Az egyik legerősebb antioxidáns a daganatokat is segít megelőzni

GettyImages-1182285243 (1)

A glutation megtalálható a szervezetünkben, de kívülről is bevihető antioxidáns, amely erősíti az immunrendszert, és öregedésgátló hatással is bír.

A glutation egy rendkívül erős antioxidáns a szervezetben, amelyről azt tartják, hogy képes megakadályozni a daganatok kialakulását, illetve visszaszorítani a terjedésüket. A Medical News Today cikkében kiemelik öregedésgátló hatását, ahogyan azt is, hogy fokozza a zsíranyagcserét, és az autizmus-spektrumzavar tüneteit is képes enyhíteni.

Csökkenti a sejtek károsodását 

A glutationt a szervezet képes előállítani a májban, és ez sok antioxidánsra nem igaz. További előnye többek között, hogy a sejtek és a fehérjék építőköveit állítja elő, támogatja az immunrendszer működését, segít egyes enzimek működésében, és komoly része van a programozott sejthalálban, azaz, az elöregedett sejteket kitakarítja a szervezetből. Ha ez nem működik megfelelően, például krónikus gyulladásokhoz vezethet. 

A glutation sokat tesz a máj egészségéért
A glutation sokat tesz a máj egészségéértSewcreamStudio / Getty Images Hungary

Hogy ezeket elkerüld, szedhetsz glutation étrend-kiegészítőket, amelyek aktiválják a szervezet természetes glutationtermelését. Ez a rendkívül hatékony antioxidáns, amely részt vesz a szabad gyökök elleni küzdelemben, de egy kutatás szerint szerepet játszhat a daganatos betegségek visszaszorításában, ám azt is kiemelték, hogy a kemoterápia során kevésbé érzékenyek a sejtek a kezelés során a magasabb glutationszint esetén. Glutationt javasolnak azoknak is, akik valamilyen májbetegségben – hepatitisz, zsírmáj – szenvednek, hiszen a sejtkárosodást csökkenti. 

Az évekkel csökken a glutationszinted

Sokan küzdenek az inzulinrezisztenciával, amelyet a 2-es típusú cukorbetegség előszobájának tartanak. Egy 2018-as kis tanulmány szerint az inzulinrezisztenciában szenvedő emberek glutationszintje általában alacsonyabb, emiatt fontos, hogy pótold, ha ebben a betegségben szenvedsz.

Jó hír, hogy a Parkinson-kóros betegek életét is könnyebbé teheti, ugyanis segíthet a betegség tüneteinek enyhítésében. 2011-ben a kutatók azt találták, hogy a szájon át bevehető glutationtermékek, illetve -injekciók csökkenthetik az autizmus bizonyos tüneteit is.

Számos oka lehet annak, hogy a szervezet glutationszintje kimerül. Ezek közé tartozik a nem megfelelő étkezés, a krónikus betegségek, a fertőzések, de akár az állandó stressz is. Fontos tudni, hogy az évek múlásával a glutationszint csökken, tehát bizonyos kor fölött szinte kötelező pótolni. Íme, az ételek, amelyekkel természetes módon növelhetjük szervezetünkben a glutationszintet.

A brokkoli és a karfiol kénben gazdag
A brokkoli és a karfiol kénben gazdagSergey05 / Getty Images Hungary

Ha eddig nem figyeltél rá, fogyassz kénben gazdag ételeket, ugyanis ez az az anyag, amely elősegíti a glutation szintézisét. A marhahús, a baromfi és a hal is tökéletesen alkalmas erre, de ha nem fogyasztasz húst, akkor brokkoli, karfiol vagy éppen kelkáposzta is kerülhet a tányérodra. A fokhagyma, a medvehagyma és a vöröshagyma is növeli a glutationszintet, valószínűleg kéntartalmú vegyületeik által. 

Álmatlanságban szenvedsz? Szedj glutationt! 

Kutatók azt találták, hogy a C-vitamin szedése növelte a glutationszintet a fehérvérsejtekben egészséges felnőttek esetében. A vizsgálat során napi 500–1000 mg C-vitamint szedtek 13 héten keresztül, és ez a glutationszint 18 százalékos növekedéséhez vezetett. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy napi 500 mg C-vitamin bevitele 47 százalékkal növelte a glutation szintjét a vörösvértestekben. Azt azonban leszögezték, hogy a vizsgálatokban a C-vitamint táplálékkiegészítő formájában vitték be, amely a vitamin koncentrált változata, így további vizsgálatot igényel, hogy az élelmiszerekkel bevitt C-vitaminnak hasonló hatása van-e. 

Akik rossz alvók, mindenképpen pótolják a glutationt
Akik rossz alvók, mindenképpen pótolják a glutationtCavan Images / Getty Images Hungary

A glutationt – amellett, hogy a szervezet is termeli – természetes táplálékforrások formájában is bevihetjük. Ilyen például a spenót, az avokádó vagy a spárga.

Azt azonban a kutatók elmondták, hogy ezeknek gyakran nem megfelelő a felszívódása, vagy éppen a főzés vagy a tárolás is csökkenti az egyes élelmiszerek glutationtartalmát.

Ugyanakkor, kimutatták, hogy az oxidatív stresszt – amely a szabad gyökök számának növekedését okozza – a glutationban gazdag élelmiszerek csökkentik. 

És van még egy fontos tényezője, hogy elegendő glutation legyen a szervezetedben; ez pedig a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. A hosszú távú alváshiány ugyanis növeli az oxidatív stresszt, és akár a hormonális egyensúly hiányát is okozhatja. Egy tanulmány során 30 egészséges és 30 álmatlanságban szenvedő páciens glutationszintjét mérték, és azt találták, hogy az alváshiány jelentősen csökkenti ennek a rendkívül fontos antioxidánsnak a szintjét. 

Ha kíváncsi vagy, mit érdemes még fogyasztanod, hogy hosszú és egészséges életed legyen, olvasd el ezt a cikkünket is. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek