Ha így viseled a nadrágodat, ne csodálkozz, hogy refluxszal küzdesz

GettyImages-1197505608

Nem csak egy bőséges étkezés után okozhat kellemetlenséget, hogyha a nadrágunk nem elég lezser. A divatos viseletek hosszú távon is okozhatnak problémát.

A derekat kihangsúlyozó, strapabíró, de nem éppen lezser nadrágok nem minden helyzetben kényelmesek. De vajon tudtad-e, hogy akkor is okozhatnak egészségügyi problémákat, hogyha kényelmesnek érezzük? Megmutatjuk, mire figyelj legközelebb, ha nadrágot választasz. 

A divattrendek nem csak manapság lehetnek egészségtelenek, az öltözködés minden korszakban a külcsínről szólt, az egészségügyi veszélyeket a lehető legkevésbé figyelembe véve. Bár manapság számtalan probléma forrásaként tartanak számon ruhadarabokat, ez mit sem változott, sokak számára a kényelem sokadlagos a kinézettel szemben. Ez azonban komoly betegségeket is okozhat. Mutatjuk, mit. 

A túl szűk farmer viselése sokféle egészségügyi problémát okozhat
A túl szűk farmer viselése sokféle egészségügyi problémát okozhatronstik / Getty Images Hungary

Fűzőtől a körömcipőig

Léteznek olyan legendás ruhadarabok, melyekre a mai napig viszolyogva emlékezünk, pedig sosem hordtuk őket, egyszerűen csak elképzelhetetlenül kényelmetlennek tűnnek már ránézésre is. Elég, ha eszünkbe jut a gazdag kínai családok lányainak tenyérnyi lótuszcipőcskéje, melynek viseletéhez a lábujjakat és a talp boltozatát is szükséges volt eldeformálni. Az alig 5-6 éves kisasszonyok lábfejét versengve alakították egyre kisebbre, hogy aztán járni se tudjanak önállóan. A keleti férfiak egy része számára vonzó, pöttöm talpak nemcsak nem tudták egy felnőtt nő súlyát megtartani, de elviselhetetlen fájdalommal járt minden lépés, így kiválóan kontrollálhatták feleségüket a mindennapokban is. A modern körömcipők ugyan kevésbé drasztikusan préselik össze a lábujjakat, azonban a túl szűk orrú lábbelik folyamatos viselése szintén visszafordíthatatlan károkat okoz a végtagokban. 

Európa-szerte a darázsderekú nők voltak a legkívánatosabbak hosszú évszázadokon keresztül. Medici Katalin francia királyné terjesztette el a homokóraalakot udvarában azzal, hogy az 1550-es években illemtelennek nyilvánította, és betiltotta a vastag derekat. A melleket kihangsúlyozó korzett hatalmas karriert futott be az évszázadok során. A halcsontból készült fűzőket viselve azonban nemcsak enni nem tudtak viselőik, de rendszeresen el is ájultak, s belső szerveik is hamar tönkrementek a divatos ruhadarab viselésétől. Az általános vélekedés szerint azonban a házasságok tartósságára is jó hatással volt, mivel egyedül nem lehetett se fel-, se levenni, a félrelépéseket is megelőzte – természetesen csak a nők részéről. Nem véletlen, hogy a múlt század egyik legnagyobb, az emancipációt támogató eseményének a fűzőviselés megszűnését tartják. Sokan, főként egészségügyi szempontból, hasonlóan felszabadítónak tekintik, ahogy lassan kikopik az öltözködésből a szinte kötelező melltartóviselés.

Régen sem a kényelem dominált az öltözködésben
Régen sem a kényelem dominált az öltözködésbenCulture Club / Getty Images Hungary

A nadrág szabaddá tett

Az elmúlt korokban azonban nemcsak a karcsú derék, hanem a számtalan alsószoknyával terjedelmessé tett szoknyák is rengeteg veszélyt rejtettek magukban. A báli öltözetek még kétszáz éve is fokozottan tűzveszélyesnek számítottak, viselőik egyáltalán nem voltak urai saját mozgásuknak. Ha a szoknya elsodort egy gyertyatartót, esélyük sem volt levenni vagy menekülni a tűz elől. 

Bár az eredetileg férfiak számára megalkotott nadrágok nagy fokú mozgási szabadságot adtak a nőknek, a farmer elterjedésével olyan meglepő betegségek is terjedni kezdtek, melyeket eleinte nem kötöttek össze a kék ruhadarabbal. Visszatérő derékfájás, viszketés, bőrgyógyászati, urológiai és emésztőrendszeri problémák – egy rosszul megválasztott jeans a mai kor láthatatlan betegségeinek egyik fő oka lehet. 

A szépségért meg kell szenvedni?

Bár ma már a farmert sem a farmereknek készült, sűrű, vászonszövésű, ellenálló anyagból állítják elő, a fazon is rengeteg probléma forrása lehet. A szűk szabás a derekat, a csípőízületet és a vérkeringést is megterheli. A kutatások szerint komoly összefüggések vannak az egész nap viselt farmernadrág és bizonyos betegségek között. Sorra vettük ezeket, és ha valaha egy fárasztó napot követően bármelyiket észlelted magadon, érdemes végiggondolni, legközelebb mit húzol magadra. 

A Boston University of Public Health egy új kutatása szerint bizonyos nadrágok viselése kifejezetten fájdalmas következményekkel járhat.

A tanulmány készítői az érintett nők öltözködési szokásait és egészségügyi állapotát összevetve jutottak arra a következtetésre, hogy az altestet érintő fájdalmas, égő érzéssel és viszketéssel járó megbetegedés, a vulvodynia kialakulásának egyik leggyakoribb oka a heti többször viselt szűk farmerekben keresendő, a probléma pedig fokozódhat, ha valaki emellett szőrtelenítést is alkalmaz a nadrággal fedett részein. A kutatást vezető dr. Bernard Harlow rávilágított, hogy a borotválás során érzékennyé váló bőrfelszín és a nadrág okozta kompresszió, illetve a megfelelő szellőzés hiánya olyan gyulladásos folyamatokat indíthat be, ami elősegítheti a baktériumok és a gombák elszaporodását. Egy másik kutatás során az is kiderült, hogy a skinny jeansek fokozzák a bakteriális vaginózis lehetőségét is, már akkor is, ha csak hetente egyszer húzunk szűk nadrágot. 

A férfiak számára is egészségtelen a rosszul kiválasztott farmer
A férfiak számára is egészségtelen a rosszul kiválasztott farmerpeepo / Getty Images Hungary

Nem csak a nőknek veszélyes

Sajnos a férfiaknál is okozhatnak ezek a ruhadarabok problémát. A szűk nadrágokban kevés a hely, és magas hőmérséklet alakulhat ki, mely a termékenységet is negatívan befolyásolja. A férfimeddőség szempontjából a hormonális problémák mellett bizony ez is előkelő helyen szerepel azon a listán, mely miatt meddőségi kezelésre lehet szükség. 

Ha a nadrág túl szűk, nem csak a legérzékenyebb szervünket veszélyeztetheti, háttáji idegrendszeri kompressziót is okozhat. Ilyenkor nem csak a derekunk fáj, a combjaink is zsibbadhatnak. Ha a gyomrunkra is nyomást fejt ki, mert magas a dereka, a hasi nyomás könnyen refluxos tüneteket generál. A gyomor savtartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe. Gyomrunk égő érzése mellett a mellkasban és a torokban is kellemetlen érzést okoz, szánkban összetéveszthetetlen savanyú ízt hagy maga után. Amennyiben övet is viselünk a derekunkon, ennek a lehetősége még valószínűbb. 

Az égő gyomor a magas derék következménye is lehet
Az égő gyomor a magas derék következménye is lehetm-gucci / Getty Images Hungary

A magas derék és a feszesre húzott öv a porckorongokat is terhelheti azáltal, hogy plusznyomást generál a lumbális szakaszon. Könnyen testtartásbeli problémákhoz és hátfájáshoz vezethet, ha ösztönösen ellentartunk a nadrág által kifejtett nyomásnak. 

A combzsibbadás mellett a nehéznek érzett lábak is a szűk nadrágoknak köszönhetőek. Amellett, hogy elnyomhatják az idegeket, a vérkeringést is nehezítik, hiszen gátolhatják a vér visszaáramlását a szív felé. Mindezek együtt okozhatnak szédüléssel és fejfájással járó panaszokat is.

Öltözködjünk észszerűen 

Egész testünkre hatással lehet, akár hosszú távon is, ha nem megfelelően választjuk ki a ruhatárunk darabjait. Ha a fentiek ellenére mégis a farmerek mellett döntünk, már azzal is sokat tehetünk a bajok megelőzéséért, ha hazaérve komfortos ruhákra cseréljük. Nem csak a végtagjaink, a bőrünk, a szívünk és az emésztésünk is meghálálja

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra