Ilyenkor a legtöbben egyszerűen beleszagolnak a tejbe, ami azonban nem mindig ad megbízható eredményt. Mi van például akkor, ha a tej már lejárt, de nincs kellemetlen szaga? Szakemberek szerint a tej eltarthatóságát számos tényező befolyásolhatja, köztük a tárolás körülményei is, de a legfontosabb kérdés, hogy átesett-e a pasztőrözés néven ismert hőkezelési eljáráson, ami elpusztítja a benne lévő kórokozókat (és meghosszabbítja az élettartamát).
Mennyi ideig áll el a nyers tej?
Mivel a nyers tej nem kap hőkezelést, a bomlási folyamatok gyorsabban indulnak be, ezért hamarabb megromlik. Ez azt jelenti, hogy megvásárlása után általában csak néhány napig tartható el.
A nyers tej fogyasztása fokozott körültekintést igényel, mivel szignifikánsan megnöveli az élelmiszer-eredetű megbetegedések kockázatát.
Így ugyanis semmi nem gátolja, hogy a tejben veszélyes kórokozók – mint a Listeria monocytogenes, a Salmonella spp., a Campylobacter Jejuni és a Mycobacterium bovis – szaporodjanak el. Szakértők szerint fogyasztása előtt ezért elengedhetetlen felforralni a nyers tejet.
Mennyi ideig áll el a pasztőrözött tej?
A pasztőrözött (tasakos, esetleg dobozos) tejek – ahogy nevükből is kiderül – átesnek a pasztőrözési eljáráson, ami egy 72–76 Celsius-fokos, 20–40 másodpercig tartó hőkezelést takar. Ezeket a termékeket hűtve, 6 fok alatti hőmérsékleten kell tárolni, hogy a hőkezelést túlélő mikrobák ne tudjanak elszaporodni.
A pasztőrözött tejek felbontatlan formában legfeljebb 7 napig tarthatók el.
A Nébih szerint a felbontás után a pontos fogyaszthatósági idő termékeként változó lehet, ezért itt a gyártó javaslatai irányadóak
Meddig áll el az ESL-tej?
A szintén hűtve tárolandó ESL (Extend Shelf Life) tejek hőkezelése jóval magasabb, 100 és 135 Celsius-fok közötti hőmérsékleten történik, ami tovább növeli a termék élettartamát.
Az ESL-technológiával készülő tej felbontás nélkül 21 napig tartható el, felbontást követően 3 napon belül el kell fogyasztani.
Meddig áll el az UHT-tej?
Az UHT (Ultra Hight Temperature Treated Technology), vagyis a tartós tejeket 136–142 hőfokon kezelik, majd fertőzésmentes körülmények között speciális csomagolásba töltik, ami akár 90 napos fogyaszthatóságot is eredményezhet.
Az UHT-tej felbontás előtt nem igényel hűtést, felbontást követően viszont hűtve kell tárolni: így 3 napig marad fogyasztható.
Honnan lehet tudni, hogy romlott a felbontott tej?
A baktériumok, élesztőgombák és penészgombák az idő múlásával elkerülhetetlenül kikezdik a tejet, így az végül megromlik, ami jól látható jelekkel jár. Az egyik legszemléletesebb, hogy kellemetlen szaga vagy furcsa íze lesz. Hasonló intő jel a tej elszíneződése, alvadása és szétválása is: a baktériumok ilyenkor elegendő savat termelnek ahhoz, hogy a fehérjék kicsapódjanak.
„A fogyaszthatósági idő lejártát követően ne fogyassza el a tejet, tejtermékeket. Az elszíneződött, penészes, rossz állagú, rossz szagú élelmiszert inkább dobja ki” – foglalta össze a lényeget útmutatójában a Nébih.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés