Nagyon rosszat jelez, ha nem tudsz fél lábon állni 10 másodpercig

GettyImages-1295002834

Nem tudsz 10 másodpercig megállni fél lábon? Időskorodban ez akár a halálodat is okozhatja.

Ahogy egyre idősebbek leszünk, egyre nagyobb szerepet kap életünkben az egészségünk monitorozása, és az annak fejlesztésével töltött idő is megnő. Már nem a legjobb szórakozóhelyek címeit cserélgetjük egymás között barátainkkal, hanem a legjobb orvosok számát ajánlgatjuk egymásnak. A tinikor végtelen csipsz- és csokizabáló estjeit lecseréljük a tudatos életmódváltásra, és a saját készítésű smoothie-tól jövünk annyira lázba, mint annak idején a mozis popcorn-kóla kombótól. Pislogunk hármat, és már el is értük az 50-es éveinket, és éves szűrővizsgálatokra járkálunk szabadidőnkben. Egy új tanulmány szerint érdemes lenne ezek közé felvenni egy egyszerű vizsgálatot is: mérni kellene a 10 másodperces fél lábon állást, mivel 84 százalékkal nagyobb a halálozási rátája azoknak, akik erre nem képesek.

Mindenki egészséges időskort szeretne megélni

Ki ne szeretne 104 évig élni, pláne úgy, hogy heti kártyapartikat is tudjon adni az ember? Ehhez a célkitűzéshez azonban alaposan oda kell figyelnünk testünk karbantartására, és egy adag szerencse sem árt a balesetek elkerülése és az örökölt genetika terén. Például 60 éves kor felett már elengedhetetlen az aktív időtöltés, a kapcsolatok ápolása, az elegendő alvás, a teljes értékű táplálkozás és a káros szokások visszaszorítása.

Évente több százezren halnak meg attól, hogy elestek: ezért fontos, hogy időskorban is tudjunk fél lábon állni 10 másodpercig
Évente több százezren halnak meg attól, hogy elestek: ezért fontos, hogy időskorban is tudjunk fél lábon állni 10 másodpercig10'000 Hours / Getty Images Hungary

Bár egy nemzetközi tanulmány szerint az 50 év felettiek saját bevallásuk szerint 30–34 éves korukban voltak a legboldogabbak életük során (ebből egyes kultúrák kiemelkednek, például a franciák, akik úgy érezték 20–80 éves koruk között ugyanolyan boldogok voltak), az időskor sok szépséget rejthet magában, ha nem az egészségünk aggódására megy el időnk nagy része. Testünk bizonyos szempontból előnyére változik meg az idő múlásával. Például több oxitocin, azaz a kötődést, a bizalmat és a nagylelkűséget fűtő hormon szabadul fel szervezetünkben.

Szervezetünk fiziológiailag nyugodtabban reagál a stresszes helyzetekre, mivel a testi ingereket kisebb intenzitással érzékeljük. Mivel amigdalánk kevésbé aktiválódik, ezért a negatív érzelmekből is kevesebb tör fel bennünk, de ami mégis felüti a fejét, azt is jobban tudjuk kordában tartani a megnövekedett agykérgi kontroll miatt. Kevesebb hormon termelődik testünkben, amely szintén nyugodtsággal ajándékozhat meg, nőként pedig egyes pszichológusok szerint ez azzal is járhat, hogy jobb kapcsolatba kerüljenek testükkel, hogy jobb testképük legyen.

Ezért jó, ha 10 másodpercig képes vagy fél lábon állni 50 felett

Tehát elméletben az időskornak sem kellene a vég kezdetének lennie. Ezért is fontos rendszeres szűrővizsgálatokra menni. Egy friss kutatás szerint bele kéne iktatni ebbe a rutinba a 10 másodperces fél lábon állás mérését is. Összesen 1700 brazil, 51–75 év közötti felnőttet vontak be a 7 éven át tartó vizsgálatba, amelyet minden résztvevő végig is vitt. Arra kérték őket, hogy karjukat széttárva álljanak meg 10 másodpercig a választott mezítelen lábukon egy sík felületen, miközben tekintetüket egy fix pontra irányítják maguk előtt.

Időskorban a fél lábon állás képessége dönthet életről vagy halálról
Időskorban a fél lábon állás képessége dönthet életről vagy halálrólkupicoo / Getty Images Hungary

A kijött eredmény még azután is ugyanaz maradt, hogy figyelembe vették a résztvevők korát, nemét, testtömegindexét és az olyan társbetegségeket, mint amilyenek a szívbetegségek, a diabétesz és a magas vérnyomás is: 

társaikhoz képest 84 százalékkal nőtt a halálozási esélye azoknak, akik nem tudtak 10 másodpercen keresztül megállni egy lábon.

Azért rendkívül fontos ez az ügyességi próba, mivel világszerte évente körülbelül 684 ezer ember hal meg abban, hogy elesik. Azok között, akik nem halnak bele az esésbe, fizikai vagy kognitív károsodás alakulhat ki, amely szintén csökkenti a várt élettartamot. Minél idősebbek leszünk, annál könnyebben esünk el, így előnyben vannak, akik képesek fél lábon egyensúlyozni. Átlagosan az 51–55-ös korosztályban az emberek 95 százaléka tudta sikeresen elvégezni a 10 másodperces tesztet, azonban a 61–65-ös csoportnál már csak 82 százalékuk volt képes erre, míg a 71–75 éveseknek már csak a 46 százaléka tudta ezt megtenni.

Hogy sikerüljön valóban élvezetesebb, szép és méltóságteljes kort megélnünk, érdemes lehet jobban odafigyelnünk az egészséges életmód minél hamarabbi beiktatására mindennapjainkba: testünk és vélhetően dédunokáink fogják megköszönni nekünk ezt a döntést.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra