Itt rontod el a fényvédő használatát: ez a szokás növeli a leégés kockázatát

GettyImages-171361023

A fényvédő spray ugyan kétségkívül kényelmes megoldás, van azonban egy jelentős hátránya, amire nem is gondolnál.

Bőrgyógyászok szerint az UV-károsodás a legtöbb esetben olyan tevékenységekhez köthető, amelyeknél nem is tudatosul benned, hogy közben napsugárzás ér. Ilyen lehet például, amikor az ablak mellett ülsz az irodában, vagy amikor autót vezetsz.

A szakemberek ezért is tartják elengedhetetlennek a fényvédők napi szintű használatát, ami – legalább 15-ös faktorszámú termék esetén – 40 százalékkal csökkentheti a laphámsejtes karcinóma (SCC) kockázatát, és 50 százalékkal a melanoma kialakulásának esélyét. Nem árt azonban tudni, hogy a fényvédő sprayk és krémek nem feltétlenül nyújtanak ugyanolyan védelmet.

Mit jelent a faktorszám?

Az SPF-szám, vagyis a faktorszám a Sun Protection Factor kifejezés rövidítése, ami azt jelöli, hogy mennyi ideig lehet a napon tartózkodni anélkül, hogy az leégést vagy bőrkárosodást okozna.

A fényvédők vásárlásánál mindig ellenőrizd a faktorszámot
A fényvédők vásárlásánál mindig ellenőrizd a faktorszámotRossHelen / Getty Images Hungary

A 30-as faktorszám például azt sugallja, hogy 30-szor tovább maradhatsz a napon, mielőtt a bőröd károsodást szenvedne. De ez csak addig igaz, amíg pontosan követed a csomagoláson lévő utasításokat, ami a gyakorlatban csak ritkán teljesül.

Fontos szabály, hogy a fényvédőt 30 perccel a kinti tartózkodás előtt kell felvinni, majd 2-3 óránként újrakenni – különösen, ha közben megizzadsz vagy törülközőt használsz.

Bár általánosságban elmondható, hogy minél magasabb a faktorszám, annál jobb a védelem, ez hamis biztonságérzetet adhat, melynek következtében előfordulhat, hogy nem kened be magad újra, amikor szükség lenne rá.

A bőrgyógyászok a legtöbb tevékenységhez a vízálló, széles spektrumú, legalább 30-as faktorszámú fényvédőket ajánlják. Ha ugyanakkor olyan helyre utazol, ami közelebb van az Egyenlítőhöz, vagy korábban már volt bőrrákod, vagy más bőrbetegséged, ami megnövelheti a bőrrák kockázatát, akkor egy 50-es vagy magasabb faktorszámú termék használata is indokolt lehet.

A fényvédő spray vagy a krém a jobb?

A sprayalapú fényvédők egyre népszerűbbek, hiszen könnyen használhatók és kevésbé hagynak zsíros nyomokat a bőrön. Hátrányuk viszont, hogy nehéz egyenletesen felvinni őket: ha fúj a szél, elképzelhető, hogy a bőrt sem érik el.

Amennyiben közvetlenül magadra permetezed, gyakran több jut a levegőbe, mint a testedre.

A bőrgyógyászok ezért azt ajánlják, hogy a fényvédő sprayket először mindig a tenyeredre fújd, majd onnan masszírozd bele a bőrödbe, ügyelve rá, hogy mindenhová eljusson. Emiatt kevésbé gazdaságosak, hiszen hosszú távon többet kell használni belőlük, mint a krémekből.

A fényvédő sprayket soha ne permetezd közvetlenül magadra – pláne az arcodra
A fényvédő sprayket soha ne permetezd közvetlenül magadra – pláne az arcodraWestend61 / Getty Images Hungary

További hátrányuk, hogy bár gyorsan száradnak, felvitelük után nehéz megállapítani, hogy mely bőrfelületeket védenek, és melyeket nem. Ezenkívül a fényvédő spraykben lévő kémiai összetevők egyes embereknél allergiás kontakt bőrgyulladást vagy fotóallergiás kontakt bőrgyulladást válthatnak ki. Ha tehát érzékeny a bőröd, nem biztos, hogy egy spray számodra a megfelelő megoldás.

A fényvédő krémek nagy előnye ezzel szemben éppen az, hogy egyértelműen láthatod, hova jutott belőlük, így nem fenyeget az a veszély, hogy kihagysz egy részt. De bizonyos területeken – például a fejbőrön – nehézkes lehet az alkalmazásuk, így itt a spray kerül előnybe.

Ami az arcot illeti, a bőrgyógyászok erre a bőrfelületre inkább a kréméket ajánlják, mivel az aeroszolos sprayk belelégezve irritálhatják a tüdőt.

Nem elhanyagolható szempont, hogy a krémeket jellemzően hosszabb ideig tart egyenletesen bedolgozni a bőrbe, ami egyesek számára visszatartó erő lehet. Vannak, akik azt sem szeretik, hogy a krémek fehér bevonatot hagynak a bőrön, ami akkor fordulhat elő, ha olyan összetevőket tartalmaznak, mint a titán-dioxid vagy a cink-oxid.

A krémeknél könnyebb megbizonyosodni arról, hogy mindenhova kellő mennyiség jutott-e
A krémeknél könnyebb megbizonyosodni arról, hogy mindenhova kellő mennyiség jutott-eJackyenjoyphotography / Getty Images Hungary

De a piacon manapság már színezett fényvédők, illetve mikronizált összetevőkkel készülő termékek is kaphatók, amelyeknél nem kell ettől tartani. A bőrgyógyászok nem győzik hangsúlyozni, bármelyik változat mellett is döntesz, a legjobb fényvédő az, amit következetesen, mindennap használsz.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra