akiknek megnagyobbodott a mellszövetük, nagyobb valószínűséggel haltak meg 75 éves koruk előtt. Ha szeretnéd tudni, mi lehet a rendellenesség oka, olvasd el az erről szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek