Igen sok betegségnek köze van az oxálsavhoz. Kutatás igazolja, hogy az alacsony oxálsavtartalmú diétát követők körében jelentősen csökkent a fájdalomérzet, és egyéb más kellemetlen tünet is enyhült. De vajon miért okozhat az oxálsav fájdalmat?
Mi is az az oxálsav?
Az oxálsav egy anyagcsere-végtermék. Ez a fehér kristályos vegyület különböző mértékben elsősorban növényekben van jelen. Kis mennyiségben a szervezetünk is képes előállítani, ám egy ritka genetikai betegség miatt előfordulhat, hogy a máj a kelleténél többet állít elő belőle. Nagy általánosságban azonban főként étkezéssel tudjuk nagy dózisban bevinni a szervezetünkbe, amely nem képes az oxálsavat lebontani, csak kiválasztani, azt is leginkább a vizelet útján teszi meg.
Ha azonban meghaladjuk a szervezetünk által tolerált napi oxálsav-kapacitást, a fölösleg lerakódhat a testünkben, a különböző szervekben, szövetekben. Sok embernél ez évekig vagy egyáltalán nem okoz tüneteket.
Milyen tüneteket okoz?
Az oxálsav egy része a belekből felszívódik, más része kiürül a széklettel, főként az a rész, amely kalciummal vagy egyéb ásványi anyagokkal szoros kapcsolatot képezve oldhatatlan kristállyá alakul. A nagy mennyiségű oxálsav a vizeletben bizonyos embereknél vesekövet is okozhat.
Bár az orvosi irodalom az oxálsavat általában csak a vesekövekkel kapcsolatosan említi, ez nem fedi le a teljes képet. Ugyanis azoknál az embereknél, akiknél az oxálsav problémát okozhat, a legtöbbjüknek nincs vesekövük.
Milyen panaszaik lehetnek hát? A túlzott oxálsav-fogyasztás oxálsav-lerakódásához vezethet a szervezetünk különböző részén. Ha az idegrendszerben rakódtak le, akkor alvászavar, idegesség, hangulatzavarok is kialakulhatnak. Ha az ízületekben, izmokban, kötőszövetben, bőrben gyülemlik fel, akkor ízületi, izom- és bőrfájdalom alakulhat ki. Sok embernek lesz húgyúti panasza, vagy kismedencei fájdalma tőle.
De nem ritka, hogy bőrtünetet okoz, ha az oxálsav felgyülemlik a bőrben, ami viszkető, szúró fájdalommal, kipirosodással jár, és gyakran megesik, hogy a tünetek a gyógyszeres kezelés ellenére sem múlnak el.
Szintén az oxálsavra kell gyanakodni, ha valakinek megmagyarázhatatlan vagy különféle, látszólag ok nélküli fájdalmai jelentkeznek. Ez lehet bárhol égő, szúró fájdalom, akár a hüvelyben, fogakban, az ínyben, a csontokban, de okozhat szemfájdalmat, illetve különféle bélrendszeri problémákat, beleértve a puffadást, a hasmenést, a székrekedést, az ételintoleranciát.
Megfigyelte, mit és mennyit esznek a betegek
„Néhány évvel ezelőtt egy neves táplálkozás-szakértő előadásában hallottam először arról, hogy nem javasolt a mandulaliszt fogyasztása, mert túl sok oxálsavat tartalmaz, és erre különösen figyelni kell. A hallottak alapján elkezdtem kutatni és tanulni a témában, rengeteg szakirodalmat olvastam, majd ezzel a tudással, ismerettel kezdtem el vizsgálni, figyelni a pácienseim által jelzett problémákat, melyek különböző szervi tünetekre és fájdalomra vonatkoztak” – mondja dr. Paudel Klára belgyógyász-nefrológus, aki saját bevallása szerint korábban nem keresett összefüggést a betegségek és az oxálsav között.
Majd amikor orvosként arra is kíváncsi volt, hogy a páciensei miből mennyit esznek, sokuknál fedezett fel nagy mennyiségű oxálsavbevitelt, és feltételezte, hogy emiatt nem javulnak megfelelően a betegek, illetve emiatt nem reagálnak pozitívan a korábban megszabott diétákra.
„Sajnos nemcsak a betegek, de az orvosok is csak nagyon kevesen tudnak az oxálsav hatásáról, hiszen a szakkönyvek sem nagyon tesznek róla említést.
Sokan élnek abban a tévhitben, hogy jó és egészséges ételeket fogyasztanak.
Ám, ha ezeknek magas az oxálsavtartalma, sokkal inkább megmérgezik a testünket” – hangsúlyozza a doktornő.
Jó hír azonban, hogy az oxálsavat tartalmazó ételek elhagyása vagy fogyasztásuk csökkentése sok problémára gyógyír lehet. Ezzel a speciális diétával egészen egyszerű szempontok figyelembevételével meg lehet gyógyulni.
Nem tilos, de a mennyiségre figyelni kell
Fontos hangsúlyozni, hogy nem okoz mindenkinek problémát az oxálsav, hacsak nem eszik valaki túl sokat belőle. A növényekben lévő oxálsavtartalom nagyon különböző, sokszor akár ezerszeres is lehet.
Kifejezetten magasa az oxálsavtartalma a spenótnak, amiből 100 gramm 300-500 mg oxálsavat tartalmaz, míg ugyanennyi karfiolban mindössze 0,4 g oxalát van. Továbbá egy közepes méretű édesburgonyában is megtalálható akár 200-300 mg, 100 g mandulában pedig 400 mg oxálsav.
A gluténmentes lisztek között a hajdina és amaránt is igen magas oxálsavtartalmú.
A zöld leveles növények között a spenóton kívül magas az oxálsavtartalma a mángoldnak, a rebarbarának, a céklának, a zellernek, a sóskának, az édesburgonyának.
A gyümölcsök között a csillaggyümölcs és a fekete szeder viszonylag magasabb oxálsavtartalmú. Szinte az összes magban sok az oxálsav, a legtöbbet a mandulában, a dióban, a mogyoróban, a kesudióban, a szezámmagban és a mákban találjuk. Alacsonyabb oxálsavtartalmú mag a lenmag, a tökmag és a napraforgómag. Emiatt sem ajánlott maglisztekkel sütni-főzni az oxálsav szempontjából.
A hüvelyesek között is fajtától függ az oxálsavtartalom. A babfajták közül sok oxálsavat tartalmaz a szója, valamint a tarkabab, a fehér és a feketebab. A vesebab, vörösbab, fekete szemű bab és a lencsék az alacsonyabb oxálsavtartalmú kategóriába tartoznak.
A kakaópor is bővelkedik oxálsavban, ezért nem javasolt sokat fogyasztani belőle. Habár az egészséges életmódot tanító körökben az étcsokoládé fogyasztására bátorítanak az antioxidáns-tartalom miatt, de a túlzott fogyasztás visszaüthet.
A fűszerek többségében magas az oxálsavtartalom, de ha mértékkel fogyasztjuk, akkor nem lesz gond. A kurkuma az egyik legmagasabb oxálsavtartalmú fűszer, habár a gyulladáscsökkentő hatása miatt ennek a fogyasztását is bátorítják bizonyos körökben, akár egy teáskanálnyi kurkumapor is nagyon magas oxálsavtartalmat jelent. Ellenben a kapszulában kapható kurkumakivonat biztonságos, nincs benne sok oxálsav.
A szakember azt tanácsolja, hogy a nagyon magas oxálsavtartalmú élelmiszereket jobb elkerülni, a közepes oxálsavtartalmúakat pedig érdemes mértékkel fogyasztani.
Ezek az élelmiszerek nem okoznak problémát
Alacsony az oxálsavtartalma a zöld leveles salátáknak, mint például a bordáskel, fodroskel, a rukkola, a vízitorma, a cukkini, az uborka, a tökfélék, a retek és sok gombafajta.
Ha alacsony oxálsavbevitelre törekszünk, akkor bátran fogyasztható az alma, a citrom, a mustár, a vöröshagyma, a fokhagyma, a rizs, a kukorica, a lenmag, a vörösbab, a sárgaborsó, a zöldborsó, valamint minden állati termék.
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés