Intimtorna férfiaknak: több mindenre jó, mint hinnéd

GettyImages-1337766466
Olvasási idő kb. 7 perc

A nők szülés utáni gátizomproblémái, a férfiak erekciós nehézségei, a korai magömlés, a mindkét nemet érintő záróizom- és aranyérpanaszok, a szexuális életre kiható pszichés és fizikális folyamatok, a tudatosság hiánya olyan tabutémák, amikről sem a családban, de még pszichológus szakemberrel sem feltétlenül beszélünk. Kriston Andrea intimtornamódszere az alhasi szervek preventív védelme mellett sok lelki eredetű problémára is megoldást tud nyújtani, legtöbbször csoportos foglalkozáson, mégis tabuk nélkül úgy, hogy senkinek nem kell belepirulnia.

Kriston Andrea, a róla elnevezett egészségnevelési módszer kidolgozója, testnevelés és biológia szakos tanár, gyerekkorától sportoló, testtudatos nőként már az 1980-as évek közepén koedukált fitneszóráin népszerűsítette az alhasi területek mozgatható izmainak erősítését, de igazán saját szülési tapasztalatai irányították rá a figyelmét a tudatos fejlesztés fontosságára, a nők gondjai pedig előbb-utóbb a férfiakéira is… Vele beszélgettünk.

Hogy jött a felismerés, és miként formálódott a módszer?

Testtudatos és felkészült nőnek tartottam magam, de első kislányom világrahozatala kapcsán nyilvánvalóvá vált számomra, hogy nincs nő, akinek a teste szülés után ugyanolyan lenne, mint korábban, s jólneveltségből minden fórumon éppen a lényegi témákat nem érintik. Ekkor visszanyúltam korábbi gyakorlatomhoz, de immár sokkal tudatosabban, és gátizomfejlesztő tapasztalataimat leporolva néhány hét alatt rendbe hoztam a testem orvosaim legnagyobb meglepetésére. Elkezdtem nőkkel foglalkozni, majd a nők hamarosan férfiakat is küldtek hozzám, ekkor még olyan nehézségek kezelésére, melyek mindkét nemet egyaránt érinthetik: záróizom- vagy aranyérproblémákkal, többek között.

Férfiaknak és nőknek is egyaránt hasznos lehet az intimtorna
Férfiaknak és nőknek is egyaránt hasznos lehet az intimtornaEmirMemedovski / Getty Images Hungary

Hogyan lett mindebből férfiintimtorna?

Az egyéni foglalkozások keretei között a férfiak is nagyon hamar megnyíltak előttem, és számos panaszukra derült fény. A téma hamar szexuális útra terelődött: erekciós problémákról számoltak be, korai magömléses gondjaikról, vagy éppen magömlésre való képtelenségről, illetve csekély spermaszámú állapotról. Mivel legtöbbjükkel ugyanazt az utat jártuk be, 1999-ben úgy döntöttem, befejezem az egyéni foglalkozásokat, és csoportos tréningeket fogok tartani.

Nem furcsa csoportosan ilyen témákat feszegetni, ráadásul úgy, hogy egy nő beszél egyszerre 30 férfihoz intim férfigondokról?

Az elején nem tudtam, hogy fogadják majd, de már az egyéni foglalkozásokon is nagyon sok volt a pozitív visszajelzés, ami biztatott. Természetesen izgultam, hiszen tudtam, hogy a hallgatóságomat alkotó férfiak is tudják, egy nő beszél olyan helyzetekről, amiket sosem élhetett át személyesen. De csak az első pillanatokban kellett megküzdenem a férfiak bizalmáért. Ez hamar kialakult, amikor érezték, hogy egy különleges mozgás, hiánypótló fejlesztés történik, aminek akár azonnal érezhetik jótékony hozadékait. Így gyorsan megnyertem őket, rengeteg jó visszacsatolást kaptam már a kurzusok első szünetében is akár, s onnantól nyugodt voltam, és telt házas tanfolyamokat tarthatok.

Nincs tabu, mégsem kínos
Nincs tabu, mégsem kínoskupicoo / Getty Images Hungary

Nincs tabu? Nem kínos? Nem pirul el sem az előadó, sem a hallgatóság?

Az általában kétnapos kurzust gyakorlatilag egy monológban végigbeszélem, én, és nem a résztvevők. Ez egy nagy különbség egy pszichológus terápiájához képest. Nem kell senkinek kitárulkoznia, előhoznia saját gondjait, én mesélek valódi történeteket, valódi emberekről, igazi tapasztalatokról, amikből mindenki kiveszi a számára releváns információt.

Kimondásra kerül, amit megkérdezne, anélkül, hogy kínos nyilvánosságot kellene adnia panaszának.

Vigasztalódik, hogy mást is érint a probléma, és nincs vele egyedül, leszűri a következtetéseket és a rá vonatkozó megelőzési vagy megoldási stratégiát. A program végén pedig mindenki azt az egyéni „csomagot” kapja, ami rá vonatkozik, a neki szánt gyakorló feladatokkal, tennivalókkal, hanganyaggal.

Nem kell személyes kérdésekkel kellemetlen helyzetbe hoznia magát senkinek
Nem kell személyes kérdésekkel kellemetlen helyzetbe hoznia magát senkinekalvarez / Getty Images Hungary

Résztvevőkkel beszélgetve arról számoltak be, a kurzus legalább annyira pszichológia is, mint fizikális tréning, mozgás… hogy is van ez?

Valóban, ez egy pszichoszomatikus tanfolyam, a testi és a pszichés jelleget nem lehet különválasztani. 

A mozgás hat a pszichés folyamatokra.

Vannak azonnal megmutatkozó eredmények férfiaknál és nőknél is egyaránt, amelyek rögtön kedvezően hatnak az önelfogadásra, az önértékelésre, a női és a férfiönbizalom erősödésére. Klinikai visszajelzések is alátámasztják például, hogy a nemi erőszakon átesett nők rehabilitációjához is elengedhetetlen lenne, mert a pusztán pszichológiai kezelés gyakran nem hozza meg a kívánt eredményt.

Melyek a leggyakoribb problémák, és kiket érintenek elsősorban?

Szinte minden korosztály és nem érintett valamilyen témában, ezért kurzusainkat is változatos tematikában állítottuk össze. 36 év tapasztalattal a hátam mögött tudom, mennyire fontos például a tiniprogram: azoknak a 16–17 éveseknek, akik a szexuális élet megkezdése előtt vagy elején állnak. Mélyinterjús felmérések kimutatták, hogy míg a szülők 80%-ban úgy érzik, megtörtént a szexuális felvilágosítás gyermekük felé, addig ugyanezen szülők gyermekei mindössze 20%-ban ítélik meg úgy, hogy kellő útmutatást kaptak szüleiktől a témában. Pedig a rosszul beidegződött szokások, a félreinformáltság vagy alapvető ismeretek hiánya komoly és életre szóló problémákhoz vezethet.

De a férfiak nagy része is csak akkor kezd a prosztataproblémáival foglalkozni, amikor már a műtőasztalra kell feküdnie, pedig az erekciós gondok idejében való, helyes kezelésével megelőzhető lenne a gyógyszeres terápia, ami önértékelési gondokhoz és később prosztatatünetekhez vezethet. Ez az egész láncolat időben megfékezhető lenne.

A férfiintimtorna sokkal több dologra lehet megoldás, mint elsőre gondolnánk
A férfiintimtorna sokkal több dologra lehet megoldás, mint elsőre gondolnánkpeakSTOCK / Getty Images Hungary

2010-ben a Debreceni Urológiai Klinikával folytatott kutatásunkban alkalmazott önrehabilitációs programom 73%-ban megszüntette a kliensek vizeletvesztéses panaszait. Pedig az egyik legnehezebb foglalkozásaim közé tartozott, amikor egy teremben 30, inkontinenciával küzdő, prosztataműtéten átesett, vizeletvesztéses tünetektől szenvedő, vagyis pelenkára szoruló, megtört férfi előtt kellett beszélnem. De már az előadás első szünetében sokan odajöttek köszönetet nyilvánítani. Egy meghatározott logika szerint, koreografált történeteket hallanak a betegek, amelyek segítik őket rátalálniuk a saját érzelmi térképükre, és megmutatja nekik, mivel van dolguk, ahhoz pedig eszközöket kapnak. A gyakorlatokat aztán saját maguk végezhetik, nagy számban sikerrel.

Szintén gyakori jelenség a korai magömlés problémája is. Olykor meglett férfiak számolnak be arról, hogy emiatt még soha nem volt igazán jó szexuális élményük, ami az élet minden területére rányomja bélyegét. Ilyenkor egy másfél órás egyéni tréning is ahaélményt képes okozni, és a teljes átírási forgatókönyv kész lehet a foglalkozás végére.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek