A tisztaság férfitrendje: herelemosó és intimdezodor

GettyImages-1448109189

A férfi-intimhigiénia már nem olyasmi, amiről kocsmai viccek formájában, harsányan hahotázva beszélgetnek az érintettek, vagy épp hogy nem érintettek. Intim-mosdókészítményeket már itthon is könnyűszerrel be tud szerezni az, aki úgy érzi, nem elég neki a szappan vagy a tusfürdő.

De hogyan jutottunk idáig? Miközben a sztereotip gondolkodás szerint a férfinak továbbra is elég egy szappan, miközben a nő külön törölközőt használ teste különböző tájékaira, van többféle lemosója, krémje, szérumja, a valóság már régen más. A férfikozmetikumok világa, ha még nem is olyan színes egyelőre, mint a nőknek szánt termékeké, a speciális ápolást igénylő területekre készülnek már számukra is külön kozmetikumok.

A higiénia igenis fontos egy férfinak is

És ez már nem is áll meg az after shave-ek világánál: a folyamat talán onnan indult, amikor férfiakat célzó hajformázó termékeket követően a nekik szánt, a test legkülönbözőbb területeinek szőrtelenítésére alkalmas készülékek is beszálltak az igényes vásárlókért folyó versenybe. A nagy áttörés legkézzelfoghatóbb jele talán az volt, amikor hirtelen már nemcsak fodrászok, hanem barber shopok is keresni kezdték a rendezett hajviseletre és szakállra vágyó férfiak kegyeit: innen egy lépés volt, hogy a drogériák polcai is teli legyenek különböző szakállmosó, hidratáló, formázó készítményekkel.

Ahogy a női kozmetikumok, úgy ezek is készülnek ipari mennyiségben és kézműves manufaktúrák kínálatában egyaránt:

hozzájuthat az érdeklődő potom pénzért, de költhet rá súlyos összegeket is. Nem meglepő, hogy – miután a mainstream dezodor–parfüm–after shave triászt követően sikerült már kiaknázni egy másik férfiassági szimbólum, a szakáll minden lehetőségét – övön aluli célponttá váltak a hímnemű vásárlók.

A legfontosabb továbbra is a rendszeres tisztálkodás
A legfontosabb továbbra is a rendszeres tisztálkodásGlowimages / Getty Images Hungary

Így tartsd tisztán!

Lehet pojácaságként bélyegezni a trendet, de egyáltalán nem csak erről van szó. Nevezzük nevén a dolgokat: a férfi nemi szerv is a legtöbb esetben szűk, feszes ruhadarabba zárva tölti napja nagy részét. Meleg, sötét, esetleg nyirkos is lehet ez a környezet, főként a nyári hónapokban, ezek a körülmények pedig ideálisak ahhoz, hogy fertőzések és egyéb bőrbántalmak érintsék a herezacskót.

Persze aki teljesíti a személyi higiénia alapvető feltételeit, az valószínűleg nem kerül olyan nagy bajba e téren, de az extra igényesség sem okozhat gondot. A téma olyannyira forró, hogy a Men’s Health is a következő tippekkel segít az intimtájék tisztán tartásában:

  • A napi szintű és alapos mosakodás elkerülhetetlen.
  • A terület érzékeny mivolta miatt nem erős, antibakteriális szerekkel érdemes tisztítani az intim testrészeket: itt jöhetnek a képbe a speciális lemosók.
  • A mosás után a szárítás is fontos: alapos, de gyengéd törlésre van szükség, amely az előbőr takarta területeket sem hagyhatja ki.
  • És érdemes szárazon is tartani a herék tájékát: erre alkalmas lehet sima púder, de intimdezodorokat is kínálnak e célra, bizony!
  • Az sem nyerő viszont, ha kiszárad a tájék bőre: ebben az esetben a púder kerülendő, de már vannak intimhidratálók is a piacon.

A férfi-intimszőrtelenítés sem tabu már

Ugyanilyen trend a férfi-nemiszerv környékének szőrtelenítése: ez szinte művészet, figyelembe véve azt, milyen „nehéz terepen” kell dolgozniuk a férfiaknak. Érdekes tény, ám tény, hogy a legtöbb baleset az otthoni intimszőrtelenítést végző férfiakat a végbélnyílás környékének szőrtelenítésénél éri, ám nem ez az egyetlen érzékeny tájék. A következő tippeket érdemes betartani a legsimább eredmény legbiztonságosabb elérésére:

  • Először trimmelni, utána borotválni: így sokkal egyszerűbb.
  • Ha puha a szőrzet, könnyebb levágni, ezért érdemes – ahogyan nőknél is – a mosdás végére időzíteni a műveletet.
  • Gyengéd borotválkozóterméket érdemes választani, a mentol vagy az eukaliptusz kerülésével.
  • A bőr itt nagyon érzékeny, ezért óvatos mozdulatokra van szükség: a férfi tegye fel egyik lábát egy stabil pontra, egyik kezével pedig feszítse meg a bőrt az épp szőrtelenítendő területnél.
  • Biztonsági borotvát kell használni, és nem szabad megfeledkezni a borotválkozás utáni ápolásról sem, a legjobb egy Aloe vera tartalmú készítmény.
Nemcsak lemosni muszáj, de szárazra is kell törölni!
Nemcsak lemosni muszáj, de szárazra is kell törölni!Westend61 / Getty Images Hungary

A szappan is elég lehet

A nagy kérdés persze az: tényleg szükség van arra, hogy külön herelemosóval, intimdezodorral készüljön egy férfi a mindennapokra? A válasz: igen, és nem. Igen, ha ez őt jobb érzéssel tölti el – de nem, mert tulajdonképpen a fentiek szellemében

a boltok polcain évtizedek óta sorakozó termékekkel (szappan, dezodor) is el lehet érni ugyanazt az eredményt.

Viszont nincs semmi problematikus abban sem, ha valaki nem ezeket választja, hanem inkább egy specializált márkát. Ahogyan számos olyan, nők irányába pozicionált termék létezik – kérdezz csak meg egy nőgyógyászt az intimmosakodókról –, amely tulajdonképpen teljesen feleslegesen létezik, úgy mondhatjuk ezekre a kozmetikumokra is, hogy totálisan feleslegesek. Ugyanakkor felhívják a figyelmet a férfi-intimhigiénia fontosságára, és az égvilágon senkinek sem ártanak. A fontos az, hogy minden férfi alaposan mossa ezt a testtáját is – hogy mivel, az bizonyos keretek között mindegy.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra