A tudatosan táplálkozók körében állandó vita övezi a kérdést, hogy szükség van-e mesterséges forrásból növelni a fehérjebevitelt, vagy jobban járunk, ha a proteinpor helyett az élelmiszerekben megtalálható fehérjét részesítjük előnyben. A választás függ az életmódtól és attól, hogy kinek mi a célja. Ha valaki izomtömeget szeretne növelni, és aktívan sportol, akkor mindenképpen hasznos lehet számára a fehérjepor. Ám abban az esetben is érdemes megfontolni a fogyasztását, és hozzáadni a reggeli turmixhoz, palacsintához vagy zabkásához, ha valaki az egészségét szeretné megőrizni. Íme néhány hatás, amivel számolniuk kell azoknak, akik mindennap fehérjeport fogyasztanak.
Mik azok a fehérjeporok?
A fehérje egyike annak a három makrotápanyagnak, melyre a szervezetnek szüksége van a megfelelő működéshez. A fehérjéhez élelmiszerekből juthatunk hozzá. Ilyen proteinforrás a tej, a tojás, a tofu és a borsó, valamint a fehérjeporok, melyet igazán könnyű beépíteni akár számos receptbe is.
A fehérjepornak több változata létezik, ezek közül az alábbiak a leggyakoribbak.
Tejsavófehérje
A tejsavófehérje tejből származik, és tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. Általában gyorsan emészthető, és sok folyadékkal jól keverhető.
Kazeinfehérje
A kazeinfehérje szintén állati eredetű, tejtermékből származó fehérje, amely minden esszenciális aminosavat tartalmaz. De a tejsavófehérjével ellentétben a kazein fehérje lassabban szívódik fel, és hosszú ideig teltségérzetet biztosít. Annak, aki allergiás a kazeinre, mindenképpen kerülni kell ezt a fehérjeport.
Borsófehérje
A sárgaborsóból készült borsófehérje egy vegánbarát fehérjepor, amely szintén tartalmazza az összes esszenciális aminosavat. Ez a fehérjepor rostot és különféle vitaminokat, valamint ásványi anyagokat is tartalmaz, beleértve a vasat is.
Kenderfehérje
A kenderfehérjét a kender magjából állítják elő úgy, hogy az mentes legyen a marihuána pszichoaktív hatásáért felelős vegyi anyagtól. Ez a fehérjepor rostot, ómega-3 zsírsavakat, mikrotápanyagokat és antioxidánsokat tartalmaz.
Tojásfehérje
A tojásfehérjeport úgy állítják elő, hogy a tojásból eltávolítják a sárgáját, majd a fehérjét dehidratálják és pasztőrözik. A tojásfehérje kiváló minőségű és jól emészthető fehérjeforrásnak számít, amely biztosítja az összes esszenciális aminosavat.
Szójafehérje
A szójafehérjepor szintén vegánbarát, teljes körű és igen sokoldalú proteinforrás.
Ez történik, ha valaki mindennap fehérjeport fogyaszt
Tévedés azt gondolni, hogy a fehérjepor mindennapi fogyasztása csak a testépítőknek válhat előnyére, hogy meglegyen a teljesítményükhöz szükséges extra lendület. A proteinporok számos egészségügyi előnnyel járhatnak egyéb esetben is.
Csökkenti a vérnyomást
A magas vérnyomás fokozott kockázatot jelent, hiszen stroke-ot és szívrohamot okozhat. Egy tanulmány eredményei azt igazolták, hogy azok a pre- és enyhe magas vérnyomásban szenvedők, akik egy hónapon keresztül napi 30 gramm tejsavófehérje-port fogyasztottak, csökkent szisztolés vérnyomást mutattak.
Segít az ideális súly megőrzésében
Szintén kutatások igazolják, hogy ha fehérjeporral pótoljuk a szükséges fehérjebevitelt, akkor sokkal tovább érezzük magunkat jóllakottnak, ami támogathatja a súlycsökkenést, hiszen elkerülhetjük a fölösleges kalóriabevitelt. Fontos megjegyezni, hogy a fehérjefogyasztás önmagában nem járul hozzá a fogyáshoz.
Növeli az izomtömeget
Az izomfejlődéshez fehérjére van szükség. Egy 2022-ben közzétett metaanalízis szerint a megnövekedett fehérjebevitel összefüggésbe hozható az izomból származó testtömeg-növekedéssel. Segítségünkre lehet ebben, ha mindennap az étrendünkhöz adjuk a fehérjeport, és ha rendszeresen sportunk.
Nehézfémek jutnak a szervezetbe
Egyes jelentések szerint bizonyos fehérjeporokban megtalálhatók olyan nehézfémek, mint az arzén, a kadmium, a higany és az ólom. Ha ezek túlzott mennyiségben jutnak a szervezetbe, akkor vesebetegséget, pajzsmirigyműködési zavarokat, csontritkulást és neurológiai problémákat okozhatnak.
Így válasszunk fehérjeport
Fontos, hogy a kedvező hatások és a kívánt cél elérése érdekében az igényeinknek megfelelő fehérjeport válasszunk. Egyes porok hozzáadott cukrokat, tömegnövelő szereket, allergéneket és gyógynövénykivonatokat is tartalmazhatnak, amelyek intoleranciát vagy allergiás reakciókat válthatnak ki az arra érzékenyeknél.
A vegán életmódot folytatóknak borsó-, kender- vagy más növényi alapú fehérjepor fogyasztása javasolt. Azok, akik előnyben részesítik az összes esszenciális aminosavat tartalmazó fehérjeport, ne válasszanak olyan proteinport, amely nem elégíti ki ezt az igényt, ilyen például a kenderből készült por.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés