A fogmosásnál te is kihagyod ezt a lépést? Rossz lehelet és fogszuvasodás lehet a következménye

GettyImages-1189883581

Van egy terület, melynek a tisztítására valószínűleg nem fordítasz elegendő figyelmet a fogmosásnál, amivel nagy hibát követsz el.

A nyelveden több ezer ízlelőbimbó található, amelyekben észrevétlenül rengeteg baktérium lapulhat meg. Ez nem csak azért jelent gondot, mert kellemetlen szájszagot okoznak. Ha túl sok baktérium van a nyelveden, az a fogorvosok szerint számos egészségügyi probléma forrása lehet.

Miért hiba kihagyni a nyelv tisztítását?

„Az ízlelőbimbók apró kis zugaiban baktériumok élhetnek, amelyek károsak lehetnek a száj egészségére nézve, és hozzájárulhatnak a rossz lehelethez, a fogszuvasodáshoz, illetve az ínybetegségek kialakulásához” – figyelmeztetett Chris Kammer szájsebész fogorvos, megjegyezve, hogy a mikroorganizmusok tömeges jelenléte akár az ízek érzékelésére is rossz hatással lehet.

A nyelv napi tisztítása megakadályozhatja a baktériumok elszaporodását.

A kozmetikai fogászattal foglalkozó Alex Rubinov ezt azzal egészítette ki, hogy a rendszeres nyelvtisztítás csökkentheti a lepedékképződést és a fogak elszíneződésének kockázatát, illetve eltávolíthatja a baktériumok miatt keletkező biofilmet, amely eltompíthatja az ízlelőbimbókat.

Sokan elkövetik a hibát, hogy kihagyják a nyelv tisztítását a fogmosásnál
Sokan elkövetik a hibát, hogy kihagyják a nyelv tisztítását a fogmosásnálArt-Of-Photo / Getty Images Hungary

Hogyan érdemes tisztítani?

A legkézenfekvőbb megoldás a fogkefe használata. Dr. Kammer azt javasolja, hogy mielőtt hozzákezdenél, próbáld meg azonosítani a problémás területeket a szádban, amelyek arról ismerhetők fel, hogy a világosbarnától a sötétbarnáig terjedő elszíneződéseket mutathatnak.

Ezeket a helyeket érdemes megcélozni a fogkefével.

Mivel a nyelv hátsó részének elérésére öklendezőingert válthat ki, megfontolhatod a nyelvkaparó használatát is. Dr. Rubinov a maga részéről inkább ezt ajánlja a fogkefe helyett, mivel javítja a szájban lévő mikrobiomot, és megakadályozza a rossz lehelet kialakulását.

„Kezdje azzal, hogy a kaparót a kinyújtott nyelv hátsó részére helyezi. Ezután egyenletes nyomással mozgassa a kaparót egészen a nyelve hegyéig. Ha szükséges, ismételje meg” – javasolta az orvos.

A fogorvosok a nyelvkaparót ajánlják
A fogorvosok a nyelvkaparót ajánljákAndreyPopov / Getty Images Hungary

A fogmosás előtt vagy után csináljam?

Dr. Rubinov azt mondja, hogy a legjobb eredmény érdekében minden alkalommal tisztítsd meg a nyelved, amikor fogat mosol, vagyis naponta kétszer keríts rá sort. „Használja a fogkefét vagy a kaparót közvetlenül a fogmosás után, de még az öblítés előtt, hogy elegendő fogkrém maradjon a szájában.” Ez különös fontos lehet reggel, feltéve, hogy nem akarsz rossz lehelettel nekivágni a napnak.

A fogorvos hozzátette, mivel a szájüreg belépési pontként szolgál a testbe a mikroorganizmusok számára, a megfelelő szájhigiénia gyakorlása hozzájárulhat az általános egészség megőrzéséhez is. „A baktériumok szeretnek új területeket gyarmatosítani. A nyelv tisztán tartása azonban segíthet féken tartani őket."

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek