Meddig iható a felbontott tej? Ezt mondják a szakértők

GettyImages-482675111

Sokak számára nehézséget okoz annak eldöntése, hogy ha a tej néhány napra a hűtőben marad, iható marad-e még.

Ilyenkor a legtöbben egyszerűen beleszagolnak a tejbe, ami azonban nem mindig ad megbízható eredményt. Mi van például akkor, ha a tej már lejárt, de nincs kellemetlen szaga? Szakemberek szerint a tej eltarthatóságát számos tényező befolyásolhatja, köztük a tárolás körülményei is, de a legfontosabb kérdés, hogy átesett-e a pasztőrözés néven ismert hőkezelési eljáráson, ami elpusztítja a benne lévő kórokozókat (és meghosszabbítja az élettartamát).

Mennyi ideig áll el a nyers tej?

Mivel a nyers tej nem kap hőkezelést, a bomlási folyamatok gyorsabban indulnak be, ezért hamarabb megromlik. Ez azt jelenti, hogy megvásárlása után általában csak néhány napig tartható el.

A nyers tej fogyasztása fokozott körültekintést igényel, mivel szignifikánsan megnöveli az élelmiszer-eredetű megbetegedések kockázatát.

Így ugyanis semmi nem gátolja, hogy a tejben veszélyes kórokozók – mint a Listeria monocytogenes, a Salmonella spp., a Campylobacter Jejuni és a Mycobacterium bovis – szaporodjanak el. Szakértők szerint fogyasztása előtt ezért elengedhetetlen felforralni a nyers tejet.

A jellemzően kimérve vásárolt nyers tej csak néhány napig áll el
A jellemzően kimérve vásárolt nyers tej csak néhány napig áll elSimonSkafar / Getty Images Hungary

Mennyi ideig áll el a pasztőrözött tej?

A pasztőrözött (tasakos, esetleg dobozos) tejek – ahogy nevükből is kiderül – átesnek a pasztőrözési eljáráson, ami egy 72–76 Celsius-fokos, 20–40 másodpercig tartó hőkezelést takar. Ezeket a termékeket hűtve, 6 fok alatti hőmérsékleten kell tárolni, hogy a hőkezelést túlélő mikrobák ne tudjanak elszaporodni.

A pasztőrözött tejek felbontatlan formában legfeljebb 7 napig tarthatók el.

A Nébih szerint a felbontás után a pontos fogyaszthatósági idő termékeként változó lehet, ezért itt a gyártó javaslatai irányadóak

A tej felbontása előtt érdemes megnézni, hogy mit ír a gyártó a csomagoláson
A tej felbontása előtt érdemes megnézni, hogy mit ír a gyártó a csomagolásondangrytsku / Getty Images Hungary

Meddig áll el az ESL-tej?

A szintén hűtve tárolandó ESL (Extend Shelf Life) tejek hőkezelése jóval magasabb, 100 és 135 Celsius-fok közötti hőmérsékleten történik, ami tovább növeli a termék élettartamát.

Az ESL-technológiával készülő tej felbontás nélkül 21 napig tartható el, felbontást követően 3 napon belül el kell fogyasztani.

Meddig áll el az UHT-tej?

Az UHT (Ultra Hight Temperature Treated Technology), vagyis a tartós tejeket 136–142 hőfokon kezelik, majd fertőzésmentes körülmények között speciális csomagolásba töltik, ami akár 90 napos fogyaszthatóságot is eredményezhet.

Az UHT-tej felbontás előtt nem igényel hűtést, felbontást követően viszont hűtve kell tárolni: így 3 napig marad fogyasztható.

Honnan lehet tudni, hogy romlott a felbontott tej?

A baktériumok, élesztőgombák és penészgombák az idő múlásával elkerülhetetlenül kikezdik a tejet, így az végül megromlik, ami jól látható jelekkel jár. Az egyik legszemléletesebb, hogy kellemetlen szaga vagy furcsa íze lesz. Hasonló intő jel a tej elszíneződése, alvadása és szétválása is: a baktériumok ilyenkor elegendő savat termelnek ahhoz, hogy a fehérjék kicsapódjanak.

A kellemetlen íz a romlás egyik biztos jele
A kellemetlen íz a romlás egyik biztos jeleStudio Grand Web / Getty Images Hungary

„A fogyaszthatósági idő lejártát követően ne fogyassza el a tejet, tejtermékeket. Az elszíneződött, penészes, rossz állagú, rossz szagú élelmiszert inkább dobja ki” – foglalta össze a lényeget útmutatójában a Nébih.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek