5 dolog, amitől egy életre elmegy a kedved a körömrágástól

Lehet, hogy úgy érzed, oldja a feszültséget, de cserébe sajnos az egészséged láthatja kárát.

Amint elég idős leszel hozzá, hogy felhagyj a hüvelykujjszopással, meg kéne tanulnod a többi ujjad is távol tartani a szádtól. Persze, ha csak arról van szó, hogy olykor kézzel eszel, abból – megfelelő higiénia mellett – nem lehet nagy baj, de arra azért nem nagyon biztatnánk, hogy az ujjaid nyalogasd utána. És mi van a körömrágással? A Daily Meal szerint ez az egyik legrosszabb szokás, amit csak kialakíthatsz. Máris elmondjuk, miért.

Ágynak eshetsz miatta

Bármilyen gondosan is mosol kezet, még a legnagyobb körültekintés mellett is baktériumok, gombák és egyéb kórokozók maradhatnak a körmeid alatt, amelyek a szádba jutva különféle megbetegedéseket okozhatnak. Ha nincs szerencséd, emellett akár egy bakteriális bőrfertőzés is összejöhet belőle.

Tönkreteheted a fogaidat

Bizony, a körömrágás a fogaidnak sem tesz jót. Könnyebben elkophatnak, elmozdulhatnak, sőt ha egy körömdarab beleakad az ínyedbe, akár el is fertőződhet, ami további kínoknak tehet ki.

Hidd el, nem éri meg
Hidd el, nem éri megJoerg Steffens / Getty Images Hungary

És a körmeidet is

Az állandó körömrágás másik jelentős hátránya, hogy károsíthatja a körömágyat, ami állandó károsodáshoz vezethet (súlyos esetben előfordulhat, hogy a körmök leesnek, sőt soha nem nőnek vissza). Ja, és itt is benne van a pakliban egy csúnya fertőzés.

Fogcsikorgatáshoz vezethet

A körömrágás és az éjszakai fogcsikorgatás gyakran kéz a kézben jár. Mindkét szokás elég káros tud lenni. A kettő együtt meg aztán végképp! A fogcsikorgatás főleg azért veszélyes, mert elhasználódhatnak miatta a fogaid, aminek az lehet a vége, hogy kipotyognak a helyükről.

Rossz lesz tőle a leheleted

A szád már alapból is tele van baktériumokkal – hát még, ha koszos körmökkel érintkezel vele! Ne is csodálkozz, ha annyira elszaporodnak benne a bacik, hogy a leheleted kellemetlen irányt vesz. 

Megszületett benned az elhatározás, hogy egy életre leszokj a körömrágásról? Itt találsz néhány tippet, ami segíthet: 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek