Fehér foltok a bőrön: gyógyíthatatlan betegség is okozhatja

GettyImages-590601100
Olvasási idő kb. 5 perc

A bőrön megjelenő fehér foltoknak sokféle oka lehet, amelyek között enyhébb és súlyosabb állapotok is szerepelnek.

Ha fehér foltokat látsz a bőrödön, az aggodalmat kelthet, de nem jelenti automatikusan azt, hogy valamilyen komoly bőrgyógyászati vagy egészségügyi problémád van. Néha egészen más tényezők állnak a háttérben. Lássuk, hogy mik a leggyakoribb okok, és melyek azok, amelyek beavatkozást igényelhetnek.

1. Tinea versicolor

A Tinea versicolor néven ismert gombás fertőzés következtében olyan foltok keletkezhetnek, amelyek világosabbak és sötétebbek is lehetnek a környező bőrfelületnél, majd idővel megnagyobbodhatnak – különösen meleg és párás közegben.

Az általában a túlzott izzadás, zsíros bőr, nedves, meleg körülmények vagy a legyengült immunrendszer miatt kialakuló fertőzés kísérő tüneteként viszketés és bőrszárazság jelentkezhet.

Kezelése gombaölő kenőcsökkel vagy gyógyszeres úton lehetséges, de a tünetek súlyosságától függően hetekbe vagy hónapokba telhet, mire a foltok eltűnnek.

A fehér foltok megjelenését gyakran viszketés kíséri
A fehér foltok megjelenését gyakran viszketés kísériKinga Krzeminska / Getty Images Hungary

2. Ekcéma

Az ekcéma egy gyulladásos bőrbetegség, ami száraz, viszkető foltokat hagy a bőrön, amelyek a bőrszíntől függően eltérőek lehetnek.

Idővel az ekcéma által leginkább érintett testrészek megvastagodhatnak, kiszáradhatnak és pikkelyessé válhatnak.

Az ekcémás kiütések ráadásul minden előjel nélkül újra felbukkanhatnak és eltűnhetnek, úgy, hogy közben akár évek telhetnek el tünetmentesen.

A betegség kezelése a tünetekre összpontosít: kerülni kell az irritációt, hidratáltan tartani a bőrt, és szükség esetén viszketés elleni krémeket, antihisztaminokat alkalmazni.

3. Vitiligo

Vitiligóról akkor beszélhetünk, amikor bizonyos bőrsejtek, az úgynevezett melanociták nem termelnek több melanint – azt a pigmentet, amely színt ad a bőrnek, a hajnak és a szemnek.

Pigmentek nélkül fehér foltok képződnek.

Az állapot egy autoimmun betegségből is adódhat, amelynek hatására a szervezet összetéveszti a melanocitákat a kórokozókkal, és elpusztítja azokat, de okozhatja napégés vagy vegyi expozíció is.

A vitiligo nem gyógyítható, ezért kezelése kozmetikai jellegű, vagyis célja az érintett bőrfelület színének helyreállítása, ami szteroidokkal, immunmodulátorokkal és fényterápiával is történhet.

A vitiligo hatása elég látványos
A vitiligo hatása elég látványosNatalie Zotova / 500px / Getty Images Hungary

4. Napfoltok

A napfoltok kis fehér foltok formájában jelennek meg a bőrön – jellemzően a karokon és a lábakon, illetve azokon a bőrfelületeken, amelyeket több napsugárzás ér.

A fehér foltok fájdalommentesek, és nem okoznak panaszokat. A további bőrkárosodás elkerülése végett ugyanakkor az érintett területet érdemes kímélni a naptól, és fényvédővel kezelni.

5. Pityriasis alba

A feltehetően az ekcémához kapcsolódó Pityriasis alba rendszerint enyhén pikkelyes plakkok formájában kezdődik az állon és az arcokon, ahol emiatt sápadtabbnak tűnhet a bőr.

Lehetnek kerekek, oválisak vagy szabálytalan alakúak. Tapintásra általában szárazak és pikkelyesek.

A foltok idővel maguktól kitisztulhatnak, vagy világosabbá válhatnak. Az utóbbi esetben a megfelelő krémek alkalmazása javasolt.

6. Lichen sclerosus

Ez egy ritka állapot, amely gyulladást okozva fehér színű elszíneződést képez a nemi szervek bőrén. A hormonális egyensúlyhiányra vagy a túlműködő immunrendszerre visszavezethető rendellenesség enyhe esetben nem mutat más észrevehető tünetet, de előfordul, hogy erős viszketéssel, vizelési nehézséggel, vérzéssel, hólyagosodással jár, vagy fájdalmassá teszi a közösülést. Ezt szintén helyileg, krémekkel lehet kezelni.

Pontos diagnózist csak a bőrgyógyász állíthat fel
Pontos diagnózist csak a bőrgyógyász állíthat felScience Photo Library / Getty Images Hungary

Mikor kell a fehér foltok miatt orvoshoz fordulni?

A fehér foltok gyakran maguktól eltűnnek. Ha ez több hét után sem történik meg, vagy más tüneteket, például viszketést vagy fájdalmat tapasztalsz, ne késlekedj tovább, és keress fel egy bőrgyógyászt. Az orvos gyakran már ránézésre látja, hogy mi a gond, de a pontos diagnózis felállításához akár biopsziára is szükség lehet.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek