Fehér foltok vannak a körmeiden? Ezt jelentik valójában

GettyImages-1270316148

A bőrgyógyász elmondja, milyen okokból lehetnek fehér foltok a körmeiden, és mit tehetsz ellenük.

A hajadhoz és a bőrödhöz hasonlóan az idő múlásával a körmeid is megváltoznak. A körmök egy alfa-keratin néven ismert fehérjéből állnak, amely polimerként védelmet nyújt az alatta lévő bőrnek. Ugyanebből a fehérjéből épül fel a hajad is, de a hasonlóságok itt nem érnek véget. A körmeidre ugyanis szintén igaz, hogy értékes információkkal szolgálhatnak az általános egészségügyi állapotodról. Ezért is fontos, hogy vigyázz rájuk, és odafigyelj a szokatlan elváltozásokra.

Milyen okokból alakulhatnak ki fehér foltok a körmökön?

„A fehér foltok – amelyek hivatalosan leukonychia néven ismertek – lényegében a körömlemez keratinlerakódásai” – magyarázza Paul Jarrod Frank kozmetikai bőrgyógyász, aki szerint az elszíneződés fehér vonalak formájában is megjelenhet, és a közhiedelemmel ellentétben általában nem kalciumhiány áll a hátterében.

A körmökön lévő fehér foltok jellemzően a körömágy károsodásának jelei.

Ezt a körmök szárazsága vagy egy esetleges trauma okozhatja, de hozzájárulhat a körömrágás, vagy a gélalapú manikűr gyakori használata is. Ritkább esetben előfordulhat, hogy egy öröklődő autoszomális gén váltja ki, illetve akár gombás fertőzés, vagy az akril és gél körömlakkok összetevőire adott allergiás reakció tünete is lehet. 

A fehér foltok általában a körömágy sérülése miatt jelentkeznek
A fehér foltok általában a körömágy sérülése miatt jelentkeznekImages we create and what actual / Getty Images Hungary

A körömgombák a meleg, nedves körülményeket szeretik, és gyakran a körömvágás során ütik fel a fejüket – különösen, ha a használt eszközök nem sterilek” – tette hozzá a bőrgyógyász. A legkevésbé valószínű, de nem kizárható lehetőség, hogy a fehér foltok mögött súlyosabb egészségügyi problémák húzódnak meg. Idesorolható a szívbetegség, a veseelégtelenség és a tüdőgyulladás is. 

Mit lehet tenni megelőzés gyanánt?

Dr. Frank azt javasolja, mindenekelőtt gondoskodj róla, hogy a körmeid mindig ápoltak és tiszták legyenek (a kutikulaolaj csodákra képes), szokj le a körömrágásról, és ha manikűröshöz jársz, tarts hosszabb, 1-2 hetes szüneteket a kezelések között. „Ha felmerül a gyanú, hogy a foltok allergiás reakció következményei, érdemes lehet kerülni a körömlakkot vagy a körömragasztót, attól függően, hogy mire vagy érzékeny.”

Hogyan lehet megszabadulni tőlük?

Trauma esetén nem sokat tehetsz: egyszerűen ki kell várnod, amíg a körmeid túlnőnek azon a ponton, ahol a fehér folt található. Ha pedig gombás fertőzésről van szó (erre utal, ha megvastagodik a köröm), érdemes mielőbb felkeresned egy bőrgyógyászt.

Általánosságban jó ötlet lehet vitaminokban, ásványi anyagokban és esszenciális zsírsavakban gazdag ételeket fogyasztani, amelyek javítják a köröm egészségét és megerősítik annak szerkezetét Ez magában foglalja a lazacot, a tojást, a sovány húsokat és a zöldségeket.

A gondos körömápolás segíthet elkerülni a fehér foltokat
A gondos körömápolás segíthet elkerülni a fehér foltokatHenry Arden / Getty Images Hungary

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha a fehér foltok csak alkalmi jelleggel tapasztalhatók, és/vagy a körömágy sérüléséhez kapcsolódnak, nincs szükség orvosi kezelésre. Azonban ha a kiváltó ok ismeretlen, és a fehér foltok megjelenése gyakoribbá vagy súlyosabbá válik, ajánlott bőrgyógyászhoz fordulnod. A szakember segíthet felmérni, hogy a probléma milyen tényezők miatt alakulhatott ki, és személyre szabott kezelési tervet írhat elő.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek