Talán a legtöbbünk elmondhatja magáról, hogy felnőttként sokkolta, de legalábbis erőteljesen meglepte, hogy mi illik valójában az egészséges táplálkozás ernyője alá. Hiszen gyermek- és kamaszkorunkban az otthoni ételeket gondoltuk megfelelő tápértékű ételnek, illetve amit anyáink és nagyanyáink (egyeseknél apáink és nagyapáink) mondtak arról, hogy mitől fogunk nagyra nőni, mitől leszünk erősek. Aztán megérkeztünk a felnőttkorba, a függetlenedés szakaszába, és az internet belénk karolva közölte: „Nem tudsz te semmit a helyes táplálkozásról, Havas Jon.” Megeshet, hogy téged pont nem Havas Jonnak hívnak, azonban valószínűleg téged is meglepetésként ért az elfogyasztandó zöldség megfelelő mennyisége, vagy a magvak fontossága az étrendben, de talán a legnehezebben lenyelhető információ az volt, hogy a kedvenc cukros reggeli gabonapelyhed lassan nyír ki, tálkáról tálkára. Ezt kell tudnod az ultrafeldolgozott ételekről és arról, hogy milyen veszélyesek lehetnek az egészséged számára.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek és amit eddig róluk tudtunk
Azt eddig is tudtuk, hogy a feldolgozott ételek nem tudnak felérni a teljes, feldolgozatlan alapanyagokból készült finomságokkal. Nincs bennük elég rost, ómega-3 zsírsav, mikrotápanyag, ellenben túl sok bennük az ómega-6 zsírsav, a transzzsír, az elágazó láncú aminosav, az emulgeálószer, a nitrát, a só, az etanol és a fruktóz. Hiába imádjuk az ízüket, hiába sokkal könnyebb és gyorsabb elkészíteni ezeket, ha túl nagy részét teszik ki az étrendünknek, akkor az immunrendszerünk működését is ronthatja.
Nehéz kiiktatni az ultrafeldolgozott élelmiszereket az étrendünkből, ha már egyszer a részévé váltak. Ki ne imádná a pizzát és a csipszet? Egy jó kis esti mozizáshoz, egy stresszes nap után komfortnak vagy önjutalmazásnak egy szép elért eredmény után sokan szeretnek ilyen ételekhez nyúlni. De még ha ezen a késztetésünkön felül is tudunk kerekedni, akkor is ott vannak még azok az ételek, amelyeknél már kevésbé egyértelmű, hogy ebbe a káros kategóriába tartoznak: ilyenek például a szószok egy része, az ízesített joghurtok vagy akár a granolaszeletek is. Sajnos akár még a kettes típusú cukorbetegség kockázatát is növelhetik ezek a típusú ételek, így érdemesebb búcsút mondani nekik, de legalábbis lecsökkenteni a bevitt mennyiséget.
Ettől függetlenül néhány feldolgozott ételt nem kell rögtön szemeteszsákba csomagolva kihajítanunk az éléskamránkból, szenteltvízzel meghintve a hűlt helyüket.
Az összetevők listájának rövidsége segíthet kiválogatni a tápláló készételeket a többi közül. A babkonzerv, a halkonzerv és a fagyasztott zöldségek például nagyszerű szövetségeseink lehetnek az idő elleni sziszifuszi küzdelmünkben.
És ezek a frissebben felfedezett veszélyek
Két kutatás is készült 2022-ben, amelyek arra mutattak rá, hogy az ultrafeldolgozott ételek mennyire súlyosan veszélyeztethetik az egészségünket, ha az étrendünkben túl nagy szerepet kapnak. Az első kutatás során 20 ezer egészséges olasz felnőttet vizsgáltak meg. Több gyulladáskeltő markert találtak azok szervezetében, akik a legtöbb ultrafeldolgozott ételt fogyasztották. Sok oka lehet annak, ha a testünkben gyulladás keletkezik, például a megfázás is okozhatja ezt a reakciót, azonban általában hamar le is cseng szervezetünk immunválaszának köszönhetően.
Azonban ha hosszabb időn keresztül áll fenn a gyulladás, akkor olyan krónikus betegségek kialakulásához vezethet, mint a rák vagy a szív- és érrendszeri betegségek. Sajnos szervezetünkben az ultrafeldolgozott ételek is ugyanezt a reakciót váltják ki, tehát ha főként ilyen ételeket fogyasztunk, annak előbb-utóbb meg fogjuk inni a dolog levét. Végső soron azt a következtetést szűrte le a tanulmány, hogy
nagyobb eséllyel haláloznak el idő előtt bármilyen okból kifolyólag azok, akik túl sok ultrafeldolgozott ételt esznek.
A másik kutatás több mint 50 ezer amerikai férfit vizsgált meg, és egy betegség kialakulásának rizikójával kötötte össze az ultrafeldolgozott ételek fogyasztását. A vastagbélrákot kockáztatjuk meg, ha nem vagyunk hajlandóak egészségesebb étrend felé fordulni a tanulmány szerint. Az ultrafeldolgozott élelmiszerekben gyakori egyes élelmiszer-adalékanyagok (például az emulgeálószerek és a mesterséges édesítőszerek) szintén
növelik a gyulladást a bélben, mivel változásokat okoznak a bél mikrobiomjában, tehát valószínűleg ehhez köthető ez az eredmény.
Végső soron érdemes odafigyelnünk arra, hogy mit eszünk meg, mi kerül a bélrendszerünkbe, ugyanis számos betegség forrása testünk ezen tájékából indul ki. Még ha macerásabb is, az egészség mindennél fontosabb, ugyanis e nélkül az élet többi szépségét sem biztosan fogjuk tudni a maga teljességében kiélvezni.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés