12 trükk, amivel leszokhatsz a körömrágásról

Témában jártas szakértők segítenek felvenni a küzdelmet ezzel a rossz szokással.

Az emberek 20-30 százaléka nem bírja megállni, hogy ne rágcsálja a körmét mindennap. Mint a legtöbb rossz szokás, ennek is érdemes búcsút inteni, és elsőre bármennyire is reménytelennek tűnik a helyzet, a szakértők szerint bőven vannak olyan módszerek, amikkel sikeresen felveheted a harcot az önkannibalizmus ellen. Ezeket gyűjtötte csokorba a Huffington Post, és a hajtás után mi is felsoroljuk a teendőket. 

1. Derítsd ki az okokat!

Ez legyen a legelső lépés, ugyanis ha nem vagy tisztában azzal, honnan ered egy függőség vagy egy rossz szokás, akkor nem tudsz ellene hatékonyan küzdeni. Paul DePompo klinikai pszichológus szerint rengeteg oka lehet annak, hogy valaki rágja a körmét, az egyik leggyakoribb az, hogyha valaki elnyomja a negatív érzéseit, ha valami probléma nyomasztja vagy piszkosul unatkozik. A terapeutaként dologozó Kathryn Smerling szerint érdemes egy naplót vezetni arról, hogy milyen helyzetekben kezded el rágni a körnöd, így könnyebb lesz nyomára bukkani az okoknak.

giphy (1).gif

2. Kérj segítséget a barátaidtól!

Ne félj másokhoz fordulni a problémáiddal, egy kutatás szerint sokkal könnyebb elérni egy kitűzött célt, ha valakivel összefogunk. Ha nincs imerős, aki hasonló cipőben járna mint te, akkor kérj meg valakit, hogy szóljon rád, ha éppen körmöt rágsz, vagy mondjon szép és motiváló szavakat, ha éppen elgyengülsz. 

3. Az undor a barátod!

"Az emberek többsége nem most kezet mielőtt elkezdené rágni a körmét, és így számtalan kórokozó kerülhet be a szervezetükbe" - figyelmeztet Hal Weitzbuch bőrgyógász. De pontosan milyen mikroorganizmusokat majszolunk? Például Staphylococcusokat, Streptococcusokat és különböző gombákat. "Nem ritka, hogy azoknak a pácienseknek, akiknek szemölcs van a kezén, azoknak idővel az ajkaikon és a szájukban is megjelennek hasonló kínövések, sőt, legrosszabb esetben a gégéjükön is" - tette hozzá. Kell ennél többet mondani? 

4. Gondolj a fogaidra!

Jack Schwartz, egy New York-i fogorvos azt állítja, számtalanszor talált már körömdarabkákat pácienseinek fogai közé ékelődve. Ha az nem elég visszatartó erő, hogy az orvosunk előtt kicsit kínos helyzetbe kerülhetünk, akkor nem árt azzal is tisztába lenni, hogy a körömrágás árt fogaink egészségének, például könnyebben kopnak, sérülhet a fogzománc, megsérülhet az íny, elfertőződhet, és így tovább. 

5. Járj manikűröshöz!

Tania Elliot, a EHE orvosigazgatója szerint azok, akik manikűröshöz járnak, kisebb valószínűséggel kapnak rá a körömrágásra, hiszen pénzt és időt szántak arra, hogy szépen nézzenek ki Ezzel egyetért a szakmabeli  Natasha Poliakov is, aki szerint ha biztosra akarunk menni, kérjük meg a manikűröst, hogy rövidebb stílust válasszon, így kevésbé lesz kívánatos a körmünk. 

f23035c80096343d9bcfad206e0602df.gif

6. Vedd elő a telefonod!

Hát pont erre a problémára ne lenne megfelelő mobilos alkalmazás? "A rossz szokásoktól úgy lehet megszabadulni, ha teszünk is ellenük valamit, és egy app segíthet abban, hogy elérjük a célunkat" - állítja DePompo, aki szerint legalább három hétig érdemes naplózni, hogy mit mikor és miért teszünk. Ha valaki nem bízik annyira magában, és szereti aktivitásmérőkkel ellenőrizni, mennyit aludt, mozgott és így tovább, akkor van egy jó hírünk, természetesen olyan okoskarkötő is van már. A HabitAware állítólag rezgéssel figyelmeztet, ha úgy érzékeli, hogy éppen rágni készülünk. 

7. Ha szakad és hasad, vágd le!

Sokan akkor kezdik rágni a körmüket, amikor beszakad, és nincs kéznél olyan eszköz, amivel korrigálni lehetne a hibát. Jó, nyilván nem mindenki lesz emiatt ennek a szokásnak a rabja, de az ördög nem alszik, szóval nem árt, ha a közelben mindig van egy utazós manikűrkészlet, amit azonnal bevethetsz, ha megtörténik a baj. 

8. Foglalkozz velük, de másként!

Rád tört a rághatnék? Semmi baj, az elkövetkezendő pár percben nyugodtan lehet a körmöké a főszerep, csak ahelyett, hogy a fogaiddal szaggatnád őket, vegyél elő körömlakkot, - reszelőt vagy - csipeszt, és így foglalatoskodj velük - tanácsolja DePompo.

9. Legyen rossz íze!

A körömlakk önmagában nem mindenkit gátol meg abban, hogy néha megcsócsálja a körmeit, de talán ha olyat választasz, aminek a szaga és az íze is elborzaszt, akkor könnyebb lesz megállni. Anna Guanche bőrgyógyász szerint érdemes kifejezetten olyan termékkel próbálkozni, ami körömrágás ellen fejlesztettek ki. Vagy persze csináltathatsz műkörmöt is, bár megértjük, hogy erre nem mindenki tudja rászánni magát. 

10. Tudatos jelenlét, itt is

Nagyon sok szó esik mostanában a mindfulnessről, vagyis a tudatos jelenlétről. De hogy lehet ezt alkalmazni egy ilyen rossz szokás ellen? Amikor rágod a körmöd, vedd szépen sorra az összes érzetet, ami ezzel jár, például, hogy milyen íze van, hogy mennyire fáj utána az ujjad és így tovább. Ugye, hogy már nem is tűnik annyira vonzó elfoglaltságnak? "Sokan a stresszre, egy kellemetlen ingerre adott válaszként kezdik el rágni a körmüket, és az agyukat arra trenírozzák, hogy ez segít elűzni a rossz dolgokat, hogy ettől majd jobban érzik magukat. Az a cél, hogy tudatosítjuk ne jutalomként gondoljunk rá, hanem legyünk tisztában azzal, hogy pontosan mit is művelünk, hogy a körömrágás valójában mennyire visszataszító" - nyilatkozta Elliot.

11. Nézegess szép körmöket!

Julie Vandalic, aki többek között olyan sztároknak volt a manikűröse mint Viola Davis vagy Emma Roberts, kicsit hazabeszél, és azt tanácsolja a notórius rágcsálóknak, hogy nézegessenek szép képeket szép körmökről, mert ez segít abban, hogy beleégjen az agyadba, miért is dolgozol olyan keményen. Ha kell, akkor rakj fel párat a tükrödre, vagy akár legyen egy ilyen fotó a telefonod háttérképe - tette hozzá. 

source.gif

12. Jutalmazd meg magad!

Paul Hokemeyer pszichoterapeuta szerint nem rágódj (!) a kudarcokon, ha valamin keményen dolgozol, akkor inkább a jó dolgokra koncentrálj, és ha sikert érsz el, legyen az bármilyen apró is, jutalmazd meg magad. Ha pedig valami mégis félrecsúszik, akkor vizsgáld felül, hogy mit kellene másként csinálni, majd lépj tovább. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra