Éppen ezért, ha ügyelünk az étrendünkre, nemcsak a közérzetünk lehet jobb, hanem gyorsabban meg is gyógyulhatunk. Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az élelmiszereket, amelyek súlyosbíthatják a gyulladást,
ezáltal növelhetik a különféle betegségeket kísérő fájdalmakat.
A fehér kenyér fogyasztása inzulinkiugrást okozhat
A finomított búzalisztből készült termékek, mint a fehér kenyér és a tészta, gyulladást okozhatnak a szervezetben. Ennek az az oka, hogy a lisztet a gyártási folyamat során megfosztották a lassan emészthető rostoktól és tápanyagoktól, így a szervezet nagyon gyorsan le tudja bontani a belőle készült ételeket. Minél gyorsabban bontja le szervezetünk ezeket a szénhidrátokat, annál gyorsabban emelkedik a vércukorszintünk, ez pedig akár gyulladáshoz vezető inzulinkiugrást okozhat.
A cukor is felelőssé tehető a gyulladásokért
A cukor, a színezékek és a tartósítószerek mind gyulladást okozhatnak. A gyulladást okozó élelmiszerek károsítják a bélnyálkahártyát, amely elvékonyodhat, így könnyen megsérülhet, ennek következtében pedig az élelmiszer-részecskék a véráramba kerülhetnek.
Ha sérül a bél áteresztőképessége, az a teljes szervezetben gyulladáshoz vezethet.
Sült ételek is okolhatók fájdalmas gyulladásokért
A kutatások igazolják, hogy azoknál, akik sült ételeket fogyasztanak, nagyobb a gyulladásos markerek előfordulása. Nem csupán a sült krumpli, hanem az olyan desszertek is, mint például a fánk, komoly gyulladást okozhat. Amellett, hogy ezek a finomságok hatalmas adag cukrot tartalmaznak, rengeteg transzzsírt is a szervezetünkbe juttatnak.
Ezek mind elősegítik a gyulladást, a transzzsírsavak ráadásul szívproblémákhoz is vezetnek.
Nagyobb veszélyt jelent a nők számára a szénsav
Egy kutatás szerint a szénsavas italok, legyen az üdítő, ásványvíz vagy pezsgő, gyulladást okozhatnak és súlyosbíthatják a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Az orvosok megfigyelték, hogy a szénsav a nők szervezetére sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint a férfiakéra.
A feldolgozott élelmiszerek így hatnak az egészségre
Az olyan feldolgozott élelmiszerek, mint a reggeli gabonapelyhek vagy az ízesített zabpehely egészségesnek tűnhetnek, de vizsgálatok kimutatták, hogy ezek az ételek gyulladáshoz és szívbetegséghez vezethetnek. A kutatók bebizonyították, hogy minden egyes alkalommal, amikor legalább 10 százalékkal megnöveljük az elfogyasztott többszörösen feldolgozott élelmiszer mennyiségét, 12 százalékkal nő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
Az Egészségügyi Világszervezet szerint napi egy adag feldolgozott hústermék elfogyasztása 18 százalékkal növeli a vastag- és végbélrák esélyét.
A konzervek és a krónikus gyulladás
A konzerveknek igen magas a nátrium-glutamát (MSG) tartalma, ami az egyik legáltalánosabban alkalmazott élelmiszer-adalékanyag. A magas MSG-tartalmú élelmiszerek, mint például a konzervek fogyasztása, krónikus gyulladáshoz vezetnek, valamint elhízást és cukorbetegséget okozhatnak.
Vannak olyan szokások, amelyeket, ha csak 50 évesen építünk be az életünkbe, akkor is jót tesznek az agyunknak. Olvasd el cikkünket, hogy megtudd, mit érdemes tenni nap mint nap a kognitív képességek megőrzése érdekében.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés