Az amerikai Környezetvédelmi Munkacsoport az idei piszkos tizenkettő, azaz a legszennyezettebb zöldségek és gyümölcsök listája mellett azt is közzétette, mit érdemes választanod, ha a lehető legkevesebb növényvédőt tartalmazó élelmiszereket szeretnéd az asztalra tenni.
Több mint 47 ezer minta amerikai vizsgálata alapján állt össze a lista, összesen 46 zöldséget és gyümölcsöt vettek górcső alá.
Átlagolva a minták 75 százalékában fedezték fel növényvédők jelenlétét: a piszkos tizenkettő tagjainál a minták 95 százalékában volt vegyszermaradvány.
A következők a legszennyezettebb zöldségek és gyümölcsök:
- földieper
- spenót
- kelkáposzta és fodros kel
- szőlő
- őszibarack
- körte
- nektarin
- alma
- kaliforniai és csípős paprika
- cseresznye
- áfonya
- zöldbab.
A legtisztábbnak a következőket találták:
- avokádó
- csemegekukorica
- ananász
- hagyma
- papaja
- spárga
- mézdinnye
- kivi
- káposzta
- görögdinnye
- gomba
- mangó
- édesburgonya
- sárgarépa.
Bár a vizsgálat amerikai adatokon alapul, nemrégiben a Nébih is beszámolt arról, milyen gyümölcsökben és zöldségekben bukkannak leggyakrabban növényvédők maradványaira. Fejes saláta, uborka, földieper, alma, körte és retek szerepelt ezen a listán, azaz az amerikaiak által legszennyezettebbnek tartott gyümölcsöt bizony hazánkban is a legproblémásabbak közt tartják nyilván. Azt a tanácsot mindenképpen érdemes megfogadni, melyet az amerikai listát készítő szervezet megfogalmazott: lehetőleg bio változatot keressünk a zöldségekből és gyómölcsökből, hogy minimális növényvédő-maradékot vigyünk be szervezetünkbe.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés