A férfiak szentélye, ahol a nőnek helye nincs: mégis mi történik egy barber shopban?

GettyImages-872361244

A barber shopokat férfiaknak találták ki, és rájuk is szabták. Az ausztrál mintára kialakított borbélyszalonokban forró törülközős borotválás, modern és old school fazonokkal klasszikus hajvágás és pengés szakállvágás várja a lazulásra vágyó férfiakat. És ebben a környezetben, érthető módon, a másik nemnek nincs helye. Egy barber shopba nő csak indokolt esetben teheti be a lábát.

Az én esetem indokolt volt, a kiskamasz fiamat kísértem el fodrászhoz. Jobban mondva egy barber shopba, ahol igazi klasszikus borbélyélményben lehet része a férfiaknak. Habár nem először jártam ott, bevallom, harmadszor is kívülállónak éreztem magam. Pedig nem történt ott más, mint hajvágás és borotválás. De mindez abban a férfiakra méretezett környezetben olyan intimitást hordozott, ami nőként valóban zavarba hozott.

Borbélyélmény Magyarországon

Az utóbbi néhány évben gombamód szaporodtak országszerte azok a különleges hangulatú, hagyományostól eltérő férfifodrászatok, ahol nem öt percig tart egy hajvágás, hanem a szakáll- és frizuraigazítás közben jut idő egy kis feltöltődésre is. 

A különleges miliőben egy különleges szolgáltatásban van része a férfiaknak
A különleges miliőben egy különleges szolgáltatásban van része a férfiaknakNastasic / Getty Images Hungary

Az első barber shop csaknem tíz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit Budapesten. A hagyományt a Gellei testvérek, András és Áron honosította meg Budapesten, az ausztrál mintára felépített borbélyszalonokkal. A kék-fehér-piros lámpás borbélyüzletek az USA-ban néhány évvel ezelőtt kezdtek elterjedni, és Nyugat-Európa mellett Ausztráliában is óriási reneszánszuk van.

Ha jólesik, welcome drink is jár

Egy barber shop sok mindenben különbözik a hagyományos férfifodrászatoktól. A legszembetűnőbb, hogy a klasszikus fodrászatokkal szemben itt nincsenek női vendégek, és a fodrászok is csak férfiak. A szolgáltatások között is csak olyanokat találunk, amit férfiaknak kínálnak: van kreatív és extrém hajvágás, szakálligazítás pengével, géppel és ollóval, haj- és szakállfestés, bajuszigazítás, valamint forró törülközős old school klasszikus késes borotválás, professzionális termékek, és ha jólesik, akkor egy welcome drink.

A berendezés is a férfias erőt sugározza

Ebben a férfiszentélyben a berendezés is férfias. A falakon vakolat helyett nyers téglára rögzített régi ollók, pengék, férfiaknak készült frizurákat ábrázoló fotók láthatók, a berendezés minimálisan megmunkált raklapokból készült. A shopokban mindössze egy, legfeljebb két fejmosóállomás van, és a szalon eredetére utaló néhány ausztrál emlék, bumeráng és szörfdeszka.

Az erős, masszív, dönthető székeken praktikus funkciót kapnak az állítható fejtámlák és lábtartók
Az erős, masszív, dönthető székeken praktikus funkciót kapnak az állítható fejtámlák és lábtartókJacob Ammentorp Lund / Getty Images Hungary

A tükrök előtt sem a megszokott, hagyományos fodrászszékekben ülnek a vendégek. A barber shopokban robusztus, masszív barberszékek állnak, melyeknek fix vagy szinkronban dönthető lábtartójuk van, illetve dönthető háttámlával és kivehető fejtámasszal rendelkeznek. Ez utóbbi funkcióknak szakálligazításkor van jelentős szerepük.

Ez a pengékkel, borotvákkal, törülközőmelegítővel, borbélyfésűvel és nyakszirtkefével felszerelt környezet egy igen kellemes férfias illattal párosul a speciális és professzionális waxoknak, samponoknak és szakállápolóknak köszönhetően.

Modern kori tetovált borbélyok

A borbély nem fodrász, ugyanis a borbély munkájához a hajvágáson túl hozzátartozik a borotválás és a szakáll fazonigazítása is. De régebben akár még kisebb műtéteket, például sebek összevarrását és fogászati beavatkozásokat, főleg foghúzást is elvégzett.

Nem ötperces művelet, ami a barber shopokban történik
Nem ötperces művelet, ami a barber shopokban történiknd3000 / Getty Images Hungary

A mai barber shopokban bár már nem műtenek és nem húznak fogat, de a specializáció megmaradt. Itt nemcsak a borbélyok munkája, hanem ők maguk is szembetűnők, hiszen sokan közülük igen komolyan ki vannak tetoválva.

Szakmai tudásuk pedig igen megalapozott, miután ők teljes mértékben elkötelezték magukat a férfifodrászat mellett, professzionális módon végzik a munkájukat.

Már egy egyszerűnek tűnő hajvágás is hajszobrászatnak tűnik. Ilyenkor előkerül több eszköz, az olló mellett a hajvágógép és a penge is. Munkájukat teljesen elmerülve, szinte átszellemülve végzik, kívülálló szemmel olyan, mintha a borbély a vendégével együtt egy különös szeánszon venne részt. Ez az intim hangulat azt üzeni, a borbély nemcsak egy fodrász, hanem a vendég bizalmasa. Az az ember, aki bizalmat kapott arra, hogy rá bízzanak egy éppen születő stílust, na és persze azt, hogy pengével borotváljon. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra