Fiatalon fogyasztott egészségtelen ételek memóriaproblémákat okoznak
Egy kaliforniai tudósok által végzett tanulmány szerint a szokásos nyugati étrend fogyasztása már fiatal korban hosszú távú memóriaproblémákat okozhat. A zsírban és cukorban gazdag, egészségtelen ételek károsíthatják az agyat a patkányokon végzett vizsgálatok szerint. Arra jutottak, hogy az agyunk fiatalon fogékonyabb a kedvezőtlen hatásokra.
A tanulmány szerzői az ételek hatását vizsgálták az acetilkolin (ACh) neurotranszmitter szintjére, amely fontos a memória tekintetében, többek között a tanulásban, az éberségben és a figyelemben. Az ACh alacsony szintjét összefüggésbe hozták az Alzheimer-kór kialakulásával. A vizsgálatban a fiatalkorú és serdülő patkányoknak különféle ételeket adtak. Ezek között volt magas zsírtartalmú, magas cukortartalmú étel, burgonyacsipsz, mogyoróvaj és magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, amelyek közül bármelyiket tetszés szerint fogyaszthatták. A patkányok kontrollcsoportja csak a szokásos takarmányt és vizet kapta.
A fiatal felnőttkor elérésekor a patkányokon memóriateszteket végeztek. Új helyszíneken minden patkány új tárgyakkal találkozott. Néhány nap múlva a patkányokat újra betették ezekre a területekre, egy új tárggyal kiegészítve. Bár a kontrollcsoport kíváncsiságot mutatott a tárgy iránt, a kísérleti csoport úgy tűnt, hogy nem veszi észre, hogy bármi is megváltozott. A kísérleti csoportok memóriazavarai még azután is fennmaradtak, hogy felnőttkorban egészséges étrendre váltottak, ami az agy potenciálisan hosszú távú károsodására utal. A kutatók a kísérleti csoportok hippokampuszában –amely a patkányoknál és az embereknél egyaránt a memóriával és a tanulással szorosan összefüggő régió – károsodott ACh-jelátvitelt figyeltek meg.
Sérülékeny a fejlődő agy
A hippokampusz olyan agyi régió, amely különösen érzékeny a különböző környezeti és biológiai hatásokra és az ezekből adódó sérülésekre. Ez különösen igaz fiatalkorban és serdülőkorban, amikor ez az agyi régió még fejlődik.
A hosszan tartó vagy tartós memóriaváltozások és a táplálkozás közötti összefüggést már kimutatták a középkorú embereknél, de a fiatalkori hatásokról még nem sokat tudni. Lehetséges, hogy hosszabb ideig tartó egészséges étrenddel a patkányok agya normalizálódott volna.
A kutatások kimutatták, hogy a magas cukortartalom különösen káros a memóriafunkciókra, károsítja az új neuronok fejlődését az agy egyik kulcsfontosságú területén, amely az emlékek kialakításához szükséges. A magas telített zsírsav-, finomított cukor- és feldolgozott szénhidráttartalmú étrend összefüggésbe hozható a hosszú távú kognitív hanyatlással. Ezek az egészségtelen élelmiszerek túlzott mennyiségben elősegíthetik a gyulladást, az oxidatív stresszt, a plakkok kialakulását az artériákban és a vércukorszint emelkedését, mindez rossz hatással van az érrendszer egészségére, ami potenciális hosszú távú kognitív károsodáshoz vezethet.
Kimutatták azt is, hogy az egészségtelen nyugati étrend korai fogyasztása megváltoztatja a bélmikrobiomot is, amely kiemelkedő szerepet játszik általános egészségünkben. De az egészségtelen étrend által okozott nemkívánatos bélmikrobiom-változások egészséges táplálkozással visszafordíthatók.
A demencia különféle típusainak legfőbb tüneteként jelentkező súlyos memóriavesztés kezdetben apró, sokszor nem túl feltűnő jelek révén mutatkozik meg. Ismerd meg a jeleket a következő cikkünkből.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés