„Mint harisnyában lábat mosni, olyan fogkőre fogszabályzót feltenni” – fogorvos szakértő a felnőttkori fogszabályzásról

GettyImages-1186474627

Egyre gyakrabban találkozunk felnőttekkel, akiken fogszabályzót látunk. Illetve egyre gyakoribb, hogy nem látjuk, hogy fogszabályzó van rajtuk. Míg a felnőttkori fogszabályzás hatékonysága elsősorban alkati kérdés, láthatósága nagyban anyagi természetű. Dr. Szomolányi Gy. István fogorvos szakértővel beszélgettünk a felnőttkori fogszabályzásról.

„A civilizált ember fogai nem férnek el a szájában. Ez egy evolúciós jelenség: a Neander-völgyi embernek még jóval több foga volt, mint a Homo sapiensnek, de az agykoponya térfogatának növekedésével az arckoponya térfogatának szükségszerűen csökkennie kellett, ezért a civilizált ember feje már nem 32 fogra van méretezve. Ezen a természet úgy segít, hogy vannak olyan szerencsések, akiknek egy-egy foguk már ki sem nő. Közülük a legszerencsésebbek, akiknek a bölcsességfoguk sosem fejlődik ki. Ezek valószínűleg teljesen el is fognak tűnni, de ez egy nagyon hosszú és lassú evolúciós folyamat. Amíg viszont a hátsó fogak előretolják az elsőket, addig a fogszabályzás jelensége is megmarad” – magyarázza az okokat a fogorvos szakember.

Egészségügyi okok is vezethetnek fogszabályzáshoz?

„A torlódott fog okozhat bizonyos esetben ínygyulladást, de ez egy viszonylag ritka szituáció. Buldogharapás esetén az alsó fogsor a felső elé harap, vagyis zárt szájnál előrébb van az alsó fogsor a felsőnél. Ez időben elkapva megfelelő fogszabályzással kezelhető, ahogyan a keresztharapás is, amikor keresztezi egymást az alsó és a felső fogsor. Az ilyen extrémebbnek számító helyzeteket leszámítva elsősorban esztétikai kérdésről van szó, ahol mérlegelni kell, hogy az elérhető eredmény mértéke szinkronban van-e a macera mértékével, amelyek elé a fogszabályozott beteg áll” – tárja fel a kendőzetlen valóságot dr. Szomolányi Gy. István.

„A szépségért szenvedni kell” Getty Images Hungary
„A szépségért szenvedni kell” Getty Images HungarySerrNovik

A gyerekkor jelentősége

„A fogápolásban döntőek a gyerekkor eseményei, szokásai. A 2-től 6 éves korig végbemenő folyamatok meghatározóak az egész további fogászati előmenetel szempontjából, éppen ezért ebben a korban (is) nagy hangsúlyt kell fektetni a helyes fogápoláson alapuló prevenciónak, és rendkívül kártékony a gyermeket a fogorvossal riogatni. Sőt, pont ellenkezőleg. Azt szoktam mondani, azt kell a gyermeknek mondani:

»Ha jó leszel, akkor eljöhetsz a fogorvoshoz.«

Ugyanis, 6 éves korban jön ki az első 4 őrlőfog, majd 12 éves korban jelennek meg a 7-es fogak, 18 éves kor után pedig az éppen erről a meglettebb korról elnevezett bölcsességfogak. Vagyis 6 és 18 éves kor között folyamatosan ellenőrizni kell, mert addigra már látható a folytatás. Olyan ez, mint ahogyan ma már a 10 éves kis focista fiúknál meg tudják előre mondani: mekkora lesz, milyen képességekkel és melyik poszton válhat a csapat legnagyobb hasznára, úgy előre jelezhető az is, mi várható a fogak terén” – tájékoztat a szakorvos.

Felnőttkori fogszabályzás

„A fogszabályzás fejlődése az utóbbi évtizedekben változott a maira, régen elsősorban gyerekkorban volt gyakorlat a fogszabályzás, és legelterjedtebb módja az éjszakai készülékekkel történő szabályozás volt. Ma már rögzített készülékeket alkalmaznak gyakrabban, amelyeket csak a fogváltás befejezése után lehet felhelyezni. A fogzás befejezése előtt a szájpadlás tágítható, ezt használja ki a 12 évig alkalmazott, kivehető, éjszakai készülékek. A nagy áttörést a Brackett-technika megjelenése jelentette.

E szerint a fogak külső, ritkább esetben belső felszínére tappancsokat helyeznek, azokba pedig rugót ágyaznak. Ezeket tudják aztán olyan irányba forgatni, amilyet a rendellenesség megkíván.

Korábban, főleg a külső, látható fogfelszínen ezek a tappancsok fémből, akár platina-aranyból is készültek, ma már az átlátszó tappancsokat részesítik előnyben láthatatlanságuk miatt” – tudjuk meg a fogorvostól.

Azért ez nem egy leányálom

„Senkinek ne legyenek illúziói, a fogszabályzás nem egy fáklyásmenet: viselőjének nagy kín, a fogorvos részéről a korrekt felhelyezés rendkívüli körültekintést igényel. A képalkotó diagnosztikát mindenképpen igénybe kell előtte venni, a kellő gyakorlattal rendelkező fogszabályozó pedig kezelési tervet készít” – árulja el dr. Szomolányi Gy. István.

A képalkotó diagnosztika ma már szintén nagyon fejlett
A képalkotó diagnosztika ma már szintén nagyon fejlettljubaphoto / Getty Images Hungary

„Alapfeltétel, hogy teljesen rendbe tett fogazatra tehető csak fel a fogszabályzó. 

Ehhez le kell venni a fogkövet, mert fogkőre fogszabályzót feltenni olyan, mint harisnyában lábat mosni.

Legtöbbször azonban a bölcsességfogak helyzete akadályozhatja az eredményes fogszabályzást, ezért azokat ilyen esetben előzetesen el kell távolíttatni. Ez önmagában azonban ne riasszon el senkit, mert ma már a bölcsességfogak eltávolítása kéjhömpöly a korábbi eljárásokhoz képest” – fogalmaz dr. Szomolányi Gy. István, majd hozzáteszi:

  • a belső felszínre feltett tappancsok például lényegesen drágábbak, több kellemetlenséget okoznak, de sokkal esztétikusabbak.
  • a korlátozott rágás korlátozott öntisztulással is jár, vagyis ilyenkor még szigorúbban, folyamatosan figyelni kell a fogak állapotát, a lelkiismeretes fogszabályozó folyamatos kontrollt tart, a páciensnek pedig ügyelnie kell a fokozott szájhigiéniás követelmények betartására.

„A fogszuvasodás úgy terjed, mint a rozsda – a két folyamat analóg, vagyis a kezdődő fogszuvasodást időben elkapni létfontosságú. A jó gyakorlat és a prevenció elviheti a mai fogorvoslást abba az irányba, hogy a népességnek egyre kevesebb fogászati gondja lesz majd a jövőben, de a fogszabályozás szükségessége megmarad. Felnőttkorban azonban előfordulhat egy fogkő miatti előrehaladott sorvadás, melyet nehéz felfedezni, mert a fog az úgynevezett fogrögzítő rendszerben helyezkedik el. A fognak, akárcsak a jéghegynek, csupán az 1/3 része látható, 2/3 rész rejtve van, de egy sorvadásos fog esetében a felnőttkori szabályozás már nem lesz hatásos, sőt további romlást is eredményezhet” – jegyzi meg a fog- és szájbetegségek szakorvosa.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra