Elég csak egy este kihagynod, máris ártasz vele: ez ne maradjon ki soha a napi rutinból

GettyImages-1363456749

Veled is megtörtént már, hogy éjszaka túl sokáig tévéztél, vagy olyan későn értél haza egy buliból, hogy a fáradtság miatt már nem volt kedved lefekvés előtt fogat mosni? Tudtad, hogy a saját érdekedben el kellene végezned este is azt a néhány mozdulatot a fogkefével, ennek ellenére mégis elcsábultál, és elaludtál fogmosás nélkül. De vajon tudod, hogy mennyire döntöttél rosszul?

Nemcsak azért nem tanácsos kihagyni az esti fogmosást, mert másnap reggel kellemetlen lehelettel ébredünk, hanem azért sem, mert azzal az egyszeri alkalommal is igen sokat árthatunk a fogunknak.

Nem éri meg elbliccelni a fogmosást

Nem véletlenül ajánlott a napi kétszeri fogmosás, és ez nem csupán a friss lehelet érdekében fontos. Ha kihagyjuk, lehetőséget biztosít arra, hogy a baktériumok felhalmozódjanak a szánkban, és ragacsos filmréteget, vagyis lepedéket képezzenek a fogainkon, amely fogkővé keményedik. A lepedék és a fogkő pedig irritációt és gyulladást, fogínyvérzést és fogszuvasodást okozhat. Az ínybetegség elhatalmasodása oda vezethet, hogy végül elveszítjük a fogainkat.

Ha este fogmosás nélkül bújunk ágyba, akár a fogainkat is elveszíthetjük
Ha este fogmosás nélkül bújunk ágyba, akár a fogainkat is elveszíthetjükLuis Alvarez / Getty Images Hungary

A fogainkon állandóan jelen vannak a baktériumok, emiatt folyamatosan lerakódik rájuk a lepedék. Ha elblicceljük az esti fogmosást, kritikus mennyiségű keletkezhet szánkban ebből az anyagból.

A fogmosás elhagyása súlyosan károsíthatja a fogakat, ugyanis a szánkban élő baktériumok savat termelnek a nap folyamán, különösen étkezés közben.

A sav melléktermékei szép lassan elkezdik megrongálni a fogzománcot, ám ettől az állandó támadástól a napi kétszeri fogmosás megvédi a fogakat.

Este semmiként ne hagyd ki a rutint

Reggel és lefekvés előtt mindenképpen javasolt a fogmosás, ám ha lehetőségünk van rá, napközben is hasznos lehet a fogak ápolása, tisztán tartása. 

Étkezés után ne mossunk fogat azonnal
Étkezés után ne mossunk fogat azonnalKathrin Ziegler / Getty Images Hungary

A legjobb, ha az esti rutint nem közvetlenül lefekvés előtt végezzük el, hanem a vacsora és lefekvés közötti időpontra időzítjük, mert így több ideje marad a fogkrémben lévő fluoridnak arra, hogy megerősítse fogunkat, valamint, hogy védőgátat építsen elalvás előtt, amikor a fogaink az antibakteriális nyál hiányában sebezhetőbbé válik.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy evés után azonnal rohannunk kell fogat mosni. Az ételekben és italokban lévő savak közvetlenül az étkezés után felpuhítják a fogzománcot, amitől sebezhetőbb lesz a fogunk. Ezért célszerű a vacsorát követően legalább 30 percet várni fogmosás előtt. Ha mégis el szeretnénk távolítani a sav- és a cukormaradékot étkezés után, öblítsük ki a szánkat egy kevés vízzel.

Ne váljon szokássá a hanyagság, a lustaság

Ha mégis úgy alakul, hogy egyszer-kétszer fogmosás nélkül fekszünk le, az még nem jelenti a világvégét. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy a szokottnál legalább két-három perccel tartson hosszabb ideig a fogmosás, mint máskor, hogy valóban alaposan eltávolíthassuk a lerakódott lepedéket. 

Ha fáradtság miatt egyszer-kétszer kimarad a fogmosás, a következő alkalommal szánjunk több időt a fogtisztításra
Ha fáradtság miatt egyszer-kétszer kimarad a fogmosás, a következő alkalommal szánjunk több időt a fogtisztításraLucy Lambriex / Getty Images Hungary

De semmi esetre se hagyjuk, hogy a fogmosás elhanyagolása szokásunkká váljon.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy már akár egyetlen fogmosás nélkül töltött éjszaka is hatással lehet a fogaira. A reggeli kellemetlen lehelet a legkisebb probléma, habár ebben az esetben sem helyettesítheti a fogmosást semmilyen rágógumi, mentolos cukorka vagy szájvíz.

Kapcsolat lehet a demencia és a fogmosás között

Kutatások bizonyítják, hogy a demenciában szenvedőknél gyakrabban fordul elő fogszuvasodás. Vannak azonban olyan kutatások is, amelyek azt az elképzelést támasztják alá, hogy a fogszuvasodás növelheti a demencia kockázatát. A szakemberek összefüggést fedeztek fel a gyulladással járó fogbetegségek és az agyi elváltozás között, amely olyan állapothoz vezethet, mint a demencia.

Egy másik kutatás azt igazolta, hogy akik naponta legalább háromszor mosnak fogat, kisebb valószínűséggel tapasztalnak pitvarfibrillációt és szívelégtelenséget. 

A tanulmány azt is megállapította, hogy minél több fogat veszít el valaki, annál nagyobb a pitvarfibrilláció kialakulásának kockázata.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra