Ezért érzik másként a fájdalmat a nők és a férfiak: még a gyógyszerek sem ugyanúgy hatnak

GettyImages-1091233348

Örök vita tárgya, vajon a férfiak és a nők miként élik át másképp a fájdalmat vagy épp a hőmérséklet változásait. Vajon mi kínzóbb: egy övön aluli rúgás, vagy a szülés görcsei? A kérdésben már csak azért sem lehet igazságot tenni, mert a kétféle szervezet fájdalomérzékelése eltér egymástól.

Amikor a szülés témaköre kerül szóba, ami nagy valószínűséggel egy nő által átélhető legmagasabb szintű fájdalom, mindenki példákat keres a kínok érzékeltetésére. Egy másik nőnek persze nem kell ezt megmagyarázni, hiszen már attól kap valamiféle képet a folyamatról, ha képzeletben felerősíti a menstruáció idején jelentkező görcsöket. Na de hogyan érzékeltessük a férfiakkal, micsoda testi-lelki kitartásra, bátorságra van szükség ahhoz, hogy átvészeljük a szülést? Megpróbáljuk csonttöréshez, vesegörcshöz hasonlítani, amit ők is átélhetnek. Csakhogy ennek – s pláne az övön aluli rúgás témakörének – nincs túl sok értelme, ugyanis a két nem tagjai egyszerűen másképp érzékelik ugyanazt az egységnyi fájdalmat.

Hogy ez miért meglepetés? Azért, mert az utóbbi évezredekben az orvoslást a férfiak uralták. A férfitestből indultak ki, annak problémáit elemezték, annak érzékelését vizsgálták, és eszükbe sem jutott, hogy a nők nem kicsinyített, méhhel és mellekkel megáldott férfiak. Nem nézték meg, hogy a különböző szerek másképp hatnak-e a különböző nemek esetén, még csak arra sem figyeltek, hogy az autók töréstesztjénél megalkossanak egy plasztik-, női testű bábut, amely menstruálhat, de épp akár gyermeket is várhat, akinek mások a testarányai, a kötőszövetei, aki sokkal bonyolultabb, mint hogy egy alacsony férfibábuval helyettesíthető lenne. A fájdalomkutatást és az idegtudományt ugyanez a férfiközpontúság uralta, ennélfogva gondoljuk azt, hogy a fájdalom alapvetően azonos módon hat a férfi- és női testre. Ha fáj a feje valakinek, vegye be az azt csillapító gyógyszert, garantáltan ugyanabban a dózisban, hiszen mi különbség lehetne a nemek szerint? Mint kiderült, nagyon is sok. 

A fájdalom másként jelentkezik a nőkben és a férfiakban
A fájdalom másként jelentkezik a nőkben és a férfiakbanfreemixer / Getty Images Hungary

A nők, a férfiak és a fájdalom

A nőkre például aránytalanul nagy hatással van a krónikus fájdalom. A férfiaknál nagyobb valószínűséggel számolnak be derékfájásról, nyaki, szájüregi és neuropátiás fájdalomról, és kétszer annyi nő számol be gyakori migrénről, fejfájásról, mint férfi. A kísérletileg kiváltott fájdalom kvantitatív értékelése során a nők nagyobb fájdalomérzékenységet mutattak, beleértve a mechanikai, elektromos, termikus és kémiai eredetű kínt is. Magyarul: ugyanaz a mértékű, kiváltó okú gyötrelem a nőknek egyszerűen jobban fáj. 

Az állatkísérleteken túl

A szinaptikus fiziológia területén (amely azt vizsgálja, hogy az idegsejt más sejttel való kapcsolódása során az ingerület a szinapszisokban miként terjed az egyik sejtről a másikra) végzett kísérleteknél az állatok perifériás idegeit elektromosan stimulálták, így térképezve fel az idegek működését. Korábban szinte kizárólag hím vagy nem ivaros állatokon végezték a kutatásokat, még azután is, hogy a szinaptikus áramkörökben látható volt a nemek közti eltérés. Egy új tanulmányban viszont, amely a krónikus fájdalom hátterét próbálja kideríteni, már női alanyok vettek részt, ráadásul nem állatok, hanem emberek. 

Egy 40 éve ismert fehérje hozott meglepetést

Egy speciális, a gerincvelőnkben élő, az idegsejtek közti kapcsolat kialakulásáért és az agy folyamatos megújulásáért felelős fehérje, a BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) fontos és összetett szerepet játszik a fájdalom feldolgozásában. Rövid időtávon felerősíti a fájdalomjeleket a gerincvelőben, hosszú távon pedig az ellenkezőjét teszi. Ezt a fehérjét 40 éve fedezték fel, és számos tanulmány vizsgálta már a fájdalomérzékelésben betöltött szerepét. Csakhogy szinte minden vizsgálatot kizárólag hím állatokon végeztek. Kiderült, hogy ez hiba volt, ugyanis az új kutatás során felfedezték, hogy a hímekkel ellentétben a BDNF nem tudta leszabályozni a gátló jelátviteli elemeket, és nem tudta felerősíteni a serkentő elemeket a nőstény patkányokban. A kutatók szerint ez azt jelenti, hogy a gerincfájdalmak kezelésében a nemek közötti különbség a rágcsálóktól az emberekig végig megmaradt. A férfiakban és a nőkben ugyanaz a fehérje másképpen működik.

Azok a fránya hormonok

Amikor felmerült a kérdés, vajon miért van ez így, a szakértők a hormonok hatását kezdték vizsgálni. Amint eltávolították a nőstény állatok petefészkét, a BDNF elkezdte megfelelően csökkenteni a fájdalmat. Ez megegyezik a korábbi tanulmányokkal, amelyek a nők fájdalmát a magasabb ösztrogénszinttel hozták összefüggésbe. A felfedezésnek komoly következményei vannak, amelyek jóval túlmutatnak azon, hogy igen, a nők másként, gyakran erősebben érzik a fájdalmat. A kutatás lényeges eredménye az lehet, hogy a gyógyszergyártók elkezdik nemekre szabni a különféle gyógyszereket, terápiákat, amelyek így sokkal hatásosabban működhetnek majd. Rengeteg nő szenved krónikus fájdalomtól, mindenkinek érdeke hát, hogy megértsük, miként működik a női test, és hogyan csillapíthatjuk tényleg hatékonyan a kínokat. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra