Ezzel azonban még nincs vége annak a felsorolásnak, mi mindenben jelenthet előnyt az egészségünknek, ha zúzát eszünk. Egyebek között serkenti a gyerekek egészséges növekedését, erősíti a bőrszövetet, fehérjében gazdag, de zsírban szegény, így a koleszterinszintet is kordában tartja.
Világszerte kedvelt alapanyag a zúza
A zúza egy kis izmos szerv, amely a madarak emésztőrendszerében található gyomor. A szárnyasok húsához hasonlóan a csirke- és a pulykazúza is gazdag fehérjében, és megfelelő módon elkészítve igazán finom ízű étel.
A baromfi- és a pulykazúza szerte a világon, de jellemzően Dél-Afrikában, Délkelet-Ázsiában, Kelet-Európában meghatározó alapanyaga a gasztronómiának. A csirkemájjal, szívvel és vesével együtt számos ételhez felhasználják, például levesek és pörköltek készítéséhez, de meg is süthetjük, párolhatjuk, piríthatjuk, grillezhetjük, vagy akár nyársra is húzhatjuk, sőt van, aki mártáshoz és szószokhoz is hozzáadja.
Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag
Nem véletlen, hogy a zúza az egyik legegészségesebb és legtáplálóbb belsőség. Miután fehérjében gazdag, és alacsony a zsírtartalma, ezért a diétázók számára is ideális energiaforrást jelent. Emellett számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
A zúza kiváló forrása a C-vitaminnak, riboflavinnak, magnéziumnak, réznek és mangánnak is. Ráadásul szénhidrátmentes, így igen alacsony a kalóratartalma is, ám annál nagyobb mennyiségben tartalmaz szelént, cinket, vasat és kalciumot.
Segít a rák megelőzésében
A fehérjében és ásványi anyagokban gazdag zúza egészséges kiegészítője lehet a legtöbb étrendnek. Kutatás igazolta, hogy a zúzában is megtalálható szelén védelmet nyújthat a mell-, a hólyag-, a tüdő-, a prosztata- és a bőrrák ellen. Ez az ásványi anyag segíti a pajzsmirigyhormonok termelődését, véd az oxidatív stressztől, és támogatja a reproduktív egészséget.
Támogatja a fogyást
Magas fehérjetartalmának köszönhetően a zúza kordában tartja az éhségérzetünket, ezáltal segít abban, hogy több kalóriát égessünk el a nap folyamán. Kutatásokkal alátámasztott tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrend növeli a teltségérzetet, így a zúza is segíthet az elhízás megelőzésében és a zsigeri zsír csökkentésében is.
Serkenti az agyműködést
A zúza B12-vitamin-tartalmának köszönhetően kulcsszerepet játszik az agyműködésben, illetve támogatja a vörösvértestek termelődését. A B12-vitamin pótlása különösen fontos azok esetében, akik nem fogyasztanak állati eredetű élelemiszereket, idősek, illetve vérszegénységben vagy gyomor-bélrendszeri rendellenességekben szenvednek.
Ugyanis, ha nem kezelik a B12-vitamin-hiányt, a vitaminhiányos állapot fáradtsághoz, memóriazavarokhoz, demenciához, depresszióhoz vezethet.
Gyógyír a vesének
A népi gyógyászatban a zúzának kiemelkedő szerepet tulajdonítottak, mert magába tudja szívni azokat a toxikus anyagokat, melyek ételmérgezéshez vezethetnek. A veséket támogató méregtelenítés során megkíméli a gyomrunkat és a bélflórát, és akár a vesekő feloldására is képes lehet a szárított, őrölt zúza.
Lelassítja az öregedést
Magas fehérjetartalma miatt serkenti az anyagcserét, a zúzában lévő szelén pedig lassítja az öregedési folyamatokat is. A szelén ugyanolyan fontos a pajzsmirigy és a hormonháztartás egészsége szempontjából, akárcsak a jód.
Növeli az energiaszintünket
Ha fáradtnak és kimerültnek érezzük magunkat, annak gyakran a vashiány lehet az oka. Ez az ásványi anyag támogatja a sejtek egészségét, erősíti az immunrendszert, és segít oxigént juttatni az izmokhoz. Az alacsony vastartalmú étrend vérszegénységhez vezethet, ami gyengeséget és fáradtságot, törékeny körmöket, fejfájást, szívritmuszavarokat, a szellemi képességek romlását, mellkasi fájdalmat és szabálytalan szívverést okozhat.
A zúza fogyasztása megakadályozhatja ezeket a tüneteket a benne lévő cinknek, magnéziumnak, B-komplex vitaminoknak köszönhetően, melyek hozzájárulnak a szervezet optimális működéséhez.
Fontos tudni, hogy az alacsony B12-vitamin-szint is vérszegénységet és fáradtságot okozhat, amit a zúza étrendünkbe iktatásával szintén ellensúlyozhatunk.
Kutatások igazolják, hogy a gyulladás csökkentésének egyik legjobb módja nem a gyógyszeres szekrényben, hanem a kiskertekben rejlik. Megfelelő élelmiszerek fogyasztásával ugyanis leküzdhető a gyulladás. Ezek közül május-júniusban minden bizonnyal az egyik legjobb választás a cseresznye lesz. Itt olvashatsz róla bővebben.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés