Ha így étkezel, az a demencia jele lehet

Diósi Szilvia
GettyImages-837173346
Olvasási idő kb. 4 perc

A memóriavesztés az egyik olyan betegségtípus, amitől nagyon sokan rettegnek. A különböző fajtáinak, különböző előjelei lehetnek. A memóriavesztés az Alzheimer-kórhoz hasonló demenciaformák korai szakaszának tünete, ugyanakkor a frontotemporális demencia jellemzője inkább a megszállott vagy ismétlődő viselkedés, ami alól az étkezés sem kivétel.

Étkezési problémák lehetnek a demencia jelei

Egy új kutatás szerint a frontotemporális demencia sokféle abnormális étkezési viselkedéssel jár együtt, például azzal, hogy valaki csak egyfajta ételt hajlandó elfogyasztani. Az ebben az állapotban szenvedők egy ételen kívül bármi mást megtagadhatnak, például volt egy hölgy, aki halála előtt hónapokban csak banánt evett, és csak tejet ivott. A boncolás után kiderült, hogy frontotemporális demenciában (FTD) szenvedett.

Az ebben az állapotban szenvedők nem étkezésre kitalált tárgyakat is megehetnek, ellophatják az ételt mások tányérjáról, vagy extrém módon éhesek lehetnek. Ezek a viselkedések természetesen szociálisan is elfogadhatatlanok, de az elhízás is gyakori problémává válik ilyenkor. Ugyanakkor „vannak, akik azért fogynak, mert megszállott módon, szűk ételválasztékot fogyasztanak” – mondja az egyik kutató.

Miért történik mindez?

A tudósok nem teljesen biztosak abban, hogy mi lehet az oka ennek. Lehet, hogy a vegetatív idegrendszer megváltozásával jár együtt, amelyet a test jelzései, például az éhség, a jóllakottság és az étvágy megváltozása jellemez. A hipotalamusz károsodása a gátló jelek elvesztését okozhatja, ami olyan viselkedésformákat eredményezhet, mint a túlevés. A tárgyakat evő betegek például nem biztos, hogy felismerik a tárgyat és a funkcióját.

Étkezési problémákat okozhat a demencia.
Étkezési problémákat okozhat a demencia.sircco / Getty Images Hungary

Természetesen az egyfajta étel vagy a nem élelmiszer jellegű tárgyak fogyasztása nem csak a frontotemporális demenciára lehet jellemző. Ezek a rendellenességek jelen lehetnek egészséges, szabálytalan étkezési szokásokkal rendelkező egyéneknél is. A nem étkezési tárgyak, például agyag fogyasztásának vágya előfordulhat terhesség alatt; az autisták néha ráfixálódhatnak egy-egy ételre.

A szokás azonban jelezheti a frontotemporális demenciát, ha az állapot más tüneteivel társul.

Mi az a frontotemporális demencia, milyen egyéb tünetei vannak?

A frontotemporális demenciát akkor ismerte meg a legtöbb ember, amikor 2023 februárjában kiderült Bruce Willisről, hogy ebben a betegségben szenved. A színész azóta visszavonult, a családja és a barátai adnak néha hírt az állapotáról. 2022-ben afáziát − ami az összefoglaló neve a kialakult nyelvi képességet érintő zavaroknak – diagnosztizáltak nála. Sajnos később kiderült, hogy a beszéddel kapcsolatos probléma csak tünete volt a tényleges betegségnek. Azóta a családja próbál minél több időt tölteni a színésszel.

Bruce Willis is frontotemporális demenciában szenved.
Bruce Willis is frontotemporális demenciában szenved.Jim Spellman / Getty Images Hungary

A frontotemporális demenciában szenvedők körülbelül 60%-a 45-64 éves. Ennek a betegségnek a tünetei idővel rosszabbodnak. Vannak, akik több mint 10 évet élnek a diagnózis után, míg másoknak kevesebb mint két év adatik még. Idővel magas szintű ellátásra, akár 24 órás gondozásra lehet szükségük.

A frontotemporális demencia tünetei lehetnek a csökkent energia és motiváció, az érdeklődés hiánya mások iránt, a helytelen és impulzív viselkedés, egy tevékenység vagy szó ismétlése, a személyes higiénia elhanyagolása, az érzelmi laposság vagy a túlzott érzelmek. Ezeken kívül jelezhetik még a nehézségek a beszédben vagy a beszéd megértésében, az egyszerű mozdulatokra való képtelenség, mint például a villa használata, egyensúly- és járásproblémák, fokozott ügyetlenség, lassú mozgás, elesés, testmerevség, korlátozott szemmozgás, remegő kezek, izomgyengeség és izomvesztés, finom rángások és izmok rángatózása.

A memóriaproblémák ennél a betegségnél csak később jelentkeznek tünetként, ellentétben a demencia gyakoribb formáival, mint az Alzheimer-kór.

A demencia nagyon sok, főleg idős ember életét keseríti meg, de érdemes módon az ókori görögök még nem ismerték, itt elolvashatod, hogy miért

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek