Betiltja az EU az anyagot, amely rengeteg magyar testében is ott van

GettyImages-1269352119
Olvasási idő kb. 2 perc

Teljes körű tilalmat rendelt el az Európai Unió Tanácsa a fogászati amalgám használatára, illetve minden olyan termékre, amely hozzáadott higanyt tartalmaz.

Minden korosztály számára megtiltják a fogászati amalgám használatát. A tilalom érvényes az EU-ból való kivitelre, az itt történő gyártásra és behozatalra is, áll az Európai Unió Tanácsának hivatalos közleményében.

Az EU tilalma minden korosztályra kiterjed

A fogászati célú amalgám használata 15 év alatti gyermekek, állapotos és szoptató nők esetében már eddig is tilos volt, 2025. január 1-jétől azonban az EU területén  mindenkire érvényes lesz már a tilalom. Kivételt csak azzal tehetnek, akinek a kezelőorvosa ezt kifejezetten szükségesnek látja.

Az EU tilalma az amalgámtömésre is vonatkozik
Az EU tilalma az amalgámtömésre is vonatkozikKaren Moskowitz / Getty Images Hungary

A rendelet nemcsak a fogászati célú beavatkozásokat érinti, hanem a higany használatának teljes tilalmát előírja. A higany tartalmú lámpák is gyártási, behozatali és kiviteli tilalom alá fognak kerülni.

A higanyról szóló rendelet alapját a Minamata egyezmény adja,

amely egy 2013-ban aláírt nemzetközi szerződés, célja pedig az emberi egészség és a környezet védelme a higany káros hatásaitól.

A rendelet előzményei és célja

2017-re datálható a higany teljes életciklusára vonatkozó rendelet, amelynek célja, hogy a bányászattól a felhasználáson, gyártáson és forgalmazáson át a hulladék-ártalmatlanításig a higany korlátozását, majd fokozatos megszüntetését érje el.

A rendelet alapján a fogászati amalgám kivitele 2025. január 1-jétől, az EU-ban történő gyártása és behozatala 2026. július 1-jétől kerül tilalom alá.

Halakon keresztül az emberi testbe

A higany természetes formában jelenik meg a környezetben, általában ásványokban. Az emberi tevékenységgel azonban nagy mennyiségű higany szabadul fel és halmozódik a környezetben, és akár több ezer évig ott is marad. A vízbe került mérgező higany könnyen az állatok szervezetébe kerül, innen pedig az emberek élelmiszerláncába (például halak fogyasztásán keresztül) kerül.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek